Energiateollisuus sai Varma Akatemiasta eväitä vaikeista asioista puhumiseen

Varma Akatemian opintopolku tarjosi Energiateollisuuden työntekijöille mahdollisuuden itsenäiseen opiskeluun, kokemusten jakamiseen ja oman työkuorman hallitsemiseen.

Energiateollisuus ry työllistää noin 50 henkeä, joista valtaosa on energia-alan asiantuntijoita.

– Teemme merkittävällä alalla hartiavoimin töitä muun muassa ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Työntekijämme ovat todella sitoutuneita työhönsä ja he haluavat tehdä työnsä mahdollisimman hyvin, kertoo Energiateollisuus ry:n talous- ja hallintopäällikkö Marketta Eggleton, jonka vastuulla ovat myös muun muassa henkilöstöasiat.

Energiateollisuuden asiantuntijoiden työ on hyvin itsenäistä, ja sitä pitää pitkälti itse järjestää ja hallinnoida esihenkilön tuella. Asiantuntijoiden työkuorma on ollut jo pitkään tiedossa, mutta korona-aika herätti huolen siihen liittyen. Niinpä vuonna 2021 Energiateollisuus ry:ssä nostettiin toimintajärjestelmän auditoinnin kohteeksi henkilöstöasiat. Auditointi ja henkilöstölle tehty kysely todistivat, että osalla henkilöstöä on haasteita selviytyä työkuormasta, priorisoida työtehtäviä ja säädellä työhön käytettäviä voimavaroja.

Asialle haluttiin tehdä jotain. Yksi toimenpiteistä oli koulutus aiheesta esihenkilöille ja henkilöstölle. Onnekkaasti Eggletonilla oli samaan aikaan jo sovittuna tapaaminen työeläkeyhtiö Varman yhteyshenkilön kanssa, joten hän otti asian puheeksi.

– Kun kerroin meidän tilanteestamme, Varmalta vinkattiin, että Varma Akatemiassa voisi olla hyviä osioita meidän avuksemme.

Itsenäistä opiskelua ja kokemusten jakamista

Varma Akatemia on Varman asiakkaiden oma verkko-oppimisympäristö, jonka verkkokurssit ovat vapaasti Varman asiakkaiden käytössä. Palvelussa on työkyvyn johtamiseen ja ylläpitämiseen liittyvää sisältöä oman työn ja kehittymisen tueksi.

Varma ehdotti sopivia sisältöjä Varma Akatemiasta ja kokosi niistä opintopolun Energiateollisuudelle. Kahden kuukauden pituinen opintopolku suunniteltiin niin, että aloituskeskustelun jälkeen järjestettiin kolme henkilöstön yhteistä keskustelua parin viikon välein. Samaan aikaan henkilöstö sai opiskella eri aiheita itsenäisesti Varma Akatemian webinaarien, podcastien, blogitekstien ja muiden sisältöjen avulla.

– Sabluuna oli mielestäni hyvä. Sparrailut kollegoiden kanssa ovat hyvä lisä, ettei koulutus jää pelkäksi yksin opiskeluksi, Eggleton kertoo.

Kokonaisuus vaikutti hyvältä, mutta yksi asia arvelutti: miten keskustelujen vetäminen sujuisi talous- ja hallintopäälliköltä? Myös niiden järjestäminen etänä toi oman haasteensa. Huolet olivat kuitenkin turhia, koska linjoille saapui sankoin joukoin osallistujia, jotka jakoivat rohkeasti kokemuksiaan.

Opintopolku johdatti avoimeen keskusteluun

Ensimmäisessä varsinaisessa keskustelussa käsiteltiin Varma Akatemian Työkykyväline-verkkokoulutusta, jonka avulla henkilöstö pääsi perehtymään oman työkykynsä nykytilaan ja jäsentämään sitä konkreettisesti. Mitkä tehtävät lataavat paristoa, mitkä vievät energiaa?

– Siitä tykättiin ja se synnytti paljon keskustelua, Eggleton sanoo

Vaikka kontaktin saaminen verkossa voi olla vaikeaa, kun koossa on mukava porukka sanavalmiita ihmisiä, myös etäyhteys toimii Eggletonin mukaan yllättävän hyvin.

– Tuli hyviä kommentteja, uusia asioita ja erilaisia esimerkkejä kokemuksista, kun antoi puheenvuoron.

