Unityssä hyvä esimiestyö on ehdoton edellytys kasvulle

Unityn Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa. HR:n Katja Rantala huomauttaa, että toimiston hyvä sijainti ja viihtyisyys ovat ohjelmistoalalla perusedellytys.
Ohjelmistotalo Unityn kasvutahdin määrää ennen kaikkea asiantuntijoiden saatavuus. Tällaisessa tilanteessa esimiestyön on oltava priimaa. Sujuva maahanmuuttokin auttaisi.

Unity Technologiesin pääkonttori sijaitsee Kalifornian Piilaaksossa, mutta 2 800 työntekijän joukko on hajallaan 36 maassa, kuten sen päätuotekin 3D-alusta.

Suomessa Unityllä työskentelee 150 ihmistä. Yksi heistä on Katja Rantala, joka vastaa kolmen liiketoimintayksikön HR-toiminnoista. Yksiköt toimivat useassa eri maassa, joista osassa yhtiöllä ei ole omaa HR-toimintoa eikä muutakaan maaorganisaatiota.

– Siltä osin, kun HR-tehtävät vaativat paikallistuntemusta tai läsnäoloa, saan apua paikallisilta kollegoilta ja he puolestaan minulta. Meillä on tosi tiivis kansainvälinen HR-porukka, ja jaamme paljon kokemuksia videopuheluissa, Rantala kertoo.

Rantala myöntää, että maailmanlaajuinen ja monimuotoinen yhteistyö kuitenkin verottaa tekijöitään.

Tyoelama_Unity_feed_GIF_Katja.gif

Miten asetelma sopii sitten ohjelmistokehittäjille, jotka tuottavat työkseen ennakkoluulottomia ideoita ja jalostavat niistä luotettavia tuotteita? Rantalan mukaan etenkin aikaero asettaa haasteita. Hänen keskeisiä tehtäviään onkin varmistaa, että ohjelmistokehittäjät saavat keskittyä töihinsä.

– Yleensä koko tiimi on samassa toimistossa ja myös lähiesimiehet, jolloin apua ja tukea saa helposti. Suomessa on myös erityisen tärkeää, että työ ja vapaa-aika pysyvät tasapainossa, vaikka yritys kasvaa kovaa vauhtia, Rantala sanoo.

Hän arvioi, että Suomen-toimisto kasvaa tänä vuonna lähes 70 työntekijällä ja ensi vuonna vähintään yhtä monella, jos vain osaajia löytyy.

Omat johtajat kouluttavat esimiehiä

Rantala pitää esimiestyötä olennaisena tekijänä osaajien houkuttelussa ja motivoinnissa. Hänen mukaansa Unityn väki on hyvin itseohjautuvaa, kuten yleensäkin IT-alalla. Tiimin jäsenet poimivat yhteisestä urakasta siivuja aikataulujensa ja osaamisensa mukaan.

– Unityssä on kasvukipujen kautta opittu, että tiimi haluaa itse päättää, miten ja millä teknologialla se rakentaa tuotteensa. Tässä olemme vahvoilla, koska rakennamme omia tuotteitamme emmekä asiakkaiden tilauksesta asiakkaiden työkaluilla, Rantala sanoo.

Hänen mukaansa esimiehen tärkeimmäksi tehtäväksi jää varmistaa, että ihmiset tulevat kuulluksi, saavat tehdä itselleen mielekkäitä töitä ja kehittyvät työssään.

Lähiesimiehet saavat sparrausapua HR-ammattilaisilta sekä sisäisistä johtamiskoulutuksista. Kouluttajat ovat Unityn omia johtajia, joista kukin hoitaa muutaman koulutuksen vuodessa eri puolilla maailmaa.

– Sisäiset koulutukset ovat menestyksemme avaimia. Koulutukset ovat todella pidettyjä, käytännönläheisiä ja havainnollisia, ja ne inspiroivat ja motivoivat ihmisiä.

Mukava toimisto on perusedellytys

Unityn toimisto sijaitsee kuudennessa ja seitsemännessä kerroksessa Makkaratalossa, Helsingin päärautatieasemaa vastapäätä. Siellä ovat avarat tilat sohvineen, keittiöineen ja jumppapisteineen. Toimiston akustiikka mahdollistaa suurenkin joukon videokonferenssit. Tiloista löytyvät myös musiikki-, peli- ja VR-huoneet.

Rantala huomauttaa, että keskeinen sijainti ja viihtyisä toimisto ovat ohjelmistoalalla perusedellytys eivätkä erityinen houkutin. Houkutin on sen sijaan Unityn hyvä maine tuotemarkkinoilla.

Moniin puree perustajien alkuperäinen ajatus demokratisoida pelikehitystä, joka oli ollut erittäin kallista ennen Unityn työkaluja.

– Ohjelmistokehittäjät ovat usein hyvin filosofisia ja ottavat kantaa eettisiin kysymyksiin. Moniin puree perustajien alkuperäinen ajatus demokratisoida pelikehitystä, joka oli ollut erittäin kallista ennen Unityn työkaluja. Tarjoamme Unitystä edelleen myös ilmaisversiota, Rantala kertoo.

Työluvan haku vie neljä kuukautta

Osaajapula määrää joka tapauksessa Unityn kasvutahdin, ja siksi Rantalaa harmittaa Suomen asema maailmanlaajuisilla työmarkkinoilla.

– Suomessa on todella korkeatasoinen koulutus ja korkeatasoista ohjelmakehitystä, mutta tarvitsemme osaajia myös ulkomailta. Nyt meillä työskentelee Suomessa 25 eri kansallisuuden edustajaa. Noin kolmannes henkilöstöstämme on tullut Suomeen Unityn perässä – mutta se on vaikeaa.

Rantalan mukaan esimerkiksi Kanadassa työluvan saa kuukaudessa ja valtio tukee muuttoa taloudellisesti, kun taas Suomessa työlupaan menee neljä kuukautta ja relokaatiopaketin tarjoaa Unity.

– Huippuosaaja ei välttämättä odota neljää kuukautta.

Unityn relokaatiopakettiin kuuluu Suomessa muun muassa apu oman kodin löytämiseen, pankkisuhteen luomiseen sekä verokortin saamiseen.
– Suomessahan ei voi hoitaa viranomaisasioita englanniksi.

Unity Technologies

  • Perustettu Tanskassa 2004
  • Pääkonttori San Franciscossa, USA:ssa
  • 2 800 työntekijää 36 maassa
  • Tuli Suomeen yritysoston kautta 2014
  • Tarjoaa 3D-alustaa, jota käytetään pelimoottorina ja myös 3D-mallintamiseen muun muassa auto- ja rakennusteollisuudessa
  • On luonut ammatin: Unity-devaaja eli Unity-ohjelmistokehittäjä käyttää työssään Unity-alustaa

Voisit olla kiinnostunut myös näistä