Yrittäjä etätöissä ulkomailla – mitä on otettava huomioon?

Voiko suomalainen yrittäjä tehdä töitä ulkomailla ja vakuuttaa itsensä YEL-vakuutuksella? Kokosimme vastaukset yleisimpiin kysymyksiin yrittäjyydestä ulkomailla.

Kun päivät lyhenevät ja illat pimenevät, alkaa pako kaamosajan pimeydestä tuntua entistä houkuttelevammalta. Koronapandemian myötä etätyöt ovat yleistyneet niin työntekijöillä kuin yrittäjillä, eikä työ välttämättä ole enää aikaan tai paikkaan sidottua. Monet haaveilevat vapaasta diginomadin elämästä, Euroopan metropolien kuhinasta tai muutamasta viikosta auringossa talven keskellä. Mutta voiko yrittäjä muuttaa ulkomaille ja kartuttaa eläkettä Suomessa? Vastaamme yleisimpiin kysymyksiin yrittäjyydestä ulkomailla ja YEL-vakuuttamisesta.

Voinko yrittäjänä tehdä etätöitä ulkomailta Suomeen?

Satunnainen etätyöskentely ulkomailla onnistuu myös yrittäjällä siinä missä työntekijältäkin, kun yrittäjän pysyvä koti ja kirjat ovat Suomessa. 

Maksaako suomalainen yrittäjä YEL-vakuutuksen Suomeen, vaikka yrittäjän koti olisi ulkomailla?

Ei maksa, yleensä. Ratkaisevaa on, onko muutto ulkomaille pysyvä vai tilapäinen. Yrittäjä kuuluu pääsääntöisesti työskentelymaan sosiaaliturvaan. Yrittäjän eläkelaki edellyttää, että yrittäjä asuu Suomessa ja harjoittaa yrittäjätoimintaa täällä. Jos muutto ulkomaille on pysyvä eikä asumisedellytys enää täyty, ei yrittäjätoiminta enää ole YEL:in alaista ja yrittäjä siirtyy työskentelymaan sosiaaliturvaan eli maksaa sinne lakisääteiset sosiaaliturvamaksut.

Puolisoni sai kahden vuoden työkomennuksen ulkomaille ja lähden mukaan jatkaen yritystoimintaa Suomeen. Muutto on tilapäinen – maksanko YEL-vakuutuksen Suomeen vai kuulunko työskentelymaan sosiaaliturvaan?

Tilapäinen työskentely ulkomailla tuo poikkeuksen sääntöön, koska silloin YEL-vakuutus voi olla voimassa rajoitetusti Suomen sosiaaliturvaan kuuluvalle yrittäjälle. Asiaan vaikuttaa niin yrittäjätoimintasi pituus ennen muuttoa ulkomaille kuin maa, johon olet muuttamassa. Lue lisää tilapäisestä yrittäjätoiminnasta ulkomailla.

Mistä saan neuvoa, jos en ole varma, minkä maan sosiaaliturvaan kuulun?

Tilanteita on monia, ja Varman ulkomaanpalvelut neuvoo sinua, kun suunnittelet muuttoa tai työskentelemistä ulkomailla. Ota yhteyttä viestillä Varma Asioinnissa tai puhelimitse 010 192 091.

Kirjaudu Varma Asiointiin

Voisit olla kiinnostunut myös näistä