Työkokeilu auttoi ”elottoman yrittäjän” takaisin töihin

– Sain kokeilla rauhassa, mitä kaikkea pystyn tekemään, ilman taloudellista riskiä, yrittäjä Antti Jaatinen kertoo työkokeiluvaiheestaan.
Sydänpysähdys, pitkä sairausloma ja työkyvyttömyyseläke eivät ennusta työuraa, mutta Antti Jaatinen jatkoi kuin jatkoikin yrittäjänä. Apua toi tuettu työkokeilu.

56-vuotias eloton yrittäjä Oulusta. Näin kirjattiin Antti Jaatisen sairauskertomukseen joulukuussa 2017. Kaksi vuotta myöhemmin Jaatinen kertoo hyväntuulisena ja hyväkuntoisena hetkestä, jolloin sydän pysähtyi. Tuo hetki kesti 20 minuuttia. Elämästään hän kiittää vaimoaan, ripeitä ensihoitajia sekä kardiologian poliklinikkaa Oulun yliopistollisessa sairaalassa.

Jaatisen pysähtynyt sydän saatiin ajoissa käyntiin ja kolmen päävaltimon ohitusleikkaus tehtyä. Puolentoista kuukauden päästä Jaatinen kotiutui Oulun kaupunginsairaalasta, johon hän oli siirtynyt kuntoutumaan.

– Kotona jatkoin sitten kuntoutusta. Kävelin, menin istumaan ja nousin istumasta, mutta aika paljon tuli makoiltua. Ulos en uskaltanut mennä aluksi yksin. Nyt ymmärrän mitä tarkoittaa laitostuminen, Jaatinen sanoo ja nauraa.

Hänestä irtoaa naurua helpolla, ja erityisen helpolla silloin, kun tulee puheeksi neurologinen kuntoutus.

– Rupesin koodaamaan. Tein esimerkiksi tilastointiohjelman jääkiekkojoukkue Oulun Kärpille, ihan veloituksetta. Se oli minun sanaristikkoni, tosi hyvää jumppaa aivoille.

Huolenpitoa ja selkeitä ratkaisuja

Kun lääkäri suositteli keväällä 2018 sairausloman jatkamista vuoden loppuun asti, yrittäjä ei pistänyt vastaan. Hänen yrityksensä tarjoaa nimittäin tietoteknisiä palveluja, joihin ei kuulu pelkkää koodausta vaan myös laitteiden kuljettamista ja näyttöjen kiinnittämistä seinille. Työt jatkuivat kahden työntekijän voimin, ja toimitusjohtaja pidensi kävelylenkkejään.

– En ole koskaan ollut yhtä levollisin mielin poissa töistä.

Loppusyksystä kävi ilmi, että sairauspäivärahan maksimi tulee täyteen jo marraskuun lopussa. Jaatinen tunsi itsensä kyllä fyysisesti työkykyiseksi, mutta henkisen paineensietokykynsä hän arvioi vielä heikoksi, ja työkykyä mittaavat sydäntestitkin oli ajoitettu vasta joulukuuhun. Mitä neuvoksi?

Oli hienoa huomata, että kriisin keskellä ympärillä on empaattisia, huolehtivia ja osaavia ihmisiä.

Työterveyslääkärin vinkistä Jaatinen soitti Varman kuntoutusasiantuntijalle, ja tämä ehdotti selkeää pakettia: joulukuu vielä vapaata ja sen jälkeen kevyesti ja tuetusti töihin. Teknisin termein kyse oli määräaikaisesta työkyvyttömyyseläkkeestä eli kuntoutustuesta yhden kuukauden ajalle. Sen jälkeen yrittäjän työkokeilua tuettiin maksamalla kuuden kuukauden ajan kuntoutusrahaa, joka on 33 prosenttia suurempi kuin työkyvyttömyyseläke.

– Oli hienoa huomata, että kriisin keskellä ympärillä on empaattisia, huolehtivia ja osaavia ihmisiä, ensin sairaalassa ja sen jälkeen työeläkeyhtiössä. Sain keskittyä omaan kuntoutumiseeni. Varman hakemuksenkin tein sujuvasti nettiportaalissa ja skannasin sinne vain lääkärin lausunnon. Siinä kaikki.

Työkokeilua rauhassa ilman riskiä

Tammikuun alussa vuonna 2019 Jaatinen lähti omalle työpaikalleen kokeilemaan työntekoa yli vuoden tauon jälkeen.

– Sain kokeilla rauhassa, mitä kaikkea pystyn tekemään, ilman taloudellista riskiä. Alkaisihan se muitakin ottaa päähän, jos paikalle tulee notkumaan johtaja, joka ei saa mitään aikaiseksi mutta nostaa palkkaa.

Työkokeilun aikana hän piti säännöllisesti yhteyttä niin työterveyslääkäriin kuin Varman kuntoutusasiantuntijaankin.

Työkokeilu loppui kesäkuun lopussa, ja siitä alkaen Jaatinen on tehnyt työtään entiseen tapaan – tai ei aivan.

– Tarvittaessa otan vähän aikaa itselleni, ja työt tulevat silti tehtyä, koska kunto on parempi ja mieli virkeämpi kuin ennen sydänkohtausta. Viime viikolla lensi rakennustyömaalta betonia konepellille ja marketin pihalla yksi rouva ajoi auton kylkeen. Silti kun menin kotiin, mikään ei ottanut päähän.

Kun viisikymppisen askel lyhenee

Jos Jaatisella olisi taipumusta jossitteluun, hänellä riittäisi siihen nyt runsaasti materiaalia. Olisihan ne sydänongelmat pitänyt huomata. Ikänsä urheillut mies oli vähentänyt jääkiekon pelaamista ja junnujen valmentamista jo vuosia, kun ei oikein jaksanut. Hän ajoi alle kilometrin matkan autolla töihin.

– Olisi pitänyt tajuta, mistä on kyse, jos viisikymppisenä askel lyhenee, paino nousee, uni huononee, portaat jyrkkenevät ja kaikki ärsyttää helposti. Ja suvussakin on sepelvaltimotautia. Luulin silti olevani kuolematon.

Sain kokeilla rauhassa, mitä kaikkea pystyn tekemään, ilman taloudellista riskiä.

Nyt Jaatinen kannustaa muita lääkärintarkastukseen, vaikkei olisikaan rintakipuja. Ei hänelläkään ollut, mutta kolme valtimoa meni silti tukkoon.

– Työnantajana olin toki järjestänyt työterveyshuollon, mutta ei sellainen pienen yrityksen työterveyssopimus kutsu ihmisiä tarkastuksiin, vaan itse pitää olla aktiivinen. Olen yllyttänyt poikiakin käymään, Jaatinen sanoo.

Pojilla kahden lapsen isä ja kahden lapsen isoisä viittaa yrityksensä kahteen työntekijään.

Antti Jaatinen

  • 58-vuotias
  • Oululainen Way4u-yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja
  • Way4u tarjoaa tietoteknisiä palveluita ja työllistää kaksi työntekijää.

Antti Jaatisen vinkit:

  • Muista, että YEL-työtulo vaikuttaa sairauspäivärahaan ja kuntoutustukeen.
  • Käy työterveyslääkärin puheilla, jos kuntosi laskee odottamatta.
  • Ota ajoissa yhteyttä Varman kuntoutusasiantuntijaan, jos työkykysi heikkenee.

Aiheesta lisää:

Kun työkyvyttömyys uhkaa, moni yrittäjä sinnittelee, kunnes kunto romahtaa. Varman kuntoutustiimi tarjoaa apuaan jo siinä vaiheessa, kun uhka on ilmassa mutta työkyky vielä pelastettavissa. Vaihtoehtoja etsitään yhdessä.

Lue lisää yrittäjän työkyvyn tukemisesta

Voisit olla kiinnostunut myös näistä