Rohkeutta työnhakuun ja rentoutta työntekoon – kesätyökokemus Varman sijoitustoiminnosta

Aallon kauppakorkeakoulussa kauppatieteitä opiskeleva Lauriina Lindström oli viime kesänä kesätöissä Varman sijoitustoiminnossa. Kesätyö poiki jatkoa, ja Lauriina jatkaa edelleen Varmassa tuntityöntekijänä. Sijoitustoiminnon iso rooli työeläkeyhtiössä sekä osaava mutta samalla rento työilmapiiri yllättivät nuoren rahoituksen opiskelijan.

Lauriina ja Varman HRD-päällikkö Pauliina Heiskanen kävivät kertomassa työeläkeyhtiössä työskentelystä Talous ja nuoret TATin järjestämän Maailman suurin etäTET -tapahtuman finanssialaa esittelevässä päivässä. Maailman suurin etäTET järjestetään tänä vuonna toista kertaa, ja sen tarkoituksena on tutustuttaa opiskelijoita mm. eri toimialojen tarjoamiin työllistymismahdollisuuksiin. Tapahtumaan osallistuu ennätyksellisesti jopa 5 300 nuorta 242 eri koulusta ja 88 paikkakunnalta.

Lauriina työskentelee Varmassa niin sanottujen listaamattomien sijoitusten tiimissä. Listaamattomilla sijoituksilla tarkoitetaan sijoituskohteita, jotka eivät löydy pörssistä. Näitä ovat siis esimerkiksi erilaiset startup-yritykset.

– Olen päässyt Varmassa tekemään paljon erilaisia työtehtäviä. Työt ovat vaihdelleet kesän ja syksyn mittaan. Teen muun muassa päivittäistä raportointia mutta olen päässyt mukaan myös mielenkiintoisiin projekteihin esimerkiksi vastuulliseen sijoittamiseen liittyen ja saanut tehdä runsaasti yhteistyötä monien ihmisten kanssa, Lauriina kuvailee tehtäviään Varmassa.

Sijoituskerhon kautta kontakti eläkealalle

Mielikuva työeläkealasta saattaa olla ainakin osalle nuorista opiskelijoista hieman tunkkainen, tai sitten mielikuvaa ei juuri edes ole olemassa. Mikä sitten sai Lauriinan tutustumaan Varmaan ja lopulta hakeutumaan tänne kesätöihin?

– Kun aloitin kauppiksessa, menin mukaan Aalto Investment Club -sijoituskerhoon, jonka pääyhteistyökumppani Varma on. Yhteisten tapahtumien kautta tutustuin Varman toimintaan ja päädyin hakemaan tänne kesätöihin, Lauriina kertoo.

Lauriina oli aiemmin ollut vapaaehtoisena työntekijänä myös Slush-tapahtumassa, joten hänellä oli tuon kokemuksen myötä kosketuspintaa startup-maailmaan. Rahoituksen pääaineopinnot tukivat myös hyvin työskentelyä sijoitusten parissa.

Rentoa hakuprosessia ei tarvinnut jännittää

EtäTET-tapahtumassa nuoret opiskelijat tutustuvat eri toimialojen tarjoamiin työllistymismahdollisuuksiin ja saavat vinkkejä esimerkiksi työnhakuun. Lauriina ei tunnusta, että työnhaku olisi suuremmin jännittänyt häntä. Aiemmat kokemukset hakutilanteista ovat tuoneet varmuutta, mutta pieni jännitys esimerkiksi haastatteluihin toki aina liittyy.

– Hakuprosessi oli mukava. Aluksi lähetin hakemuksen ja CV:n, jonka jälkeen oli vuorossa videohaastattelu. Videolla esitettyihin kysymyksiin sai tallentaa rauhassa omat vastauksensa. Yksi kysymys taisi olla myös englanniksi. Sitten oli vuorossa etähaastattelu tietokoneen välityksellä ja lopulta myös haastattelu paikan päällä. Kaikissa haastatteluissa tunnelma oli rento, enkä kokenut, että minua olisi missään vaiheessa kovasti hiillostettu kysymyksillä, Lauriina naurahtaa.

– Kaikista työhaastatteluista, mutta erityisesti kesätyöhaastatteluista, pyritään luomaan rento ja mukava tilanne, jossa päästään kertomaan tiimistä ja työstä. Tarkoitus on jättää onnistunut kokemus haastattelutilanteesta ja ennemminkin houkutella nuorta meille töihin kuin tentata osaamisesta. Hyvä hakijakokemus on meille tärkeä tavoite etenkin silloin, kun joudumme kertomaan, että nuori ei tullut valituksi tehtävään, sanoo Pauliina Heiskanen.

Kun Lauriinalta pyydetään vinkkejä nuorille työnhakijoille, hän korostaa kaikkien aiempien, vähäpätöiseltäkin tuntuvien kokemusten nostamista rohkeasti esiin.

– Kannattaa miettiä, mitä sellaisia kokemuksia itselle on ehtinyt kertyä esim. aiempien kesätöiden, harrastusten, kouluprojektien tai muun vapaa-ajantoiminnan kautta, joista voisi olla hyötyä tulevassa työssä ja joilla olisi mahdollista osoittaa omaa osaamista tai aktiivisuutta haastattelussa, Lauriina pohtii.

Kun Pauliinalta ja Lauriinalta juttutuokion lopuksi kysytään työeläkeyhtiön työtehtävää, joka on yllättänyt heidät tavalla tai toisella, Lauriina nostaa esiin koko sijoitustoiminnon ison roolin.

– Vasta kauppiksessa minulle kunnolla selvisi, miten iso sijoitustoiminto eläkeyhtiöissä on. Ehkä sitä ennen ajatteli, että eläkeyhtiöt vain maksavat niitä eläkkeitä.

Pidemmän työeläkealan kokemuksen omaava Pauliina puolestaan mainitsee aluksi kummastusta herättäneenä työtehtävänä aktuaarin työn.

– Ne on siis niitä matemaatikoita, jotka laskevat hirveän monimutkaisia asioita, Pauliina nauraa haastattelutuokion päätteeksi.

Maailman suurin etäTET Talous ja nuoret TATin verkkosivuilla

Voisit olla kiinnostunut myös näistä