Kahden arvostetun asiantuntijan vahdinvaihto

Juuri työkykyasioiden haastavuus ja monipuolisuus tekevät ylilääkärin tehtävästä kiinnostavan, pohtivat Jukka Kivekäs (vas.) ja Jan Schugk.
Varmassa tapahtuu huhtikuun alussa merkittävä vahdinvaihto, kun ylilääkärinä 11 vuotta toiminut Jukka Kivekäs luovuttaa tehtävän seuraajalleen Jan Schugkille.

Uusi ylilääkäri Jan Schugk aloitti Varmassa lokakuun alussa ja on vastannut projektijohtajana muun muassa Varman työkykyjohtamisen tutkimustoiminnan kehittämisestä.

Jukka Kivekäs ja Jan Schugk ovat molemmat työkykyasioiden arvostettuja asiantuntijoita, jotka päätyivät näiden teemojen pariin sattumalta lääkärinuransa alussa.

– Toimin aluksi lääkärinä päivystysvirassa, mutta pienten lasten takia halusin päivätyön ja siirryin työterveyslääkäriksi, Jukka Kivekäs sanoo.

Ennen Varmaan tuloaan hän toimi muun muassa LEL Työeläkelaitoksen tutkijana, vakuutuslääkärinä ja Vakuutuskuntoutus VKK ry:n toimitusjohtajana. Varman ylilääkärinä Kivekäs aloitti vuonna 2008.

Kasarmilta Nokiaan ja Etelärantaan

Jan Schugk sai ensikosketuksen työkykyasioihin, kun hän lääketieteen lisensiaatiksi valmistumisen jälkeen toimi viisi vuotta Riihimäen viestirykmentin sotilaslääkärinä.

– Varuskunnassa oli paljon kantahenkilökuntaa ja siviilityöntekijöitä, joten työstä iso osa oli työterveyshuoltoa.

Elaketurva_716_molemmat_DSF6639.jpg

Schugkin ura jatkui työterveyshuollon parissa Hämeenlinnan terveyskeskuksessa ja edelleen Nokian palveluksessa, jossa hän toimi lähes kymmenen vuotta erilaisissa työterveyshuollon ja työturvallisuuden vastuutehtävissä.

Nokialta Schugk siirtyi Helsingin Etelärantaan Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n asiantuntijalääkäriksi ja sieltä Varmaan.

Monipuolisuus on valtti ja työn suola

Hän sanoo, että monipuolisesta työurasta on ylilääkärin työssä paljon hyötyä.
– Nokiassa pääsin katsomaan asioita ison yrityksen sisältä, kun taas EK:ssa osallistuin yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja olin mukana yhteisten pelisääntöjen laatimisessa erilaisissa työryhmissä.

Työkykyyn liittyvissä asioissa Schugkia kiehtoo niiden haasteellisuus. Työkyky ei ole vain lääketieteellinen asia, vaan siihen voivat vaikuttaa esimerkiksi työn organisointi, työpaikan ilmapiiri, puutteet työntekijän osaamisessa ja perhe-elämän paineet.

Kivekkään mielestä parasta ylilääkärin työssä on ollut monipuolisuus. Vakuutuslääkärinä hän on perehtynyt yksittäisten eläkkeenhakijoiden tilanteisiin, mutta hän on ollut mukana myös laajemmissa työkykyä tukevissa hankkeissa.

– On ollut motivoivaa vaikuttaa eri tasoilla, jotta asiat etenevät hyvään suuntaan.

Työkykyyn liittyviä asioita Kivekäs ei jätä jatkossakaan, sillä hän jatkaa Varmassa vielä vuoden ajan osa-aikaisena asiantuntijalääkärinä.

Jukka Kivekäs

  • Varman ylilääkäri 2008–2019.
  • Ikä: 64.
  • Koulutus: lääketieteen lisensiaatti 1980, lääketieteen ja kirurgian tohtori 1989, vakuutuslääketieteen dosentti 1996.
  • Työura: toiminut lääkärin ja tutkijan eri tehtävissä HYKSissä, Osuusliike Elannossa, LEL Työeläkelaitoksessa, Työterveyslaitoksessa, Sosiaali- ja terveyshallituksessa ja Työeläkelaitosten liitossa. Vakuutuskuntoutus VKK ry:n toimitusjohtaja 1999–2008.

Jan Schugk

  • Varman ylilääkäri huhtikuusta 2019 alkaen.
  • Ikä: 52.
  • Koulutus: lääketieteen lisensiaatti 1993.
  • Työura: toiminut Riihimäen varuskuntasairaalan sotilaslääkärinä (1994–1999), työterveyslääkärinä Hämeenlinnan terveyskeskuksessa (1999–2000), Nokialla työterveyshuollon ja työturvallisuuden vastuutehtävissä (2000–2010) ja EK:n asiantuntijalääkärinä (2010–2018).

Voisit olla kiinnostunut myös näistä