Vain tekemällä edistyy

Startup-yrittäjä Timo Heikkilä on hyvin tyytyväinen Kasvu Openin antiin, erityisesti hyvään sparraukseen, saatuun näkyvyyteen ja uusiin kontakteihin.
Kun puolet potilaista ei ota lääkkeitään oikein ja kymmenen prosenttia lääkärikäynneistä johtuu huonosta lääkkeiden otosta, jotain pitäisi tehdä. Popit tarttui toimeen. Startup-yritys alkaa myydä ratkaisuaan maailmanlaajuisesti.

Espoolaisen startup-yritys Popit Oy:n liikeidea syntyi aidosta tarpeesta. Perustajajäsen ja osakas, operatiivinen johtaja Timo Heikkilä kertoo:

- Yksi perustajistamme on ortopedian kirurgi, joka päivitteli, miten usein leikkauksen jälkeisessä tarkistuksessa ilmenee, että potilas ei ole ottanut lääkkeitään tai ei ainakaan niin kuin pitäisi. Paraneminen ei edisty, ja saatetaan joutua tekemään uusi leikkaus. Tämä on tosi huono juttu sekä potilaalle että yhteiskunnalle, ja tähän läksimme keksimään ratkaisua.

Popitin liikeidea on helpottaa lääkkeiden säännöllistä ottamista. Ratkaisu koostuu kännykästä luettavissa olevasta sovelluksesta, pilvipalvelusta ja pienestä laitteesta, joka voidaan liittää mihin tahansa läpipainopakkaukseen eli kansankielellä pilleriliuskaan.

Yrittaja_Popit-1-89-B75_0984.jpg

Viime vuonna Popit keskittyi kaupallistamiseen. Tänä vuonna vuorossa on ensimmäisen tuote-erän myynti USA:an.

Laite sisältää muun muassa pillerinottoääntä tunnistavaa teknologiaa, jonka avulla sovellukseen taltioituu automaattisesti tietoa lääkkeen ottamisesta. Tiedot tallentuvat pilvipalveluun, mistä niitä on helppo hyödyntää. Sovellus myös muistuttaa käyttäjää tai esimerkiksi omaista, jos lääke meinaa jäädä ottamatta.

Popit osallistui tämänvuotiseen kasvuhakuisten yritysten Kasvu Open -tapahtumasarjaan. Startup-yritys eteni aina TOP10-finalistien joukkoon ja saavutti sarjassaan kunniamaininnan finaalissa Jyväskylässä.

Ensimmäinen erä myynnissä

Heikkilä ideointikumppaneineen keräsi joukkoonsa muita ammattilaisia. Seitsikko perusti Popitin vuonna 2015 ja alkoi heti tehdä tuotekehitystä ja patentoida teknologiaansa. Yrittäjien käsissä on kaikki tarvittava ammattitaito softasuunnittelusta lääketieteelliseen osaamiseen ja designiin.

Viime vuonna Popit keskittyi kaupallistamiseen. Yritys sai rahoitusta Butterfly Venturesilta sekä bisnesenkeleiltä.

Nyt on niin valmista, että ensimmäistä tuote-erää myydään parhaillaan Yhdysvaltoihin.

Jääräpäät alkööt vaivautuko

Kasvu Openista Popit lähti hakemaan erityisesti lääketeollisuutta tuntevia kontakteja, näkyvyyttä ja rahoittajia, sillä yrityksellä on alkamassa kolmen miljoonan euron sijoituskierros. Timo Heikkilä osallistui Popitin nimissä kaikkiin mylläröinti- eli sparraustapahtumiin ja muihin tilaisuuksiin. Hän on tyytyväinen kokemukseen.

- Olemme saaneet hyviä neuvoja ja kontakteja: ei pelkästään täältä, vaan mylläreiden välityksellä myös laajemmalti. Myllärit ovat asiantuntevia. Arvostan sitä, miten sitoutuneesti he omistavat aikaansa kasvua hakeville yrityksille. Myös Kasvu Openista saatu näkyvyys on meille merkittävää rahoituksen keräämiseen.

Heikkilän mielestä on myös yrityksestä itsestään kiinni, mitä Kasvu Openista saa irti.
- Vaatiihan tämä paitsi aikaa myös sitä, että on valmis miettimään yrityksensä asioita tyhjältä pöydältä ja haluaa vastaanottaa palautetta. Jääräpäänä tänne ei kannata tulla, vaan täytyy olla valmennuskelpoinen ja tarvittaessa valmis muuttamaan toimintatapojaan. 

Entä miten terveysalan yritys pitää huolta henkilöstönsä hyvinvoinnista?
- Kuten startupeissa yleensä, meillä kaikki tekevät niin paneutuneesti hommia, että on tarpeen huomioida työhyvinvointi ja lepo työn vastapainona. Niinpä järjestämme kuukausittain virkistäytymistapahtumia ympäristöissä, joissa pystyy irtautumaan töistä, esimerkiksi kartingradalla. Lisäksi meillä on toimiston yhteydessä kuntosali, jossa kannustamme käymään: itsestään täytyy pitää huolta, niin fyysisesti kuin henkisesti.

Timo Heikkilän vinkit kasvuyrittäjälle
1. Mitään ei tapahdu, jos et itse tee.
2. Selvitä, mitä asiakas oikeasti tahtoo.
3. Kaikilla on ideoita. Edistyksen salaisuus on, että aloittaa tekemisen.

Popit Oy

 • Kehitti lääkkeiden säännöllisen ottamisen helpottamiseksi ratkaisun, joka koostuu sovelluksesta, pilvipalvelusta ja pilleriliuskaan liitettävästä laitteesta.
 • Perustettu 2015, kotipaikka Espoo.
 • Henkilöstö: 8.
 • Markkina-alue: Pohjois-Amerikka, Eurooppa, Australia.
 • Vuonna 2017 keräsi rahoitusta 1,2 milj. euroa. Rahoittajina mm. Butterfly Ventures, Yrjö Laakkonen ja Amor & Labor. Nyt meneillään rahoituskierros, jolla haetaan 3 milj. euroa.
 • Yhteistyötä maailman suurimman lääkeyhtiön Pfizerin kanssa. Keskusteluja myös muiden isojen lääkeyhtiöiden kanssa.

Kasvu Open

 • Kaikille pk-yrityksille avoin sparrausohjelma.
 • Mukaan voi hakea toimialasta, iästä ja liikevaihdosta riippumatta, ainoana kriteerinä tavoite kasvuun.
 • Sparraukseen osallistuu vuosittain 450 kasvuyritystä.
 • Kasvu Open -verkostoon kuuluu yli 900 liike-elämän asiantuntijaa.
 • Kasvuohjelmat kattavat koko Suomen, ja tapahtumapäiviä on vuoden aikana yli 100.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä