Palkkaatko kesätyöntekijän? – Muista TyEL-vakuutus

Monelle nuorelle kesätyö on ensimmäinen kurkistus työelämään. Kesätyö tarkoittaa yleensä samalla ensimmäistä itse ansaittua palkkaa, josta työeläke alkaa kertyä. Kokosimme työnantajalle vinkit työntekijän TyEL-vakuuttamiseen, kun kesätyöntekijän palkkaaminen on ajankohtaista. Näin myös kesätyöntekijän eläke karttuu oikein alusta lähtien.

Milloin kesätyöntekijä vakuutetaan TyEL:n mukaan?

Työntekijä vakuutetaan TyEL:n mukaan, kun hän on työsuhteessa, täyttänyt 17 vuotta ja hänelle maksetaan palkkaa vähintään vuosittain määritettävä vähimmäismäärä. Tarkista TyEL-vakuutuksen sivulta, paljonko summa on tänä vuonna.

Myös yksityishenkilö tarvitsee TyEL-vakuutuksen palkkaamalleen työntekijälle, jonka hän työllistää esimerkiksi lastenhoitajana, remontoijana, siivoojana tai puutarhurina.

TyEL-vakuutuksen hinta perustuu työnantajan maksamiin palkkoihin sekä siihen, onko työnantaja tilapäinen vai sopimustyönantaja. Katso tilapäisen ja sopimustyönantajan TyEL-maksuprosentit sivuiltamme. Osan TyEL-maksusta maksaa työntekijä itse. Työntekijän maksuosuus on 17–52-vuotiaalla työntekijällä 7,15 prosenttia palkasta. Työnantaja pidättää työntekijän osuuden hänen palkastaan.

Työntekijä - vai sittenkin yrittäjä?

– On hyvä muistaa, että työntekosuhteen osapuolet eivät voi sopia vapaasti keskenään, onko kyseessä työsuhde vai yrittäjänä tehty työ ja sovelletaanko työntekosuhteeseen TyEL:a vai YEL:a, muistuttaa lakimies Suvi Männistö Varman vakuutuspalveluista.

Työeläkelakeja sovellettaessa noudatetaan työsopimuslain mukaista työsopimuksen käsitettä, kun arvioidaan, onko kyseessä työsuhde vai ei. Työntekijän eläkemaksuista huolehtii työnantaja ja yrittäjä puolestaan huolehtii itse omasta eläketurvastaan ottamalla itselleen YEL-vakuutuksen.

Työntekijä on työsuhteessa, kun työsopimuslain mukaiset tunnusmerkit täyttyvät, eli:

  • Työntekijä työskentelee työnantajan johdon ja valvonnan alaisuudessa ja saa tekemästään työstä sovittua palkkaa.
  • Työntekijä työskentelee henkilökohtaisesti työnantajan lukuun ja työnantaja päättää milloin, missä ja miten työntekijä työskentelee.

Yrittäjä puolestaan tekee ansiotyötä itsenäisesti eli olematta työsuhteessa tai virka- tai muussa julkisoikeudellisessa toimisuhteessa.

Viime vuosina on yleistynyt, että palkka maksetaan tai laskutetaan laskutuspalveluyrityksen kautta. Se onkin monelle esimerkiksi liiketoimintaansa kokeilevalle tai satunnaisesti työskentelevälle ns. kevytyrittäjälle helppo tapa laskuttaa tekemäänsä työtä. Työn laskuttaminen laskutuspalvelun kautta ei kuitenkaan tarkoita, että on automaattisesti yrittäjä.

Lue lisää työsuhteen ja yrittäjätoiminnan tunnusmerkeistä Eläketurvakeskuksen työeläkelakipalvelusta

Eläketurvakeskus ratkaisee epäselvät tapaukset

Epäselvissä tapauksissa työntekijä, työnteettäjä tai eläkeyhtiö voi pyytää Eläketurvakeskukselta ratkaisua siitä, vakuutetaanko henkilö työntekijänä TyEL:n mukaan vai yrittäjänä YEL:n mukaan. Eläketurvakeskus on antanut viime vuosina useita ratkaisuja, jotka ovat koskeneet mm. kaupan-, kuljetus- ja ravintola-alan työtä.

Eläketurvakeskuksen ratkaisujen mukaan esimerkiksi kahvilassa, kaupassa, kioskissa tai ravintolassa työskentelevät ovat olleet työntekijöitä, jos heille maksetaan palkka tehtyjen tuntien mukaan, eivätkä he vastaa liiketoimintaan liittyvistä kuluista.

Oikein vakuutettu työ on kaikkien etu

Oletpa sitten työnantaja, työntekijä tai yrittäjä, niin on tärkeää selvittää, tehdäänkö työtä yrittäjäriskillä yrittäjänä vai työntekijänä työsuhteessa. Kun työ vakuutetaan oikein, siitä karttuu myös asianmukainen eläketurva.

Kun kesätyöntekijän palkkaaminen on käsillä ja tarvitset neuvoa eläkevakuuttamiseen liittyvissä asioissa, Varman asiantuntijat neuvovat mielellään niin työnantajia kuin kesätyöntekijöitä asiaan liittyvissä kysymyksissä. Palvelemme puhelimitse numerossa 010 192 100, chatissa ja verkossa osoitteessa varma.fi.

Lue lisää TyEL-vakuuttamisesta sivultamme

Kesätyöntekijä, tarkista eläkekertymäsi helposti verkossa!

Voit aina tarkistaa työeläketietosi verkossa kirjautumalla Varma Asiointiin tai osoitteesta tyoelake.fi.

Oletko palkkaamassa työntekijää?

Olemme keränneet työntekijän palkkaamisen tietopakettiin kattavasti tietoa helpottamaan työntekijän palkkaamiseen liittyvien asioiden hoitamista.

Tutustu työntekijän palkkaamisen tietopakettiin

Voisit olla kiinnostunut myös näistä