Taide valtasi Finlaysonin alueen Tampereella

Värikkäitä elefantteja asfaltissa, taidetta parkkihallin seinillä ja 3D-laseilla katsottavia kolmiulotteisia maalauksia. Kaikkea tätä ja paljon muuta on suuri kuvataidetapahtuma Finlayson Art Area, joka otti haltuunsa historiallisen Finlaysonin tehdasalueen kesän ajaksi.

Finlayson Art Area on Suomen suurin ilmainen taidenäyttely, jossa pääsee tutustumaan niin paikallisten kuin kansainvälistenkin taiteilijoiden töihin. Mukana on kotimaisia eturivin taiteilijoita sekä suurelle yleisölle vielä toistaiseksi tuntemattomampia tekijöitä. Teokset on sijoiteltu Finlaysonin alueen vanhojen tehdasrakennusten uumeniin ja ulkoseinille sekä kävelykujille. Finlayson Art Area järjestetään tänä kesänä toista kertaa, ja tämän vuoden teema on "Veistoksellinen, vihreä ja värikäs Finlayson". Varma on alueen omistajana vahvasti mukana tukemassa tapahtuman toteutusta.

– Finlaysonin alue tunnetaan yhteisöllisyydestään ja uuden luomisesta. Mikäpä muu voisi paremmin näitä arvoja vahvistaa kuin kaikille avoin kulttuuritapahtuma. Me Varmalla olemme etuoikeutetussa asemassa, kun olemme päässeet tekemään töitä Finlaysonin alueen innostuneen porukan kanssa, sanoo Varman kiinteistöpäällikkö ja Finlaysonin alueen kehittäjä Kai Niinimäki.

Asfaltissa tuttuja kuvioita

Finlayson Art Arean avajaisia vietettiin 10. kesäkuuta, ja tapahtuma on avoinna yleisölle elokuun 28. päivään saakka. Tapahtuman tavoitteena on elävöittää aluetta taiteella sekä hämmästyttää, ilahduttaa ja puhutella. Finlayson Art Area on myös hieno kunnianosoitus tehdasalueen historialle sekä luovalle ja yritteliäälle hengelle.

Monen vierailijan silmiin osuvat ensimmäisenä värikkäät, asfaltille maalatut kuosit tekstiilivalmistaja Finlaysonilta, jonka tarina alkoi Tampereella jo vuonna 1820. Idea asfaltin maalaamisesta tuli Finlaysonin alueella toimivan Petri Pussisen arkkitehtikonttorin suunnittelijoilta ja maalaustyöt ovat toteuttaneet Tampereen ammattikorkeakoulun kuvataideopiskelijat.

Tapahtuman pääjärjestäjän Grafiikanpaja Himmelblaun väki on tehnyt upeaa työtä sen eteen, että Finlayson Art Areaa voi perustellusti kutsua yhdeksi Pirkanmaan hienoimmaksi kesätaidetapahtumaksi.

– On hienoa tehdä taidetapahtumaa, jossa voimme tuoda taiteen ulos tavanomaisesta galleriaympäristöstä ja vielä ilman sisäänpääsymaksuja. Useita teoksia pääsee katsomaan myös aukioloaikojen ulkopuolella, kuten 3D3-työryhmän kolmiulotteista videoteosta sekä Marja Pirilän Milavida-valokuvia, kertoo tapahtuman tuottaja, Grafiikanpaja Himmelblaun toimitusjohtaja Pertti Ketonen.

Yli 200 taideteosta

Finlayson Art Areassa oleviin teoksiin lukeutuu esimerkiksi Samuli Heimosen vaikuttava susiaiheinen muotokuvasarja, jonka yhtenäisyys pääsee vahvasti esille alueen Vanhan tehtaan seinille ripustettuna. Pekka Jylhän veistosinstallaatio Kukkataivas – urbaanit kukat ihastuttaa Väinö Linnan aukiolla, ja Tapani Kokon veikeät puuveistokset tervehtivät kulkijoita Siperian sisätiloissa.

Suurin osa taiteesta on suomalaista, mutta tänä kesänä näyttelyyn tuo kansainvälistä väriä pietarilainen Tanya Akhmetgalieva, jonka töitä on nähty aikaisemmin Suomessa esimerkiksi Espoon modernin taiteen museon, EMMA:n, näyttelyssä. Taiteilija on tunnettu tekstiili- ja lankateoksistaan, ja ne sopivatkin erinomaisesti Finlaysonin tehdasmiljööseen, alueella kun valmistettiin ennen vanhaan puuvillalankaa ja tekstiilejä.

Finlaysonin alueella tapahtuu muutakin kiinnostavaa, sillä Varman kehittämä uudenlainen coworking-työtila VarmaWorks on tällä hetkellä testauksessa alueella. Elokuussa tiloihin pääsee työskentelemään luovassa ja yhteisöllisessä hengessä.

Lue lisää:

Finlayson Art Area on avoinna ti–pe klo 11–18 ja la–su klo 12–18. Juhannuksena 24.–26.6. näyttelytilat ovat suljettu.

FAA 2016 suomalaiset taiteilijat ovat taidemaalarit Petri Ala-Maunus ja Samuli Heimonen, mediataiteilija Minna Suoniemi, valokuvataiteilija Marja Pirilä, kuvanveistäjät Kaisaleena Halinen, Pekka Jylhä, Tapani Kokko, Marko Vuokola ja Pasi Karjula, taidegraafikot Tiina Kivinen, Elina Luukanen ja Antti Tanttu sekä 3D3-työryhmän Einari Hyvönen, Jaakko Mattila ja J-P Metsävainio. Kansainvälisiä taiteilijoita edustavat Tanya Akhmetgalievan lisäksi Mark Wallinger ja Ron Mueck.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä