Työura yhtä TETiä – Kesätyö toi Mikaelan eläkealalle

Kesätyö Varman markkinointitiimissä on poikinut Mikaela Elersille myös jatkoa osa-aikaisena työntekijänä.
Eläkevakuutusyhtiö ei välttämättä ole se kuumin ja siisteimmältä kuulostava vaihtoehto, kun nuoren eteen tulee aika etsiä TET- tai kesätyöpaikkaa. Ehkä kuitenkin pitäisi olla! Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa opiskelevan Mikaela Elersin mielenkiinnon eläkeala ja Varma herättivät, kun hän tämän vuoden alussa haki Varman markkinointitiimiin kesätöihin.

Mikaela kertoi tähänastisesta työurastaan Talous ja nuoret TAT:n järjestämässä ja koko viikon kestävässä Maailman suurin etäTET -verkkotapahtumassa. Heti viikon alussa oli vuorossa finanssialan päivä, jonka aikana 8.–9.-luokkalaisille sekä toisen asteen opiskelijoille jaettiin tietoutta finanssialasta mahdollisena tulevaisuuden työpaikkana.

Kesätyö Varmassa sopi hyvin omiin suunnitelmiin

Kun kesätyön etsiminen käynnistyi tammikuussa, Mikaelasta tuntui, että työpaikkoja ei ollut koronan vuoksi tarjolla aivan normaaliin tapaan. Varmassa oli kuitenkin avoinna lähes 30 kesätyöpaikkaa, ja Mikaela laittoi hakemuksen vetämään.

– Markkinointitiimissä avoinna ollut tehtävä sopi hyvin siihen, mitä itse hain ja mitä toisaalta jo osasin valmiiksi. Oma työurani on ollut kokonaisuudessaan vähän sellaista jatkuvaa omaa TETiä, jossa olen tutustunut moniin erilaisiin tehtäviin. Niinpä lähdin tähänkin hakuun avoimin mielin mukaan, Mikaela kertoo.

Hakemuksen jättämisen jälkeen Mikaela kutsuttiin videohaastatteluun, jossa hän tallensi videoidut vastaukset muutamaan ennalta esitettyyn kysymykseen. Tämä kaikki onnistui näppärästi kotoa käsin, ja muutamaa viikkoa myöhemmin saapui kutsu varsinaiseen haastatteluun.

– Haastattelu tulevan tiimiesihenkilön kanssa sujui tosi rennosti, ja keskusteluissamme oli mukavan rento fiilis. Haastattelun jälkeen minua informoitiin hyvin prosessin etenemisestä, Mikaela muistelee.

Varmassa Mikaela otettiin muiden kesätyöntekijöiden tavoin nopeasti mukaan aktiiviseksi työyhteisön jäseneksi.

Täysillä mukaan työyhteisöön

Varmassa kesätyöntekijät pyritään aina ottamaan aktiivisesti mukaan tekemiseen ja heidän ajatuksiaan ja ideoitaan kuunnellaan korva tarkkana.

– Kun olemme työskennelleet pitkään samojen aiheiden parissa, saatamme hieman lukkiutua näkemyksiimme, joten freesit ajatukset ovat todella tervetulleita, sanoo Varman HRD-päällikkö Pauliina Heiskanen, joka haastatteli Mikaelaa etäTET-päivän verkkolähetyksessä.

– Olen kyllä päässyt tekemään ihan kaikkea. Kiitollisin olen jotenkin siitä, että sain itse vaikuttaa siihen, missä kaikessa olen mukana. Olen ollut toteuttamassa useita webinaareja ja suunnittelemassa niiden tuotantoprosessin kehitystä. Muiden loma-aikana pääsin tuuraamaan tosi monipuolisesti erilaisissa markkinoinnin tehtävissä, Mikaela kertoo.

Jalka finanssialan oven väliin

Onnistunut kesätyökokemus, nuorten pääsy työelämään ja erityisesti oman alan ensimmäiseen työpaikkaan ovat Varmalle tärkeitä teemoja. Nuorille halutaan antaa mahdollisuus saada jalka oven väliin ja toivottaa heidät tervetulleiksi finanssialalle. Uskomme, että ensimmäisen oman alan kesätyökokemuksen jälkeen aukeavat seuraavatkin ovet helpommin.

– Varma on ollut Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa mukana jo useita vuosia. VKD-kampanjan tavoitteena on tarjota nuorille enemmän laadukkaita kesätyöpaikkoja ja hyviä kesätyökokemuksia, kertoo Varman HR-, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Katri Viippola, joka toimii parhaillaan Vastuullinen kesäduuni -kampanjan suojelijana.

Kampanjassa kesätöitä tarjoavat yritykset jakavat myös omia kokemuksia ja ideoitaan toisilleen.

– Ja se kannattaa, sillä mitä paremmin kaikki firmat onnistuvat, sitä suuremman positiivisen vaikutuksen saamme kesäduunirintamalla yhdessä aikaan. Kesätöiden kautta vahvistetaan nuorten kiinnostusta ja ymmärrystä työelämää kohtaan. Nuorten mielikuvat yritysten vastuullisuudesta luodaan jo varhaisessa vaiheessa, Viippola iloitsee.

Mikaelalle kesätyö poiki myös jatkoa Varmassa, ja hän jatkaa Varmassa osa-aikaisena työntekijänä vuoden 2021 loppuun saakka.

Kun Mikaelalta tiedusteltiin asioita, jotka jollain tavalla yllättivät hänet, kun hän aloitti Varmassa, hän nostaa esiin nuorekkaan, rennon ja energisen työyhteisön ja sen, miten hyvin nuori tekijä on otettu tekemiseen mukaan.

– Eläkeyhtiössä työhön sisältyy myös paljon muita aiheita kuin ensimmäisenä mieleen tuleva eläkkeenmaksu. Sijoittaminen, työkyvyttömyysriskin hallinta ja tutkimustoiminta ovat isoja osa-alueita, ja vastuullisuus on läsnä kaikessa tekemisessä, kertoo Mikaela.

Varman HRD-päällikkö Pauliina Heiskanen (oik) haastatteli Mikaela Elersiä Maailman suurin etäTET -tapahtumassa.

Harrastuksista työkokemuksesi ja työelämän taidoiksi

Nuoria työnhakijoita Mikaela haluaa muistuttaa omien harrastusten ja mielenkiinnon kohteiden merkityksestä ja niiden hyödyntämisestä myös työnhaussa.

– Jos teet TikTok-videoita, se on videotuotantoa eikä sitä kannata vähätellä. Olen itse pelannut maalivahtina salibandyjoukkueessa. Siinä jos missä oppi paineensietokykyä ja niin edelleen. Mieti, miten se oma harrastus kääntyy kokemukseksi, josta voi hyvin olla hyötyä sekä työnhaussa että varsinaisessa tulevassa työssä, Mikaela vinkkaa.

Nuoret saattavat kokea kovia paineita sekä opiskelumenestyksestään että tulevaisuudensuunnitelmistaan tai sellaisten puuttumisesta. Näistä esitetään heille jatkuvasti hyväntahtoisia kysymyksiä, jotka saattavat aiheuttaa ahdistusta. Mikaela kuitenkin kannustaa nuoria kiinnittämään huomiota myös elämän muihin osa-alueisiin.

– Muistakaa, että koulu on lopulta vain koulua ja numerot numeroita. Kaiken opiskelupaineen keskellä on tärkeää oppia palautumisesta ja elämän tasapainosta. Osaaminen ja paperit vievät tiettyyn pisteeseen, mutta työelämässä tarvitaan paljon myös inhimillisiä taitoja, Mikaela muistuttaa.

Samaa korostaa myös Varman HRD-päällikkö Pauliina Heiskanen.

– Työelämäkin on lopulta jatkuvaa uuden oppimista. Se on väistämättä myös edellytys työelämässä menestymiselle, summaa Heiskanen.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä