Ohjelmistoyritys Robocorpissa työkykyongelmiin reagoidaan varhain

Startup-yritys Robocorp kehittää ohjelmistorobotiikan ratkaisuja, joiden avulla yritykset voivat automatisoida toimintojaan. Maailmanlaajuisesti toimivan yrityksen arki sujuu pitkälti etätyönä.

Vuonna 2019 perustettu Robocorp kehittää avoimen lähdekoodin työkaluja ja pilvialustaa liiketoimintaprosessien automatisointiin. Neljän suomalaisen perustaman Robocorpin emoyhtiö on Yhdysvalloissa, ja tarkoituksena on ollut alusta alkaen rakentaa maailmanlaajuisesti toimiva etätyöhön nojaava hajautettu organisaatio.

– Meillä on tällä hetkellä 46 työntekijää kuudessa eri maassa. Suomessa toimiva tytäryhtiö vastaa tuotekehityksestä, ja Yhdysvalloissa emoyhtiö keskittyy myyntiin ja markkinointiin. Robocorp on kerännyt tällä hetkellä 11,6 miljoonaa dollaria rahoitusta Piilaaksosta maailman johtavilta venture capital -sijoittajilta, ja yrityksemme ensimmäiset tuotteet lanseerattiin julkisesti saataville tänä syksynä, kertoo Robocorpin henkilöstöjohtaja Alisa Wilska.

– Meillä Robocorpissa erilaisiin ongelmatilanteisiin halutaan reagoida mahdollisimman varhain, jotta jokaisen on mukava työskennellä organisaatiossa.

Wilska haluaakin kysyä Varmalta, kuinka työeläkeyhtiö voi auttaa työkykyongelmien kanssa ja tukea erityisesti etätyötä tekeviä organisaatioita.

Minkälaista palvelua Varmasta on saatavilla työkykyongelmia kohdatessa? 

– Varma tukee yritystä ja työntekijää tarjoamalla työkykyasiantuntijan apua vaihtoehtojen sparrailuun. Työntekijä voi myös hakea ammatillista kuntoutusta, jos hän esimerkiksi tarvitsee tukea työelämään paluuseen pitkän sairasloman jälkeen. Tällöin työkykyasiantuntija auttaa uuden suunnan löytymisessä, kertoo Varman työkykyjohtamisen kehityspäällikkö Suvi Tella.

Ammatillisen kuntoutuksen keinoja ovat muun muassa työkokeilu, työhönvalmennus ja uudelleenkoulutus. Jos sairaus pitkittyy, tarpeeseen voi tulla pidempi sairauspoissaolo tai osittainen työ. Siinä tapauksessa Varmasta voi hakea määräaikaista työkyvyttömyyseläkettä eli kuntoutustukea tai osakuntoutustukea, jolloin työtä voi jatkaa osittain.

– Lisäksi Varmalta saa ketterät työkalut työkyvyn prosessien rakentamiseen. Niiden avulla osataan toimia oikein, kun kohdataan työkykyongelmia. Hyvä työkalu on esimerkiksi Varhaisen tuen malli, joka löytyy Varman Työkykyjohtamisen tietopalvelusta, Tella jatkaa.

Minkälaista työkykyjohtamisen tukea Varma tarjoaa täysin etätyötä tekevälle organisaatiolle?

– Varma tarjoaa etätyötä tekeville organisaatioille muun muassa Varma Akatemian, joka on uusi verkko-oppimisympäristö Varman asiakkaille. Akatemiaan on tuotettu erilaisia videoita ja työkaluja arjen työkyvyn johtamiseen. Asiakas voi kirjautua palveluun ajasta ja paikasta riippumatta eli hyödyntää sisältöjä milloin vain, vinkkaa Varman työkykyjohtamisen kehityspäällikkö Kai Tolvanen.

– Organisaatiot voivat myös hyödyntää monipuolisia pulssi-, kysely- ja työkyvyn varmistamisen työkaluja, joiden avulla pysytään paremmin kartalla tiimin fiiliksistä, aikaansaamisesta ja työn hallinnan tunteesta.

Miten Varma eroaa muista eläkeyhtiöistä?

Varmalla on vahva osaaminen mielenterveyteen liittyvien työkyvyttömyysriskien tunnistamisessa, ja Varma on kehittänyt palveluita nousevien työkykyriskien tunnistamiseen.

Varma myös erottuu edukseen edelläkävijänä digitaalisten palveluiden suhteen, mistä verkko-oppimisympäristö Varma Akatemia on esimerkki.

– Meillä on tietysti myös huippuammattilaiset asiantuntijat sekä muun muassa alan laajin kuntoutuskumppaniverkosto. Varmalla ammatillisen kuntoutuksen työhönpaluun onnistumisprosentti onkin alan paras, 77 prosenttia. Lisäksi eläkehakemukset käsitellään 10 päivää nopeammin kuin työeläkealalla keskimäärin, Varman asiakkuuspäällikkö Carita Finni kertoo vertailuesimerkkeinä.

Varman arvoihin kuuluu vahvasti vastuullisuus, mikä näkyy esimerkiksi asiakkaiden työkyvyn tukemisena ja eläketurvan laadukkaana toimeenpanona. Varma myös sijoittaa suomalaisiin ja kansainvälisiin yrityksiin: vuonna 2019 Varma nousi vastuullisen sijoittamisen kärkijoukkoon PRI Leaders’ Groupiin ainoana suomalaisena työeläkeyhtiönä.

Yrityksille Varmalla on paljon tarjottavaa, niin arkeen kuin esimerkiksi yritysjärjestelyitä varten.

– Varma tuottaa yhtiökohtaista analyysiä työkyvyttömyysriskeistä yrityskauppatilanteisiin ja selvittää, millaisia vaikutuksia suunnitteilla olevalla yritysjärjestelyllä on työeläkevakuuttamiseen ja -maksuihin. Analytiikkaa hyödynnetään toiminnassa muutenkin, Finni sanoo.

Robocorp

  • Ohjelmistorobotiikan ratkaisuja kehittävä startup-yritys
  • Perustettu vuonna 2019
  • Emoyhtiö Yhdysvalloissa
  • 46 työntekijää kuudessa maassa

Tietoa juttusarjasta

Mikä eläkevakuutuksissa askarruttaa yrittäjiä? Juttusarjassa eri toimialojen yritykset kysyvät ja Varman asiantuntijat vastaavat. Neljännessä osassa Robocorp-yrityksen Alisa Wilska pohtii ratkaisuja etätyötä tekevän organisaation työkykyongelmiin varautumiseksi.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä