Toiminimiyrittäjä: näin hoituvat kirjanpito ja laskutus

Toiminimiyrittäjän vastuulla on huolehtia kirjanpidosta – teet sen sitten itse, kirjanpitäjän tai yrittäjäpalvelun avulla. Tämän tekstin luettuasi pääset kirjanpidossa alkuun.

Kirjanpito on yrittäjälle paitsi pakollista myös hyödyllistä. Kirjanpidosta huolehtiminen sujuu helpommin, kun muistaa, miksi sitä tekee: omaa yritystään varten.

Kirjanpito kertoo, mistä rahat ovat tulleet, minne ne ovat menneet ja mitä omaisuutta yrityksellä on, tiivistää UKKO Toiminimiyrittäjyys -palvelun liiketoimintajohtaja Aleksi Simola. UKKO on Varman yhteistyökumppani, joka tarjoaa palveluita itsenäisille yrittäjille.

– Kirjanpito on oikeastaan ainoa tapa todentaa, saako vai menettääkö yrityksesi rahaa, Simola lisää.

1. Yksin vai yhdessä? Päätä, miten hoidat kirjanpidon

Kirjanpidon voi toteuttaa monella tapaa. Moni hankkii avuksi kirjanpitäjän tai kirjanpitopalvelun. Kirjanpidon voi hoitaa myös kokonaan itse, jos taloushallinnon osaaminen riittää. Simola kehottaa ennen päätöstä miettimään, kuinka paljon on valmis käyttämään aikaa, sillä kaikki se on pois varsinaisesta työn tekemisestä.

– Työlleen kannattaa määrittää hinta. Vaikka teoriassa osaisi tehdä kirjanpitonsa itse, on aina mahdollisuus siihen, että tulee virheitä, joiden korjaamiseen menee paljon aikaa, Simola sanoo.

2. Yhden- vai kahdenkertainen kirjanpito?

Kirjanpitoa on kahta eri tyyppiä, yhdenkertaista ja kahdenkertaista. Käytännössä kirjanpito on siis joko yksinkertaisempaa tai jonkin verran työläämpää.

Yhdenkertainen kirjanpito on mahdollista pienimuotoisessa liiketoiminnassa tietyin ehdoin. Yhdenkertaisessa kirjanpidossa riittää, että jokainen suoritus, kuten osto, merkitään kirjanpitoon yhdellä merkinnällä.

Perusteellisempi kahdenkertainen kirjanpito tarkoittaa, että jokainen tapahtuma kirjataan kahdesti: mistä raha on tullut ja mihin se on käytetty. Kahdenkertainen kirjanpito on yhdenkertaista työläämpi, mutta se tarjoaa kattavammin tietoa yrityksen taloudesta, kuten varoista, veloista ja omaisuudesta.

Lue lisätietoja yhden- ja kahdenkertaisesta kirjanpidosta UKKO-palvelusta

3. Arkistoi kaikki

Lain mukaan yrittäjän velvollisuus on säilyttää kaikki kirjanpidon tapahtumiin liittyvät kuitit ja tositteet vähintään kuusi vuotta tilikauden päättymisestä. Itse kirjanpitoa tulee puolestaan säilyttää kymmenen vuotta tilikauden päättymisen jälkeen. Varmista siis, että asialliset hommat on hoidettu ja tositteet pysyvät tallessa.

Nykyaikainen ja nopea tapa säästää kuitit ja muut tositteet on tallentaa ne digitaalisesti esimerkiksi UKKO Toiminimiyrittäjyyteen tai muuhun vastaavaan palveluun.

4. Huomio veroihin

Olennainen osa kirjanpitoa on verotus. Yrittäjän kannattaa perehtyä veroihin perusteellisesti, sillä helpommalla pääsee, kun veroasiat hoitaa kerralla oikein.

– Verotus on se kirjanpidon kriittisin kohta, jossa sattuu eniten virheitä. Vaikeuksia tulee useimmiten ennakkoveron arvioinnissa tai arvonlisäverojen laskennassa tai tilittämisessä, Simola toteaa.

Tärkeintä on muistaa juuri arvonlisävero ja ennakkoverona perittävä tulovero. Yrittäjän tulee vuoden alussa arvioida yrityksen tulos, jonka mukaan tulovero peritään ennakkoon usealla laskulla vuoden mittaan. Arvonlisävero puolestaan on kulutusvero, jonka maksaa tuotteen tai palvelun ostaja – yrittäjä toimii vain rahan perijänä ja välittäjänä.

Muista myös vähentää yrityksen kulut toiminimen verotuksessa! Esimerkiksi YEL-vakuutuksen maksut ovat kokonaan verovähennyskelpoisia.

Lue Verohallinnon asiantuntijoiden neuvot, miten vähentää YEL-maksut verotuksessa

5. Laskutus kuntoon

Jotta yritystoiminta pyörii, laskutuksen täytyy rullata. Laskujen määrää ja rytmiä voi säädellä yrityksesi luonteen ja toiminnan mukaan. Simolan vinkki on hoitaa laskut eteenpäin mahdollisimman nopeasti.

– Yksinkertaisinta on lähettää lasku heti, kun keikka on tehty tai tuote myyty. Jos lasku unohtuu pidemmäksi aikaa, asian hoitaminen myöhemmin voi käydä hankalaksi.

Laskut voi laatia ja lähettää sekä seurata niiden kotiutumista omatoimisesti, mutta tarpeeseen on myös monenlaisia laskutuspalveluita. UKKO Toiminimiyrittäjyys -palvelussa laskut voi laatia ja lähettää helposti, ja palvelu seuraa maksujen saapumista sekä muistuttaa käyttäjää myöhässä olevista suorituksista.

Lue mitä, sinun on huomiotava toiminimeä perustaessasi

Varman markkinointiviestinnän tarkoitus on edistää työeläkevakuuttamista ja markkinoida Varman palveluita. Julkaisemme lisäksi muuta sisältöä, joka voi olla merkityksellistä tai kiinnostavaa vakuutuksenottajalle tai yritystoimintaa aloittavalle. Tämä sisältö on yleisluonteista tietoa ja Varma ei vastaa sen täydellisyydestä. Emme voi vastata sisällön soveltuvuudesta kaikkiin tilanteisiin ja emme näin ollen vastaa julkaisussa olevan tiedon käytön aiheuttamista mahdollisista vahingoista. Julkaisun tietojen käyttö tapahtuu käyttäjän omalla vastuulla.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä