Yhteisöllisyys sitouttaa nuoren työntekijän

Työhyvinvointi on monen asian summa. Bookersilla työkykyjohtaminen lähtee vakityöstä, keskimääräistä paremmasta palkasta ja yhdessä vietetyn ajan laadusta.

Bookers Finlandin toimitusjohtajaa Jukka Rautiaista mietityttää. Suomessa puhutaan työurien pidentämisestä, mutta käytännössä työkykyjohtamisen keinovalikoimat painottuvat ikääntyneiden työntekijöiden tukemiseen.

Rautiaisen työntekijät ovat keskimäärin 20–25-vuotiaita. Heitä motivoivat eri asiat kuin työuransa loppuvaiheessa olevia. Ongelmatkin ovat toisenlaisia, mutta työkykyjohtamisen neuvoissa keskitytään usein vaikkapa työkyvyttömyyseläkeuhan torppaamiseen.

– Haluamme panostaa työntekijöittemme työhyvinvointiin ennaltaehkäisevästi, mutta saamamme neuvot painottuvat sellaiseen hetkeen, kun ongelmia jo on. Nuoret elävät tässä ja nyt. Ei heidän pidäkään miettiä sitä, mitä työuralla tapahtuu 45 vuoden kuluttua, Jukka Rautiainen sanoo.

Asiakasbuukkaukseen sekä myynnin tehostamiseen ja ulkoistukseen keskittyneessä Bookers Groupissa on 170 työntekijää. Yhtiö on kartoittanut työntekijöittensä toiveita. Niissä painottuu yhteisöllisyys. Moni haluaa viettää aikaa työkavereittensa kanssa varsinaisen työajan jälkeen.

Palkkaa merkittävämpi motivaattori onkin hyvä henki työpaikalla ja yhdessä tekeminen. Siksi Bookersissa järjestetään runsaasti erilaisia after work -tapahtumia. He ovat Rautiaisen mukaan havainneet, että kuntosalilippujen jakaminen ei ole se juttu, vaan että henkilöstö lähtee kimpassa harrastamaan ja liikkumaan.

– Meillä pelataan yhdessä esimerkiksi sählyä ja sulkapalloa ja käydään joogassa. Tähän haluaisimme laittaa paljon enemmän resursseja. Eivät nuoret seminaariin tule istumaan.

Bookersissa on huomattu, että aktiivisimmin yhteiseen tekemiseen osallistuvat ovat myös työhönsä sitoutuneempia, tekevät parempaa tulosta ja pysyvät työsuhteessa pitempään.

– Fyysinen kunto ennaltaehkäisee myös tukirangan kremppoja ja parantaa stressinhallintaa. Kaikki tämä näkyy sitten toivottavasti siellä työuran loppupäässäkin, Rautiainen sanoo.

Tarjolla vakituinen työ

Nuoret työntekijät vaativat Rautiaisen mukaan toisenlaista johtamista muutenkin. Moni on ensimmäisessä varsinaisessa työpaikassaan. He ehkä miettivät, mihin suuntaisivat lukion tai armeijan jälkeen.

– Osan kanssa täytyy käydä alussa ihan perusjuttujakin läpi, että töihin tullaan sovitusti ja omaa lomaa ei voi pitää. Toisaalta heillä on paljon sellaista osaamista, mitä vanhemmilla työntekijöillä ei välttämättä ole. Esimerkiksi tietotekniset taidot ovat hallussa.

Hyvien työntekijöiden sitouttaminen on tärkeää. Asiakastapaamisten buukkaus ei ole tavallista telemarkkinointityötä. On osattava edustaa asiakasyritystä ja omattava tilannetajua.

– Meillä työhyvinvointia on sekin, että kaikki työntekijät ovat kokoaikaisessa, vakituisessa työsuhteessa. Emme harrasta nollatuntisopimuksia, määräaikaisuuksia ja vuokratyövoimaa. Palkkakin on parempi kuin alalla keskimäärin.

Rautiainen korostaa, ettei Bookers ole työpaikka, johon tullaan muutamaksi kuukaudeksi keräämään rahaa seuraavaa matkaa varten. Sitoutumiseen panostetaan auttamalla innokkaimpia etenemään urallaan esimerkiksi oppisopimuskoulutuksella. Kehityspolku talon sisällä on myös mahdollinen. Valtaa ja vastuuta jaetaan ja organisaatio koetetaan pitää mahdollisimman matalana.

Raha ei ratkaisekaan

Rautiainen on 38-vuotiaana itse vielä sitä ikäluokkaa, jolle palkka ja vakityö ovat olleet merkittäviä työn motivaattoreita.

Monilla nuorilla tämä ei enää päde.

– Nuoret ovat mieluummin itselleen mieluisassa työssä pienemmällä palkalla. Tuntuu myös siltä, että monilla on rahaa ehkä lapsuudenkodistaan. Se vähän mietityttää, millä tulevaisuuden nuoria oikein motivoidaan. Osa nuorista ei ole valmis laittamaan itseään likoon työn puolesta, ei vaikka tarjolla olisi vakituinen työ, Jukka Rautiainen sanoo.

Teksti Leena Filpus
Kuva Junnu Lusa

Bookers Group Oy

  • Suomen johtavia buukkauksen ja myynnin ulkoistuksen ja tehostamisen osaajia. Keskittynyt muun muassa ict-, finanssi- ja vakuutus-alan yrityksiin.
  • Konserniin kuuluu neljä itsenäistä tytäryhtiötä, Bookers Finland Oy, Bookers Connect Oy, Lead Company Oy ja Bookers Invest Oy.
  • Työllistää 170 ihmistä, joista 45 ulkoistettuna myynnin b-to-b-tehtäviin asiakasyrityksissä.
  • Liikevaihto noin 10 miljoonaa euroa (11/15–10/16).
  • Alun perin perheyritys, perustettu 1991. Toimivan johdon omistama.
  • Päätoimipiste Helsingin Hermannissa.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä