Yli neljä vuosikymmentä Varmassa – työelämästä jäi hyvä maku

Kun pohjoisessa kasvanut Tarja Jurmu muutti lukion jälkeen Etelä-Suomeen, töitä oli tarjolla kaikkialla. Jurmu päätti pitää välivuoden ennen opintoja ja aloitti Varmassa tammikuussa 1979. Tänä syksynä hän jäi eläkkeelle samasta yhtiöstä.

Jurmun työura alkoi eläkeosaston päätösryhmässä, mistä hän siirtyi suunnitteluosastolle. Omalta tuntuva alue löytyi opintojen myötä: Jurmu suoritti vakuutustutkinnon sekä ylemmän vakuutustutkinnon ja valitsi pääaineekseen markkinoinnin, vaikka ei vielä työskennellyt sen parissa. Tilanne muuttui pian, kun Jurmulle tarjottiin markkinointisihteerin tehtävää asiakkuuksista.

– Siitä alkoivat käytännön opiskelut. Paikka oli uusi, ja loimme siihen sisältöä yhdessä esihenkilöni kanssa. Työn ohessa suoritin myös markkinointitutkinnon sekä paljon erilaisia kursseja, Jurmu muistelee.

Uteliasta mieltä ja rohkeutta

Jurmu viihtyi markkinoinnin, viestinnän ja asiakkuuksien rajapinnassa koko työuransa ajan, vaikka osasto välillä vaihtui esimerkiksi organisaatiomuutosten yhteydessä. Muutokset ovat tuoneet vaihtelua työhön ja pitäneet mielenkiintoa yllä: osastoja vaihtaessa on tuntunut melkein siltä kuin olisi siirtynyt uuteen taloon.

Jurmu kokee, että uteliaisuus, työtä pelkäämätön asenne ja rohkeus kulkea kohti omia tavoitteita ovat auttaneet häntä työurallaan. Niillä on ollut vaikutusta työnkuvaan.

– Työssä on oltava vastaanottavainen, mutta uskallettava myös sanoa, mitä itse haluaa. On ollut mahtavaa, että olen voinut muokata työnkuvaani oman mielenkiinnon mukaan. Visuaalinen puoli ja valokuvaus ovat tuoneet töihini palasen harrastuneisuutta, mikä on valtava rikkaus.

Henkilöstön kehittäminen edennyt harppauksin

Jurmu on toiminut Varmassa monissa sivurooleissa, esimerkiksi työsuojeluvaltuutettuna, luottamusmiehenä ja pääluottamusmiehenä sekä vapaa-ajan toiminnassa. Aikaisemmin hän tunsi lähes jokaisen varmalaisen.

– Olen ihmisihminen, jonka on helppo tulla toimeen kaikkien kanssa ja joka ei kuvia kumartele. Työhöni on tuonut iloa ja hauskuutta se, että olen tuntenut ihmisiä kaiken tasoisissa tehtävissä. Sivuroolieni kautta olen aina kantanut huolta ihmisten voinnista.

Jurmu on saanut seurata työyhteisön kehittymistä Varmassa viiden eri toimitusjohtajan luotsaamana. Erityisesti viime vuosina henkilöstön kehittäminen on edennyt valtavin harppauksin.

– Esimiestyöhön on kiinnitetty paljon huomiota, ja työurani lopulla minulla on ollut parhaat esihenkilöt. Annan Varmalle paljon plussapisteitä siitä, kuinka henkilöstön kehittämiseen on satsattu. Tuloksena on älyttömän hieno työyhteisö, josta voi jäädä eläkkeelle hyvillä mielin.

Osa-aikaisuus helpottaa elämänmuutosta

Puolitoista vuotta sitten Jurmu siirtyi terveydellisistä syistä osittaiseen työviikkoon. Työnkuvaa muokattiin tilanteeseen sopivaksi ja työtehtäviä karsittiin. Pitkäjänteiset kehityshankkeet jäivät pois, mikä aiheutti luopumisen tuskaa. Silti osa-aikatyö oli erittäin hyvä kokemus.

– Soisin saman kaikille. Lyhyempi työviikko ennen eläkkeelle jäämistä auttaa hahmottamaan, mistä vapaa-aika muodostuu. Monilla elämä on työpainotteista ja sosiaaliset suhteet jäävät töihin, jolloin harppaus pois työelämästä on valtava. Osa-aikaisuus antaa tähän pehmeän laskun. Lisäksi ikä vaikuttaa siihen, kuinka työssä väsyy ja paljonko aikaa tarvitsee palautumiseen. Osittaista työviikkoa tehdessä jaksaa työskennellä innolla ne päivät, jolloin on töissä, Jurmu sanoo.

Jurmu uskoo, että lyhyempi viikko tekisi hyvää eläkkeelle pääsyä odottaville ihmisille. Tässä on työelämässä kehittämisen paikka, jossa Varma voi näyttää esimerkkiä.

– Osa-aikaisuus vaatii henkilöltä itseltään valmiutta luopua, hieman myös rahallisesti. Tätä kannattaa kuitenkin harkita ja etsiä ratkaisuja yhdessä työnantajan kanssa. Hyvällä tahdolla niitä varmasti löytyy.

Aikaa harrastuksille

Jurmu ei usko kohtaavansa vapaa-ajan ongelmia eläkkeellä. Hän pitää matkustamisesta ja aikoo nauttia yhä enemmän myös kulttuurista ja luonnosta.

– Elävä musiikki on minulle tärkeää ja tapaan sen merkeissä ystäviä, taidenäyttelyt puolestaan tarjoavat ravintoa sielulle. Olen syksyn aikana jo palannut vanhojen taideharrastusteni pariin: teen keramiikkaa keskiviikkoisin ja kuvataidetta perjantaisin. Aion myös liikkua luonnossa joko kameran kanssa tai ilman, sekä käydä välillä melomassa Tuusulanjärvellä, Jurmu listaa.

– Toisaalta yritän olla suorittamatta enkä täytä päiviä järjestelmällisesti. Silloin tällöin tarkoitus on ehtiä myös vierailemaan siskoni erämaamökillä pohjoisessa.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä