Lönnrotinkatu 18 erottuu massasta

Sinisen erkkerin taloon Lönnrotinkadulle valmistuu loft-henkistä, rouheaa toimistotilaa. 

Kun kävelee pitkin keskustan katuja, katse harvemmin nousee ylöspäin. Näin saattaa missata mielenkiintoisia yksityiskohtia muutoin tavanomaiselta näyttävässä rakennuksessa. Tästä hyvä esimerkki on Lönnrotinkatu 18 toimistorakennus, jonka yläkerroksen sininen erkkeri tuo hauskan lisän funkkishenkiseen rakennukseen. Nyt tämä rakennus tulee käymään läpi todellisen muutoksen.
– Käynnistämme vapun jälkeen muutostyöt eli kaikki tilat modernisoidaan täysin niin taloteknisesti, tilajaollisesti kuin pintojenkin osalta. Pinnat tasoitetaan ja viimeistellään rouhealla tyylillä. Ajan kerrostumat saavat siis jäädä näkyviin. Kaivamme esiin vuosikymmenten kerrostumien alta vanhaa, rouheaa pintaa esiin, jotta lopputulos on persoonallinen ja erottuva, kiinteistökehittäjä Benjamin Kalliola. 

Ajatuksena on, että näkyviin pintoihin haetaan rosoisuutta esimerkiksi betonilattiapinnoitteella.
– Rakennus on vuosikymmenten aikana käynyt läpi useita korjauskierroksia. Nyt pyrimme löytämään historiakerrostumien ja laastin alta esimerkiksi alkuperäisiä punatiilipintoja. Tällä hetkellä sisätiloissa on lasketut alakatot, jotka puretaan. Näin sisätiloihin saadaan lisää tilantuntua ja esimerkiksi kattojen pienet holvikaaret.

161 arkkitehtisuunnitelmaa

Haikara-korttelissa Kampissa sijaitseva rakennus on käynyt vuosikymmenten mittaan läpi useita muodonmuutoksia.
– Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Ragnar Gustafsson ja nykymuodossaan se sisältää useita eri vuosikymmenien aikana rakennettuja osia. Rakennus on muokkaantunut todella paljon vuosien varrella. Ensimmäiset osat on rakennettu jo vuosisadan alussa ja koko rakennus on rakennettu osissa eri vuosikymmenten aikana. Rakennusvalvonnan arkistossa on 433 asiakirjaa, joissa on tämän osoitteen 161 arkkitehtisuunnitelmaa eri vuosikymmeniltä, kiinteistöpäällikkö Tarja Koskela kertoo.

Toimitiloilla on oltava luonnetta

Kalliolan mukaan Lönnrotinkadun kiinteistöön tehtiin 1990-luvulla sen vuosikymmenen tyylisesti remontti, joka käytännössä peitti rakennuksen alkuperäisen tyylin ja luonteen. 
– Tänä päivänä toimitiloilla on oltava luonnetta. Tilan on kyettävä jättämään vahva muistijälki. Tässä rakennuksessa on mahdollisuus tarjota myös erottuva kokemus. 

Koskela on samaa mieltä. 
– Tämän päivän ihminen hakee elämystä myös toimitiloista. Tavanomainen toimistotila ja työympäristö ei välttämättä kosketa työntekijöitä, saati asiakkaita. Yritykset haluavat erottua myös sillä, että heidän osoitteeseensa liittyy tarina, jota voi jakaa ja kertoa niin asiakkaille kuin potentiaalisille työntekijöillekin. 

Täydellinen sijainti

Sijainti on toki kaiken a ja o ja se on tässä kohteessa kohdallaan.
– Kaikki ydinkeskustan palvelut ja joukkoliikenneyhteydet ovat muutaman sadan metrin säteellä. Merkitystä on mielestäni myös sillä, että Varmalla on useampi toimitilakohde pienen säteen sisällä Kampissa. Näin yrityksen on muuttuvissa tarpeissa jouheva siirtyä saman vuokranantajan tiloista toiseen, Koskela muistuttaa.

Viihtyisä sisäpiha ja olohuone

Sijainnin lisäksi Lönnrotinkatu 18.sta löytyy muitakin vahvuuksia.
– Pyöräilijät on otettu hyvin huomioon suunnittelussa, sillä rakennukseen tulee pyöräkellari, sisäpihalle pyöräkatos ja toimivat sosiaalitilat. Rakennuksessa on myös idyllinen sisäpiha, josta on kaavailtu rakennuksen käyttäjien oleskelutilaa. Helsinkihän on täynnä sisäpihoja, kätkettyjä salaisuuksia, joista tämä lienee yksi. Ajatuksena on ehostaa sisäpiha urbaanilla idealla, jolloin se voi toimia toimistotilojen luontaisena jatkeena tilojen käyttäjille, Kalliola kertoo.

  • Lönnrotinkatu 18 on yksilöllinen ja täysin modernisoitu loft-henkinen funkkistalo Helsingin ydinkeskustassa
  • Sisäpihalla viihtyisä oleskelualue
  • Pyöräkellari ja -katos; suunniteltu erityisesti työmatkapyöräilijöiden tarpeita ajatellen
  • Ensiluokkainen talotekniikka
  • Kaukokylmä ja -lämpö
  • Nopein CAT 6A tietoliikennekaapelointi
  • Vuokrattavien tilojen koot: 200 m2 – 3740 m2

Lue lisää: toimitilat.varma.fi/Lönnrotinkatu 18

Teksti: Mia Heiskanen

Voisit olla kiinnostunut myös näistä