Eggleton kertoo, että opintopolun edetessä keskustelu oli yllättävän avointa. Keskusteluissa käytiin läpi muun muassa unen ja palautumisen merkitystä, mielenterveyttä ja työkyvyn vaihtelua päivästä toiseen.

– Ideana oli opetella puhumaan myös vaikeista asioista. Kun hankala tilanne osuu kohdalle, on asioista helpompi puhua, kun sitä on jo harjoiteltu, Eggleton lisää.

Keskusteluista saatu palaute oli positiivista. Varma Akatemian opintopolku auttoi Energiateollisuuden henkilöstöä nostamaan esiin myös niitä asioita, jotka eivät työarjessa muuten tule esiin. Vastaavia keskusteluja toivottiin järjestettäväksi myös jatkossa.

– Ihmiset sanoivat, että opintopolun keskustelujen jälkeen on helpompi puhua, jos on tarve. Terawateista osataan kyllä puhua, mutta pehmeämmille asioille ei ole oikein paikkaa, missä keskustella, Eggleton kertoo.

Marketta Eggletonin mukaan Varma Akatemian opintopolku auttoi Energiateollisuuden henkilöstöä nostamaan esiin myös niitä asioita, jotka eivät työarjessa muuten tule esiin.

Työkaluja tulevaisuuden varalle

Vuosi 2022 on tuonut muutoksia energia-alalle, mikä Eggletonin mukaan näkyy asiantuntijoiden työkuormassa.

– Alalla tapahtuu paljon, mikä tarkoittaa paljon töitä. Vaikka olisi oppeja töiden priorisointiin, ei asia välttämättä parane, jos samaan aikaan toisesta ovesta tulee uusia tehtäviä. Pyrimme kuitenkin parantamaan asiaa, Eggleton summaa.

Vielä on liian aikaista nähdä, miten opintopolku vaikuttaa ihmisten omiin kokemuksiin työkuorman hallinnasta. Eggleton kertoo, että henkilöstökysely tullaan toistamaan vuoden 2022 lopussa, mikä näyttää, ovatko tulokset muuttuneet.

Nyt kun Varma Akatemia on tuttu, ja tunnukset ja materiaalipankki koko henkilöstön käytössä, on sieltä Eggletonin mukaan helpompi etsiä itse apua tiettyyn tarpeeseen tai suositella jotain osuutta koko henkilöstölle. Hän kiittelee sitä, että Varma Akatemian sisällöt ovat lyhyissä palasissa.

– Niitä ehtii helposti tekemään sopivissa väleissä. Olen mainostanut henkilöstölle, että Varma Akatemiasta löytyy paljon enemmänkin materiaalia, ja opintopolku oli vain pintaraapaisu. Olen myös nostanut esihenkilöille muita opintopalasia.

Erityisesti Varma Akatemian Työkykyväline-verkkokoulutus on tullut jäädäkseen, osaksi Energiateollisuuden henkilöstöjohtamista. Jos työntekijä sanoo kehityskeskustelussa, että työkuorma on liian suuri tai tarvitsee tukea töiden priorisoinnissa, voidaan tilanteen selvittämisessä käyttää apuna Työkykyvälinettä.

– Pyrimme siihen, ettei vain todeta, että on haasteita ja niiden kanssa pitää yrittää itse selvitä, vaan yritämme pureutua asiaan tarkemmin, huomata, missä haasteet ovat, ja tarjota tukea töiden priorisointiin.

Energiateollisuus on energia-alan etujärjestö

Energiateollisuus ry on sähkö-, kaukolämpö-, kaukojäähdytys- ja kaasualan yritysten etujärjestö. Se tarjoaa neuvontaa jäsenyrityksille ja pyrkii vaikuttamaan alan lainsäädäntöön ja säätelyyn niin, että alan yrityksillä on vakaat ja hyvät mahdollisuudet toimia alalla.

Tutustu Varma Akatemiaan!

Varma Akatemia on asiakkaidemme oma verkko-oppimisympäristö, jossa voit syventää työkyvyn johtamisen ja ylläpitämisen osaamistasi. Varma Akatemian löydät Varma Asioinnista.

Kirjaudu Varma Asiointiin

Lue lisää Varma Akatemiasta sivuiltamme

Voisit olla kiinnostunut myös näistä