Tiesitkö nämä viisi faktaa naisyrittäjistä Suomessa?

Tänään 19.11. vietetään naisyrittäjien päivää. Tiedätkö kuinka paljon naisia on yrittäjinä Suomessa? Entä millä aloilla he työskentelevät? Päivän kunniaksi keräsimme viisi kiinnostavaa faktaa naisyrittäjistä Suomessa. Hyvää naisyrittäjien päivää!

1. Suomen yrittäjistä noin kolmasosa on naisia

Vuonna 2020 Suomessa oli noin 211 300 YEL-vakuutettua yrittäjää. Heistä naisia oli 71 300 eli vain noin kolmasosa. Loput 140 000 YEL-vakuutettua oli miehiä.

Yrittäjyys on yleisempää miesten keskuudessa myös kansainvälisesti. Suomessa naisyrittäjien osuus kaikista yrittäjistä on kuitenkin korkeampi kuin EU-maissa yleensä.

2. Naisyrittäjän YEL-työtulo on keskimäärin 20 100 euroa

Naisilla keskimääräinen YEL-työtulo oli 20 100 euroa vuonna 2020. Kaikkien yrittäjien keskimääräinen vahvistettu YEL-työtulo oli 21 800 euroa. Miehillä YEL-työtulo oli keskimäärin 22 600 euroa eli yli 12 prosenttia enemmän kuin naisilla.

3. Naiskevytyrittäjän euro on 83 senttiä

Vuosina 2019–2021 freelancer-naisen euro oli 83 senttiä. Tämä selvisi, kun kevytyrittäjäpalvelu UKKO.fi selvitti käyttäjiensä laskutustiedoista freelancer-naisten ja -miesten välistä palkkaeroa.

UKKO.fi laski datastaan naisten ja miesten keskimääräisen tuntilaskutushinnan. He saivat tulokseksi, että naisten keskihinta oli 24,25 euroa ja miesten taas 29,11 euroa tunnilta. Alakohtaista vaihtelua kuitenkin oli, ja esimerkiksi näyttelijöiden, toimistotyöntekijöiden ja liikunnanohjaajien keskuudessa naisten keskimääräinen tuntihinta oli korkeampi kuin miesten.

Lue UKKO.fi:n uutinen freelancer-yrittäjien palkkaeroista

4. Naisyrittäjät työskentelevät laajasti eri toimialoilla, mutta tietyt alat korostuvat

Naisyrittäjien yritystoiminta ei ole keskittynyt tietyille toimialoille yhtä selkeästi kuin miesyrittäjien toiminta. Vuonna 2017 naisyrittäjistä 12–15 prosenttia työskenteli kullakin seuraavista toimialoista:

  • ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta (esimerkiksi arkkitehdit, graafiset suunnittelijat, kääntäjät, konsultit ja kirjanpitäjät)
  • terveys- ja sosiaalipalvelut
  • muu palvelutoiminta
  • maa- ja metsätalous sekä
  • tukku- ja vähittäiskauppa.

Miesyrittäjät taas keskittyivät korostuneesti maatalouden, rakentamisen sekä ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan toimialoille.

Suomen yrittäjistä yli puolet on itsensätyöllistäjiä, eli he työskentelevät yksin yrittäjinä tai yrittäjämäisesti (2017). Itsensätyöllistäjien ammatit ovat eriytyneet voimakkaasti sukupuolen mukaan, kuten ammatit Suomessa ylipäätään. Itsensätyöllistäjien parissa naisten tärkeimpiä ammattiryhmiä olivat kulttuuri- ja käsityöalojen ammatit sekä palvelualan työntekijäammatit, kuten kampaajat, pienkauppiaat ja hierojat. Itsensätyöllistäjänaisista vain viisi prosenttia toimi vuonna 2017 rakentamisen, kuljetuksen ja teollisuuden ammateissa, kun taas yli 40 prosenttia miehistä toimi näissä ammateissa.

5. Naisyrittäjän puoliso on todennäköisemmin yrittäjä kuin palkansaaja

Naisyrittäjien puolisoista 43 prosenttia oli yrittäjiä ja 41 prosenttia palkansaajia vuonna 2017.

Ylipäätään kaikkien yrittäjien puolisot olivat selvästi harvemmin palkansaajia (50 prosenttia) kuin palkansaajien puolisot (70 prosenttia) ja selvästi yleisemmin yrittäjiä (26 prosenttia) kuin palkansaajien puolisot (9 prosenttia). Yrittäjyys siis tiivistyy samoihin kotitalouksiin.

Lähteet:

Eläketurvakeskus

Tilastokeskus

Hyödynnä maksuton yrittäjäkurssimme ja onnistu yrittäjänä

Haaveiletko ensimmäisen yrityksen perustamisesta? Tai oletko kenties juuri perustanut yrityksen? Haluamme yhdessä kumppaniemme Ifin ja Nordean kanssa tukea sinua tällä uudella ja jännittävällä polulla. Siksi kehitimme aloittaville yrittäjille ja yrittäjyyttä pohtiville Onnistu yrittäjänä -kurssin.

Kurssilla opit esimerkiksi yrittäjyyden eri muodoista, yrittäjän tuista, vakuutuksista ja pankkiasioista, liiketoimintasuunnitelman teosta ja oman työkykysi ylläpidosta. Saat tämän mittavan tietopaketin itsellesi täysin maksutta!

Tilaa maksuton yrittäjäkurssi itsellesi täältä

Voisit olla kiinnostunut myös näistä