Elämä eläkkeellä koostuu pienistä hyvistä asioista

Ei aikatauluja. Ei sähköposteja. Ei jatkuvaa puhelimen pirinää. Ei tarvetta sonnustautua työvormuun ja -meikkiin. Niiden sijaan rauhallisia aamuja, koiralenkkejä ja verkkaripäiviä. Ihanaa.

Syyskuun alussa osittaiselle vanhuuseläkkeelle siirtynyt Riitta Heliövaara listaa uuden elämänvaiheensa hyviä puolia.

- Nautin valtavasti pienistä asioista: luen aamulla rauhassa Hesaria, kuljen yöpaidassa kymmeneen, käyn koirien kanssa lenkillä, laitan ruokaa. Elän ilman aikatauluja.

Aikatauluttomuus tuntuu itse asiassa vielä niin hyvältä, että pari jumppakerhovaraustakin on toistaiseksi käyttämättä. 

- En yksinkertaisesti halua elää kalenterin kanssa vielä senkään vertaa. Elämä koostuu nyt pienistä hyvistä asioista. Niistä nauttii, kun ei ole kiire.

Ajatus muhi muutamia vuosia

Heliövaara siirtyi kokonaan pois työelämästä runsas vuosi ennen varsinaista eläkeikäänsä, osittaisen vanhuuseläkkeen turvin. Hän nostaa puolet tulevasta kuukausieläkkeestään. Osittaista vanhuuseläkettä voi nostaa kuukausittain 61 ikävuodesta lähtien 50 tai 25 % tulevasta vanhuuseläkkeestä. Se pienentää tulevaa eläkettä pysyvästi jonkin verran. 

Ajatus alkoi muhia Heliövaaran mielessä joitain vuosia sitten, kun työpaikalla tapahtui mullistuksia. Heliövaara työskenteli vakuutusyhtiö Ifin Malmin konttorissa yritysmyyntipäällikkönä. Kun konttori suljettiin ja työpaikka siirtyi toisaalle, moni muukin asia muuttui.

Vaiheittain kohti päätöstä

Kuten ennenkin, työ oli hektistä ja tulosvastuullista, mutta alkoi vähitellen tuntua vähemmän omalta. 

- Nautin asiakaspalvelusta, mutta yhä enemmän mentiin digitaalisiin palveluihin.

Hiljalleen terveyskin alkoi antaa merkkejä siitä, että ehkä pitäisi vähän höllätä, Heliövaara kuvaa.

Pari vuotta hän teki nelipäiväistä viikkoa. Pitkät viikonloput tuntuivat aina vain paremmilta, ja ajatus siirtyä kokonaan pois työelämästä alkoi kypsyä. 

Heliövaaralla oli takanaan 42 vuotta työelämässä ilman pitkiä taukoja. Se painoi päätöksenteossa paljon.

Valmentautumista eläkkeelle

- Olin miettinyt erilaisia vaihtoehtoja jo ennen kuin osittainen vanhuuseläke tuli mahdolliseksi. Kun se sitten tuli, ajattelin heti tarttua mahdollisuuteen.

- Tämän vuoden puolella keskustelin asiasta esimieheni ja asiakkaideni kanssa ja aloin valmentautua henkisesti eläkkeelle siirtymiseen.

Kesä 2017 meni vielä lomaillessa, ja sen aikana kypsyi lopullinen päätös. Kesän jälkeen oli hyvä hetki aloittaa uusi elämänvaihe.

Apua tarvitaan lähipiirissä

Tärkeitä syitä vetäytymiseen löytyy myös kotipiiristä. Heliövaaran vanhemmat ja anoppi asuvat lähistöllä. He kaikki ovat liki 90-vuotiaita ja asuvat vielä omillaan. Avun tarve kuitenkin kasvaa tulevaisuudessa nopeasti, sillä kaikki sairastavat.

- Olen koko ikäni tehnyt kauppaa. Nyt teen jotain aivan erilaista: hoidan vanhuksia. Alzheimer ja dementia etenevät heissä vääjäämättä, ja nyt voin auttaa heitä.

Uudenlainen rooli

Uudenlaisen roolin löytäminen eläkkeellä mietitytti etukäteen Riitta Heliövaaraa. Sitä kannattaakin miettiä tosissaan, hän vinkkaa. 

- Mitä tilalle, kun menettää työroolin ja sen kautta tulevan pätemisen ja ehkä itsetunnonkin? Se pitää eläkkeellä hankkia muusta. Minulle se on nyt työ vanhusten kanssa.

- Roolini muuttuu täysin, ja se on ehkä hyvä. Nyt on siihen viimeiset hetket.

Lapsenlapset ja koirapojat tyytyväisiä

Toisenlaista apua saavat tarpeen mukaan myös yrittäjämies ja lapsenlapset.

Lapsenlapset pyöräilevät koulusta iltapäivisin tarkistamaan, josko mummon keittiössä olisi tarjolla jotain muuta kuin kouluruokaa. Kotona on vielä kaksi muutakin uuteen tilanteeseen perin juurin tyytyväistä: koirapojat Aku ja Vikke-Nakke.

- Nämä kaverit pitävät jöötä. Tehdään päivälenkki ja joka ilta kunnon 1,5 tunnin lenkki.

Ja tosiaan: mökkiprojektikin on alkamassa. Aikatauluton elämä voi siis loppua lyhyeen.

Selvitä faktat, mieti oma tilanteesi

Riitta Heliövaaran vinkit osittaista vanhuuseläkettä pohtiville:

  • Ota selvää faktoista. Pyydä eläkelaskelma ja katso, mitä varhennusvähennys tarkoittaa juuri sinun tapauksessasi.
  • Pohdi, mikä on elämäntilanteesi: onko tekemistä tarpeeksi? Monelle on hyvä vaihtoehto, että ottaa osan eläkkeestä ja jatkaa osin vielä työssä.
  • Kun olet päättänyt, valmentaudu henkisesti. Muutos on suuri.

Lisää tietoja osittaisesta vanhuuseläkkeestä

Suunnittele omia eläkevuosiasi Tässä iässä 53 + -palvelussamme

 

Teksti ja kuva: Riitta Gullman

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä