Osa eläkkeestä ennakkoon: yrittäjälle hieman pelivaraa

Työtahtia voisi vähän höllätä, haaveilee kirpputoriyrittäjä Leila Qvist. Siten töitä jaksaisi jatkaa yli eläkeiän. Haaveen toteutumisessa auttaa osittainen varhennettu vanhuuseläke.

Uudenvuodenpäivänä sastamalalainen Leila Qvist pisti toimeksi: istui tietokoneelle ja alkoi käydä läpi tietoja uudesta eläkemuodosta, osittaisesta vanhuuseläkkeestä.

̶  Ajattelin ensin vain katsoa asioita. Kävikin sitten niin, että täyttelin kaavaketta ja lähetin sen saman tien Varmaan. Sähköpostiin tuli ilmoitus: olemme vastaanottaneet hakemuksenne, Leila Qvist naurahtaa.

Yrittäjät varsin kiinnostuneita

Qvist on ensimmäisiä yrittäjiä – ellei ensimmäinen – joka haki Varmasta osittaista vanhuuseläkettä. Sitä on voinut hakea vuodenvaihteen tienoilta, alkamaan 1.2.2017 lähtien. 61 vuotta täyttänyt henkilö voi nostaa siihen saakka kartuttamastaan eläkkeestä kuukausittain ennakkoon joko 25 tai 50 %.

Förskotti eläkkeestä pienentää vanhuuseläkettä 0,4 % jokaista aikaistettua kuukautta kohti. Jos siis alkaa nostaa eläkettä ennakkoon 61-vuotiaana ja oma eläkeikä on 63, kuukausieläke pienenee lopullisesti 9,6 % etukäteen nostetulta eläkkeen osuudelta.

Varmaan on tullut tammi-helmikuun aikana runsaat 700 hakemusta osittaisesta vanhuuseläkkeestä. Noin viidennes on peräisin yrittäjiltä.

”Puolieläke” tuo mielenrauhaa

62-vuotias Qvist päätti nostaa kuukaudessa puolet eläkkeestään etuajassa, puolisentoista vuotta ennen omaa eläkeikäänsä. Puolieläke, kuten Qvist sitä kutsuu, tuli tilille ensimmäisen kerran helmikuun alussa. Sen mukana tuli tunne, että työssä voi olla vähän rennommin.

̶  Puolieläke on minulle kuin palkka: tulee varmasti tiettynä päivänä, tietyn suuruisena. Se on yrittäjälle iso asia, Qvist kuvaa.

  Summa ei ole suuren suuri, mutta se antaa mielenrauhaa ja varmuutta. Ja vähän vapauden tunnetta.

Uusi paikkakunta, kirpputori ja kahvila

Vuonna 2010 Leila Qvist repäisi. Hän myi talonsa Tampereelta ja osti entisen kyläkoulun Sastamalan Honkolan kylältä. Sinne hän perusti kirpputorin ja pienen kahvilan, jossa hän tarjoaa pikkusuolaista ja kotileivonnaisia. Työmatkaa on kynnyksen yli. Kirppari on entisessä luokkahuoneessa, koti vieressä opettajan asunnossa.

Parin viime vuoden aikana kirpputori ja kahvila ovat alkaneet vetää väkeä mukavasti. Kesäisin koulun pihalla pidettävälle rompetorille kokoontuu väkeä myymään ja kiertelemään karvan kauempaakin.

Paljon, paljon työtä

Kyläläiset ja lähiseudun väki ovat ottaneet Honkolan kirpputorin omakseen. Se on hieno asia yrittäjälle, mutta se myös sitoo tiukasti. Viime vuodet Qvist on tehnyt pitkää päivää ympäri vuoden.

̶  Pyöritän tätä yksin. Teen töitä kuutena päivänä viikossa, ja yhtenä arkivapaana käyn hoitamassa asioita. Lomaa en ole pitänyt vuosiin.

Loputtomiin sellaista ei jaksa riuskakaan ihminen.

Vapaus toimia tilanteen mukaan

Siksi Qvist kiinnostui heti, kun kuuli uudesta eläkemuodosta. Osa-aikaeläkettä hän ei halunnut hakea, sillä siinä olisi pitänyt konkreettisesti lyhentää työaikaa saman tien. Se ei ole yksinyrittäjälle mahdollista.

̶  Kilpailu on kirpputorialalla niin kova, että en voi pitää tätä auki vain neljänä päivänä viikossa.

Uusi eläkemuoto sen sijaan antaa enemmän vapauksia tilanteen mukaan. Työtä voi tehdä ilman rajoituksia, vaikka eläkettä nostaisikin osittain jo etukäteen.

Pää täynnä tulevaisuudensuunnitelmia

Leila Qvist pohtii nyt tulevaisuuttaan ja yritystään pää täynnä suunnitelmia.

̶  Kun on eläke tukena, voisin jatkaa yli eläkeiän. Jos pystyisin vähän keventämään omaa työmäärääni, jaksaisin jatkaa. Mieluummin tekisin töitä ja olisin ihmisten parissa kuin sohvalla jouten.

̶  Joskus voisin ehkä pitää jonkun päivän lomaakin…

Teksti: Riitta Gullman
Kuvat: Kaija Toivonen

Mikä osittainen vanhuuseläke?

Osittainen varhennettu vanhuuseläke (OVE) on joustava tapa yhdistää työntekoa ja eläkettä. Työssä voi jatkaa kokopäiväisesti tai lyhentää työaikaa. Palkansaajan on toki sovittava työajanlyhennyksestä työnantajan kanssa. 

Myös työtön voi nostaa vanhuuseläkettään osittain ennakkoon ilman, että työttömyyspäiväraha pienenee. Yrittäjällä on oltava YEL-vakuutus voimassa, jos yritystoiminta jatkuu.

Kenelle: Aluksi kenelle tahansa 61 vuotta täyttäneelle. Ikäraja nousee 62 vuoteen vuonna 2025.

Paljonko: Eläkettä voi nostaa 25 tai 50 % omasta, hakuhetkeä edeltävän vuoden loppuun mennessä ansaitusta työeläkkeestä. Jos nostaa eläkkeestään 25 %, summan voi muuttaa 50 %:iin kerran ennen vanhuuseläkkeelle jäämistä. Toisinpäin muutosta ei voi tehdä.

Miten vaikuttaa vanhuuseläkkeeseen: jos eläkettä nostaa ennen omaa alinta vanhuuseläkeikää, vanhuuseläke pienenee pysyvästi etukäteen nostetulta eläkkeen osuudelta 0,4 %/kk eli 4,8 % vuodessa. Jos työskentelee samalla, työpalkasta karttuu lisää eläkettä. Sen saa maksuun sitten, kun jää vanhuuseläkkeelle. Jos työskentelyä jatkaa yli oman alimman eläkeiän, eläkkeeseen maksetaan lykkäyskorotusta 0,4 %/kk. Tällä tavalla etukäteen nostetun eläkkeen aiheuttamaan menetystä voi kompensoida.

Lue lisää

Tietoa osittaisesta vanhuuseläkkeestä henkilöasiakkaan verkkopalvelussa

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä