Kiinteistöjen uusi aika

Digitalisaatio, kaupungistuminen ja yhteisöllisyys mullistavat kiinteistösijoittamista ja -liiketoimintaa. Murrokseen vastataan uusilla ja ketterillä palvelukonsepteilla.

Kaupungistuvassa Suomessa kovaa vauhtia yleistyvät coworking-ympäristöt ja modernit asumiskonseptit kertovat uusista tuulista, jotka puhaltavat kiinteistömarkkinoilla. Pitkään tilat olivat vain tiloja, mutta nyt kiinteistöjä on ryhdytty ajattelemaan entistä enemmän palveluna. Tapaamiset vuokrasopimuksen tekemistä ja avaimien hakemista varten ovat digitaalisessa maailmassa auttamattoman hitaita. Niiden rinnalle ovat nousemassa sähköiset vuokrasopimukset ja ovikoodit, joiden hoitaminen onnistuu kätevästi verkkopalvelussa.

–  Sähköistymisen myötä kiinteistöliiketoiminta omaksuu uusia toimintamalleja toimialan ulkopuolelta. Airbnb on hyvä esimerkki ketterästä tuotteesta, jonka vaikutus näkyy kiinteistömarkkinoilla, sanoo Varman kiinteistöistä vastaava sijoitusjohtaja Ilkka Tomperi.

Kaupungit kasvavat, yhteisöllisyys lisääntyy

Digiaika tarjoaa kiinteistön omistajalle paljon dataa muun muassa kiinteistön käytöstä, vuokrausasteesta ja energiankulutuksesta. Tämän tiedon analysointi ja hyödyntäminen ovat asioita, jotka mahdollistavat tehokkaammat kiinteistöt sekä niiden käyttäjien paremman ymmärtämisen.

– Kiinteistöihin on saatavilla paljon älykkyyttä ja sensoriteknologiaa, joka helpottaa tiedon keräämistä. Näitä asioita kannattaa miettiä jo suunnittelupöydällä, jotta tiedetään millaisilla ratkaisuilla ja valmiuksilla uusi kiinteistö kannattaa varustaa, Tomperi pohtii.

Pitkään tilat olivat vain tiloja, mutta nyt kiinteistöjä on ryhdytty ajattelemaan entistä enemmän palveluna.

Toisena merkittävänä muutosvoimana nousee esiin suurten kaupunkien voimakas kasvu. Kaupungeilta tämä edellyttää hyvää muutosvalmiutta esimerkiksi kaavoituksessa ja julkisen infrastruktuurin rakennuttamisessa.

Samaan aikaan kaupunkien asukkaat kaipaavat elämäänsä yhteisöllisyyttä. Tätä kuvastavat esimerkiksi taloyhtiösaunat ja muut yhteiset tilat, joita pitkän tauon jälkeen taas rakennetaan. Ilmiö ulottuu työelämään asti, missä yhteisiä coworking-tiloja on alkanut nousta kuin sieniä sateella. Tämä tilojen käyttöideologia korostaa ihmisten luontevaa kohtaamista.

– Työntekijät kohtaavat näissä tiloissa toisiaan ilman, että heidän tarvitsee kulkea ympäri taloa. Tämä onnistuu esimerkiksi yhdistämällä muutaman kerroksen kokoinen konttori avoportailla ja yhteisillä tiloilla, Tomperi sanoo.

Vastuullisuutta ja vihreitä arvoja

Ketkä sitten ovat kiinteistöbisneksen tulevia voittajia? Millaisilla tiloilla on menekkiä? Hyvinvointia edistävät, toimivat, turvalliset ja muuntautumiskykyiset tilat ovat osa vastuullisuutta, jonka merkitys on kasvussa kaikissa kiinteistöluokissa. Käytännössä tämä voi tarkoittaa vaikkapa esteettömyyttä, viihtyisiä ulkoilualueita ja riittävää määrää pyöräparkkeja.

Digitalisaation mullistaessa markkinoita kiinteistöliiketoiminta omaksuu uusia toimintamalleja alan ulkopuolelta. Myös vastuullisuuden merkitys kasvaa kautta linjan, kertoo Varman kiinteistöistä vastaava sijoitusjohtaja Ilkka Tomperi.

Tampereella Finlaysonin entisellä tehdasalueella järjestettiin tänä kesänä Varman tiloissa kaikille avoin nykytaiteen näyttely Finlayson Art Area jo neljättä kertaa. Lomakauden aikana tyhjien tilojen hyödyntäminen taidekokemuksen tarjoamiseen on yksi osoitus sosiaalisesta vastuusta.

Vastuullisuus-teemaan nivoutuvat tiiviisti myös vihreät arvot ja kestävä kehitys. Varma edistää kiinteistöjensä vastuullisuutta BREEAM (Building Research Establishment's Environmental Assessment Method) -ympäristösertifikaatilla, jonka avulla tavoitellaan erityisesti energiatehokkuuden seurannan tehostamista ja todentamista. Tomperi vahvistaa, että sertifikaatin käyttöönotto on poikinut konkreettisia parannuksia.

– Hyödynnämme tätä nykyä aurinkopaneeleilla kerättävää energiaa viidessä Varman kiinteistössä. Uskomme myös hybridi- ja sähköautojen määrän kasvuun, joten tavoitteena on tarjota entistä enemmän niille sopivia latauspisteitä, hän listaa.


Lue lisää: 
Varman vastuullisuudesta

Voisit olla kiinnostunut myös näistä