Teolliset yritykset säväyttävät Kasvu Openissa

Kasvu Open -sparrausohjelmaan osallistuu tänä vuonna poikkeuksellisen paljon jo pidempään toimineita StartAgain-yrityksiä valmistavasta teollisuudesta. Parhaat liikeideat skaalautuvat suoraan maailmanmarkkinoille.

Suomen suurin kasvuyrityksiä vauhdittava sparrauskilpailu Kasvu Open on houkutellut myös tänä vuonna runsaasti osanottajia eri puolilta Suomea. Maksuttomiin Kasvupolku-ohjelmiin haki yli 800 yritystä, joista 411 valittiin asiantuntijoiden sparrauksiin.

Tästä joukosta sata lupaavinta yritystä jatkavat edelleen Kasvu Openin finaaliin, joka järjestetään 24.–25. lokakuuta Jyväskylän Paviljongissa.

Kasvu Openin toimitusjohtaja Uljas Valkeinen on ilahtunut siitä, että nyt mukana on aiempia vuosia enemmän valmistavan teollisuuden startupeja.

– ICT- ja ohjelmistoalan rinnalle on noussut teollisuusyrityksiä. Tällaisia yrityksiä Suomi tarvitsee lisää, sillä niiden ympärille syntyy muutakin liiketoimintaa ja työpaikkoja, Valkeinen sanoo.

KasvuOpen_Uljas_Valkeinen_716_450.jpg

– Lupaavimpien osallistujayritysten liikeideat voidaan skaalata suoraan globaaleille markkinoille, Kasvu Openin toimitusjohtaja Uljas Valkeinen kehuu.

Monen Kasvu Openiin osallistuvan yrityksen liikeidea liittyy maailman megatrendeihin, kuten digitalisaatioon ja kiertotalouden edistämiseen.

– Lupaavimpien yritysten liikeideat voidaan skaalata suoraan globaaleille markkinoille, Valkeinen toteaa.

Hän kuitenkin korostaa, että mukana on myös kotimarkkinoilla ja perinteisillä toimialoilla toimivia kasvuyrityksiä.

– Yhtä lailla myös tällaisten yritysten kasvu on tärkeää, Valkeinen sanoo.

Mylläreiltä arvokasta sparrausta

Kasvupolku-sparraustapahtumissa yritykset pääsevät verkostoitumaan ja tapaamaan liike-elämän asiantuntijoita eli mylläreitä kasvotusten. Heiltä yritykset saavat monipuolista sparrausta esimerkiksi kansainvälistymisessä, markkinoinnissa, rahoituksessa ja johtamisessa.

– Mylläreissä on kokeneita asiantuntijoita, kuten esimerkiksi yrityskonkareita, rahoitusalan ja markkinoinnin ammattilaisia sekä juristeja. Kukin yritys voi toivoa, millaista osaamista se kasvusuunnitelman toteuttamiseen tarvitsee, Valkeinen sanoo.

Alueellisten Kasvupolkujen ohella yritykset voivat osallistua myös toimialakohtaisiin polkuihin. Tänä vuonna sellaisia järjestettiin muun muassa tulevaisuuden matkailussa ja liikenteessä sekä kiertotaloudessa.

Startup-sarjan ohella Kasvu Openissa on myös StartAgain -sarja yli kolme vuotta toimineille yrityksille.

– Startup-yrityksille on paljon erilaisia kasvupalveluja, mutta 1–10 miljoonan euron liikevaihdon yrityksille sparrausta on tarjolla huomattavasti vähemmän, Valkeinen perustelee.

Varma jälleen mukana kumppanina

Varma on kuulunut Kasvu Openin yhteistyökumppaneihin vuodesta 2015 lähtien. Varman pienyritysasiakkuuksista vastaava johtaja Ilari Abdeen sanoo, että Kasvu Open on valtakunnallisesti merkittävä kokonaisuus, joka luo valtavan mahdollisuuden auttaa kasvuhaluisia yrityksiä menestymään entistä paremmin.

– Kasvavien yritysten merkitystä Suomelle ei voi vähätellä. On hienoa, että Varma voi olla mukana tukemassa niiden mahdollisuuksia.

 

KasvuOpen_Ilari_Abdeen_716x450.jpg

Varman pienyritysasiakkuuksista vastaava johtaja Ilari Abdeen on itsekin toiminut sparraajana pääkaupunkiseudun Kasvupolulla.

Abdeenin mukaan kasvavat yhtiöt ovat Varmalle tärkeä painopistealue. Myös työeläkeyhtiölle on tärkeää, että Suomeen saadaan lisää työllistäviä kasvuyrityksiä.

Kasvupolkujen mylläreinä on toiminut tänäkin vuonna Varman asiantuntijoita muun muassa myynnissä, johtamisessa ja henkilöstön kehittämisessä.

– Moni mylläreistämme toimii asiakasrajapinnassa. Olin itsekin sparraamassa pääkaupunkiseudun Kasvupolulla, ja oli hienoa olla mukana jakamassa omaa asiantuntemustaan. Vastavuoroisesti opimme paljon kasvuyritysten liiketoiminnasta, Abdeen toteaa.

Ensi vuoden haku alkaa marraskuussa

Kasvu Open on Keski-Suomen kauppakamarin vuonna 2011 aloittama ohjelma, joka laajeni kolme vuotta myöhemmin valtakunnalliseksi tapahtumasarjaksi.

Nykyisin Kasvu Openista vastaa voittoa jakamaton, yleishyödyllinen Kasvu Open Oy. Sen osakkaita ovat muun muassa Keski-Suomen kauppakamari ja Jyväskylän kaupunki.

– Sparrausohjelmalla on useita yrityssponsoreita, joiden ansiosta voimme tarjota yrityksille maksutonta sparrausapua. Myös talkootyönä työtä tekevillä mylläreillä on keskeinen rooli, Uljas Valkeinen sanoo.

Kasvu Open jatkuu myös ensi vuonna. Haku sparrauskilpailuun käynnistyy loka-marraskuun vaihteessa, jolloin tarjolla olevat Kasvupolut ja hakuohjeet julkaistaan Kasvu Openin nettisivuilla.

– Kannustan yrityksiä hakemaan, jos kasvunälkää löytyy. Tarjolla on runsaasti hyödyllisiä neuvoja – ja aivan ilmaiseksi, Valkeinen toteaa.

Kasvu Open -sanastoa

Kasvu Open
Kaikille pk-yrityksille avoin sparrausohjelma, joka koostuu noin 26 alueellisesta ja toimialakohtaisesta Kasvupolku-sparraustilaisuudesta.

Kasvupolku
Sparraustilaisuus, jossa yrittäjät ja eri alojen asiantuntijat eli myllärit kohtaavat. Kasvupolku käsittää 2–4 tapahtumapäivää, jonka jälkeen kaksi parasta yritystä etenee valtakunnalliseen finaaliin.

Kiitorata
Kasvupolulla käytetty menetelmä, jossa viisi yritystä tapaa päivän aikana viisi eri mylläriä. Jokainen yritys tapaa yhden myllärin kerrallaan 45 minuutin mittaisessa luottamuksellisessa tapaamisessa.

Mylläri
Kiitoradalla yrityksiä sparraavat myllärit ovat oman alansa tunnustettuja asiantuntijoita. Taustaltaan he ovat esimerkiksi enkelisijoittajia, myynnin ja johtamisen osaajia, markkinoijia ja kansainvälistymisen tuntijoita.

Kasvu Open -finaali
Järjestetään Kasvu Open Karnevaalin yhteydessä lokakuussa Jyväskylän Paviljongissa. Finaalissa kisaavat 100 finalistia, jotka on valittu eri Kasvupoluilta.

Kasvu Open Karnevaali
Kasvu Open -tapahtumasarjan huipentuma, joka järjestetään lokakuussa Jyväskylässä. Vauhdikas kasvuyritystapahtuma on sekoitus seminaariohjelmaa, messuja ja verkostoitumista.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä