Teknologia tuo tehoa ja uusia bisnesmalleja

Teknologian kehitys muuttaa työtä ja työtehtäviä, mutta liiketoimintamallit mullistuvat vielä enemmän, toteaa kehitystrendejä pitkään seurannut innovaatiojohtaja Taneli Tikka. Uudet vaihtoehdot mullistavat markkinoita. Älyratkaisut uudistavat esimerkiksi asumista ja toimistoja.

Tekoäly ja robotiikka muuttavat työtä ja sen tekemistä. Ohjelmisto- ja palveluyhtiö Tieto Oyj:n innovaatiojohtaja Taneli Tikka korostaa ihmistyön täydellisen katoamisen olevan kuitenkin vielä kaukana.

Vaikka big data ja tietokoneiden kehittyneet suoritusnopeudet tuovat teköälyn käyttömahdollisuuksiin uutta potkua, ei mistään ihmiset syrjäyttävästä vallankumouksesta ole kyse.

–  Yhden toimenkuvan sisällä saattaa olla parisataa eri työtehtävää. Teknologia karsii niistä osan, mutta joitakin se vain avustaa tai kehittää. Ihminen on ollut aina hyvä sopeutumaan muuttuvaan maailmaan. Siksi en pidä työn muuttumista niin suurena uhkana kuin rakenteellista jäykkyyttä, Tikka tuumaa.

Pitkään kasvuyrittäjänä toiminut Tikka on hyvin perillä teknologian kehitystrendeistä. Kesällä hän siirtyy Tiedosta Valtion kehitysyhtiön eli Vake Oy:n toimitusjohtajaksi.

Teknologian kehitys myllertää markkinoita. Uudet vaihtoehdot näkyvät tulevina vuosina voimakkaimmin kaupan, terveyden ja asumisen sektoreilla, sanoo innovaatiojohtaja Taneli Tikka.

Työ muuttuu, mutta liiketoiminta sitäkin enemmän. Tänä päivänä globaaleilla markkinoilla on jo runsaasti menestyksekkäitä toimijoita, jotka operoivat verkostomaisesti ja joiden palvelun arvo tulee muusta kuin omistamisesta. 

Tilausvideopalvelu Netflix ei omista elokuvateattereita, henkilökuljetuspalveluja tarjoava Uber ei omista autoja ja majoituspalveluja välittävä Airbnb ei omista rakennuksia. Yhteisöpalvelu Facebook ei edes tuota omaa sisältöään itse.

–  Uudet vaihtoehdot mullistavat markkinoita ja luovat samalla tuhansien miljardien bisneksen. Tämä näkyy seuraavan kymmenen vuoden aikana voimakkaimmin kaupan, terveyden ja asumisen sektoreilla, sanoo Tikka.

Älykkäitä koteja ja toimistoja

Kiinteistöliiketoimintaa uudistavia teknologiahankkeita on käynnissä muun muassa Ruotsissa, missä HSB Living Labissä luodaan asumisratkaisuja seuraavalle sukupolvelle. Oikeaa käyttöä varten rakennetuissa kiinteistöissä testataan erilaisia teknisiä, sosiaalisia ja arkkitehtonisia innovaatioita vuoteen 2023 saakka. Hankkeen yhteistyökumppaneihin lukeutuu Yhdysvaltain avaruushallinto NASA, joka on kiinnostunut vedettömistä asumisratkaisuista Mars-lentoja silmällä pitäen.

Työ muuttuu, mutta liiketoiminta sitäkin enemmän.

Teknologian merkityksen vahvistumisesta kertoo Tiedon Empathic Building -älytoimistoratkaisu, jossa monitoimitilojen käyttäjäystävälliset ratkaisut nojautuvat esimerkiksi tilojen käytön analytiikkaan. Tällaiset paremmat työympäristöt tehostavat työn tuottavuutta sekä parantavat työhyvinvointia.

–  Järjestelmä kertoo käyttäjälle sen, missä on vapaita ja hiljaisia tiloja sekä missä on paras ilmanlaatu. Seminaarin päättyessä se kutsuu valmiiksi paikalle riittävän määrän hissejä sekä helpottaa työkaverin paikantamisessa, listaa Tikka älytoimiston ominaisuuksia.

Robotti päihittää rutiineissa

Toisenlainen esimerkki tekoälyä hyödyntävästä kiinteistöstä löytyy Norjasta, missä teknologia on valjastettu osaksi vanhusten tehostettua palveluasumista.

Pitkien välimatkojen maassa noin 100 laitteesta koostuva järjestelmä välittää tietoa muun muassa asukkaiden liikkumisesta, sänkyjen kosteudesta ja ovien aukiolosta. Lisäksi hoitajilla on kamerayhteys kohteeseen. Myös lääkärit pystyvät hyödyntämään järjestelmästä saatavaa dataa omassa päätöksenteossaan.

Pohjois-Amerikassa on puolestaan testattu tekoälyrobotin käyttöä synnytyssairaalan henkilöstön avustajana.
–  Tekoäly ja koneet sopivat hyvin sellaisiin tehtäviin, joissa on paljon rutiineja, ennustettavuutta sekä rajallinen määrä vaihtoehtoja. Tällaisia voivat olla esimerkiksi kiinteistön aulapalvelut. Ihmisiä tarvitaan puolestaan hoitamaan vuorovaikutukseen, luottamukseen ja valmennukseen liittyviä töitä, summaa Tikka.


Tutustu: Ohjelmistorobotti aloitti Varmassa 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä