Yrittäjäksi palkkatyön rinnalla – viisi vinkkiä sivutoimista yrittäjyyttä suunnittelevalle

Sivutoiminen yrittäjyys sopii moneen elämäntilanteeseen. Sen avulla säännöllistä kuukausipalkkaa nauttiva voi testata yrittäjyyttä tai tienata pieniä lisäansioita, päätoiminen yrittäjä taas voi laittaa välillä yrityksensä sivuun ja mennä palkkatöihin. Pinja Bruun kokeili jälkimmäistä – lue, mitä aika sivutoimisena yrittäjänä hänelle opetti.

Alun perin Pinja Bruun päätyi yrittäjäksi sattuman kautta. Vuonna 2010 hän oli hiljattain valmistunut ensin kosmetologiksi ja sitten maskeeraajaksi, kun tuttu kampaamoketjun omistaja otti yhteyttä.

– Tein silloin myös rakennekynsiä tietylle merkille. Eräänä päivänä sain puhelun: meillä on saman merkin tavarat täällä valmiina ja asiakkaitakin silloin tällöin, mutta tekijä lähti. Tuletko tekemään? Koin, ettei tässä ollut suurta riskiä – vähän niin kuin joku olisi tarjonnut rahaa. Olihan siihen tartuttava, Bruun muistelee.

Hän myöntää, ettei silloin tullut juuri mietittyä, mitä yrittäjänä oleminen tarkoittaa esimerkiksi sosiaalietuuksien kannalta.

– Oli ehkä hyväkin, etten miettinyt asiaa liian pitkään, muuten liike olisi saattanut jäädä tekemättä.

Kosmetologin työn lisäksi Pinja Bruun toimii valokuvaajana ja valmentajana.

Toisaalta yrittäjän elämä kuului kyllä suunnitelmiin jo aiemmin, sillä Bruun valmistui alalle, jossa yrittäjyys on enemmän sääntö kuin poikkeus. Nykyisin hän toimii kosmetologin töiden lisäksi myös valokuvaajana ja valmentajana, kahden oman yrityksen kautta. Välillä hän on kuitenkin toiminut myös sivutoimisena yrittäjänä.

– Kauneushoitolallani on vuokra- ja muita kustannuksia, jotka pitää kattaa, vaikka asiakkaat jäisivätkin kotiin esimerkiksi koronarajoitusten vuoksi. Jos yrityksen tuloilla saa hoidettua lähinnä yritystoiminnan kulut, helpotusta tilanteeseen voivat tuoda etenkin sivutoimisuuden mahdollistama palkkatyö sekä yrittäjän työttömyyspäiväraha.

Kokemukset sekä pää- että sivutoimisesta yrittäjyydestä ovat tuoneet Bruunille näkemystä eri yrittäjyysmuotojen valteista ja vaatimuksista. Tässä hänen viisi vinkkiään niille, jota harkitsevat sivutoimista yrittäjyyttä:

Sivutoimisen yrittäjän viisi vinkkiä

Kokemukset sekä pää- että sivutoimisesta yrittäjyydestä ovat tuoneet Bruunille näkemystä eri yrittäjyysmuotojen valteista ja vaatimuksista. Tässä hänen viisi vinkkiään niille, jota harkitsevat sivutoimista yrittäjyyttä:

1. Huolehdi omasta hyvinvoinnistasi ja varaa riittävästi aikaa palautumiselle

– Tämä on tärkein vinkkini. Kun on sekä palkkatöissä että sivutoimisesti yrittäjänä, saattaa helposti ajautua tekemään kahta työpäivää peräkkäin. Jos molemmat työt ovat inspiroivia, tämä ei välttämättä kuormita yhtä paljon kuin silloin, jos esimerkiksi tekee palkkatyötä vain rahan takia. En kuitenkaan suosittele 16 tunnin työpäiviä kenellekään.

2. Pienimuotoiseen yrittämiseen kannattaa yleensä valita yhtiömuodoksi toiminimi

– Jos toimit välillä tai pysyvästi sivutoimisena yrittäjänä, toiminimi on joustavampi yhtiömuoto kuin esimerkiksi osakeyhtiö, jossa on enemmän byrokratiaa. Osakeyhtiön lopettaminen tai hyllyttäminen on haastavampaa, toiminimessä riittää yksi ilmoitus. Ja jos yritystoiminta laajenee, toiminimen voi kyllä halutessaan vaihtaa myöhemmin osakeyhtiöksi.

3. Kevytyrittäjyys voi olla monelle sopiva väylä kokeilla yrittämistä

– Kauneushoitolassa osa kollegoistani on kevytyrittäjiä. Koen, että kevytyrittäjyys on joustava vaihtoehto, jolla voi kokeilla siipiensä kantavuutta ilman, että ottaa isoja riskejä. Se antaa kurkistuksen yrittäjän maailmaan. Laskutuskumppanin valinnassa kannattaa kylläkin olla tarkkana. Jotkin palveluntarjoajat toimivat niin, että jokainen kevytyrittäjäkin saa y-tunnuksen. Silloin olet viranomaisten silmissä yrittäjä. Toisenlaisiakin malleja onneksi on.

4. Mieti suhtautumisesi riskeihin – ja päivitä se säännöllisesti

– Palkkatyön ja sivutoimisen yrittämisen yhdistelmässä on kiistattomat etunsa. Säännöllinen kuukausitulo tuo turvallisuutta ja rakentaa taloudellista puskuria. Haluan silti myös hieman tuupata – joidenkin ihmisten kohdalla sivutoimisuus voi olla niin turvallista, ettei siitä uskalla hypätä päätoimiseksi yrittäjäksi edes silloin, kun elämäntilanne olisi yrittäjyydelle otollinen. Silloin voi jäädä kokematta, kuinka luovasti ja vapaasti yrittäjänä pääsee toteuttamaan niitä asioita, jotka kiinnostavat.

5. Muista YEL-vakuutus

– Sivutoimisenkin yrittäjän pitää muistaa ottaa YEL-vakuutus, kun yritystoiminta täyttää tietyt tulorajat ja muut ehdot. Rajat kannattaa tarkistaa, ettei tule ikäviä yllätyksiä jälkikäteen. Itse katkaisin YEL-vakuutuksen väliaikaisesti, kun ryhdyin palkkatöihin, mutta nyt korona-aikana olen kyllä ollut todella onnellinen YEL:iin kuuluvasta yrittäjän työttömyysturvasta.

Hyödynnä maksuton yrittäjäkurssimme ja onnistu yrittäjänä

Haaveiletko ensimmäisen yrityksen perustamisesta? Tai oletko kenties juuri perustanut yrityksen? Haluamme yhdessä kumppaniemme Ifin ja Nordean kanssa tukea sinua tällä uudella ja jännittävällä polulla. Siksi kehitimme aloittaville yrittäjille ja yrittäjyyttä pohtiville Onnistu yrittäjänä -kurssin.

Kurssilla opit esimerkiksi yrittäjyyden eri muodoista, yrittäjän tuista, vakuutuksista ja pankkiasioista, liiketoimintasuunnitelman teosta ja oman työkykysi ylläpidosta. Saat tämän mittavan tietopaketin itsellesi täysin maksutta!

Tilaa maksuton yrittäjäkurssi itsellesi täältä

Voisit olla kiinnostunut myös näistä