Yrittäjä, uskalla suunnitella

Yrittäjänä joutuu parempaan yltääkseen jatkuvasti haastamaan itseään. Toisinaan apukeinot tuntuvat olevan vähissä. Nordic Business Forumin Hans-Peter Siefen tarjoaa avuksi neljä vinkkiä.

Mikä on paras ohje, jota kasvua tavoitteleva yrittäjä voi työssään seurata?

- Tärkeintä on tehdä töitä fiksusti ja paljon, yritysmaailman nuori konkari Hans-Peter Siefen naurahtaa, mutta tarkentaa tarkoittavansa ennen kaikkea suunnittelua ja varautumista arjessa. Kuulostaa kenties kankealta, mutta niiden merkitys jokapäiväisessä työssä on valtava. Jos perusteet ovat kunnossa, se vapauttaa resursseja innovointiin ja entistä luovempiin ratkaisuihin.

- Sen sijaan, että suunnitelmallisuus tappaisi luovuuden, antaa se ennemmin tiukan paikan tullen avaimet improvisointiin.

Kun liiketoiminta kasvaa ja töitä paiskitaan täysillä, täytyy muistaa suunnitella myös tulevaisuutta. Muuten yrittäjä saattaa yhtäkkiä havahtua tilanteeseen, jossa huomenna ollaan tyhjän päällä.

- Tätä päivää ja huomista ei voi rakentaa yhtä aikaa, mutta molemmille on varattava oma aikansa, Siefen varoittaa.

- Toisinaan tilauskirjan ollessa täynnä myynti ja markkinointi huomiselle ja ylihuomiselle uhkaa unohtua. Sama pätee innovointiin: täytyy jatkuvasti kehittää tuotteita ja innovoida, jotta huomennakin pärjätään kilpailussa ja voitetaan asiakas.

Olennaista ajankäytön hallinta – ja vapaa-aika

Innovointi ja liiketoiminnan kehittäminen vaativat aikaa. Siksi omat ajankäytön hallinnan rutiinit on hyvä olla kunnossa. Näin turhat pystyy karsimaan pois ja yrittäjälle jää resursseja keskittyä asioihin, joilla on eniten vaikutusta.

- Olennaisimpia asioita ovat arvon tuottaminen asiakkaalle ja innovointi, jotta sitä arvoa luodaan entistä enemmän – sekä myynti, Siefen tiivistää.

Kovan kasvun ja kiireen keskellä on tärkeää muistaa työn ja vapaa-ajan tasapainottaminen.  Arvoa on kaikista helpointa luoda, kun kotona on kaikki kunnossa.

- Jos vapaa-ajalle ja ajalle perheen parissa ei jää tilaa, on töitäkin vaikea saada sujumaan. Sen sijaan helpointa on tehdä töitä silloin, kun taustat ovat kunnossa ja koko perhe voi hyvin.

Katso Siefenin neljä vinkkiä yrittäjälle:

Neljä vinkkiä kasvua tavoittelevalle yrittäjälle

  • Suunnittele – se vapauttaa luovuuteen
  • Rakenna niin tätä päivää kuin huomista
  • Keskity olennaiseen – asioihin, jotka luovat joko arvoa tai myyntiä
  • Muista työn ja hyvinvoinnin tasapaino.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä