Tero Kukkonen suuntasi eläkeläiselämän sijaan yrittäjäksi

Koko elämä on helposti tienhaarassa, kun terveys pettää eikä paluu tuttuun ammattiin enää onnistu. Tero Kukkosen työura vaihtui onnistuneesti yrittäjyyteen Varman asiantuntijoiden, elinkeinotuen ja työkokeilujen avulla.

– Nyt muuten sattui ja pahasti, totesi Tero Kukkonen siirtäessään raskasta kassakaappia pakettiautosta. Reilut 30 vuotta erilaisia kuljetusalan töitä tehneen Kukkosen selkä, polvet ja kroppa olivat oireilleet aiemminkin. Tällä kertaa naksahdus oli tavallista pahempi.

Seuraavat viikot kuluivat makuuasennossa ja särkylääkkeiden voimalla olohuoneen lattialla.

– Samalla menivät ohi myös omat 50-vuotispäivät. Sen kuitenkin päätin, että eläkeläiseksi en tässä iässä vielä heittäydy, hän muistelee kolmen vuoden takaisia tapahtumia.

Tyky-valmentajasta iso apu

Pitkäksi venyneen sairausloman ja kuntoutuksen aikana Kukkoselle kävi selväksi, että paluuta entiseen työhön ei ole. Uutta alkua kartoitettiin työterveyshuollosta vastanneen Terveystalon työkykyvalmentajan kanssa. Sen jälkeen kuorma-autokuski ja harrastajarumpali päätyi Varman tukeman työkokeilun kautta myyjäharjoittelijaksi soitinliikkeeseen.

Syvälliset keskustelut työkykyvalmentajan kanssa olivat ihan avainjuttu. En vieläkään ymmärrä, miten sieltä kuoriutui esiin yrittäjä ja myyntimies.


Myyntityö iski kipinää, ja työkokeilun päätyttyä Kukkonen alkoi pohtia tosissaan yrittäjän uraa. Sen ensiaskeliin oli Varman kautta tarjolla myös elinkeinotukea ja asiantuntija-apua.

Ensimmäinen asiakkuus löytyi kattotuotteiden myynnistä. Pisteenä i:n päällä oli puhelinsoitto tutulta kassakaappivalmistajalta. Yritys tarvitsi myyntiverkostoonsa tuotteet perin juurin tuntevia ammattilaisia. Kukkosella tätä tuntumaa oli vuosien varrelta riittämiin.

– Minkä taakseen jättää, sen edestään näköjään löytää, mies virnistää.

Uusi rytmi koko elämään

Kukkosen yrittäjäntaival alkoi vuoden 2016 lopulla. Hän on valintaansa kaikin puolin tyytyväinen. Työpäivät venyvät joskus pitkälle iltaan, mutta vastapainona on omissa käsissä oleva ajan- ja elämänhallinta. Myös rakkaalle musiikkiharrastukselle löytyy aiempaa enemmän aikaa. Kroppa kestää jo kovempaakin biittiä.

– Syvälliset keskustelut tyky-valmentajan kanssa olivat ihan avainjuttu. En vieläkään ymmärrä, miten sieltä kuoriutui esiin yrittäjä ja myyntimies.

Kukkonen tähdentää, että uranvaihto ei olisi onnistunut ilman Varman kattavaa tukiverkostoa. Elinkeinotuki on puolestaan auttanut yrittäjän perustyökalujen, kuten tietokoneiden ja toimistotekniikan, hankinnoissa.

– Tukea on tarjolla, mutta tärkeintä on oma aktiivisuus ja oikea asenne. Sohvalle ei kannata jäädä, Kukkonen tiivistää.

Tero Kukkonen

  • 53-vuotias.
  • Asuu Vantaalla.
  • Pitkä työura kuljetusalalla.
  • Myyntialan yrittäjäksi työkokeilun ja elinkeinotuen avulla.
  • Yritys: Agentuuri Tero Kukkonen.
  • Oma neuvo uranvaihtajalle: Oma asenne ratkaisee – sohvalle ei kannata jäädä!

Voisit olla kiinnostunut myös näistä