Viisi vinkkiä uuden yrityksen rahoitukseen

Yritystoiminnan alkuun tarvitaan paitsi idea ja intohimoa, myös euroja. Keräsimme viisi tärkeintä vinkkiä uuden yrityksen rahoitukseen.

1. Arvioi rahoituksen tarve

Yrityksen perustamisvaiheessa on tärkeää arvioida, miten paljon yritystoiminnan käynnistäminen vaatii alkuinvestointeja, kuten koneita ja laitteita, sekä käyttöpääomaa, palkkoja ja muita juoksevia kuluja varten. Rahoituslaskelmassa on tärkeä selvittää, rahoitatko liiketoimintaa omalla vai vieraalla pääomalla vai kenties molemmilla. Rahoitus- ja kannattavuuslaskelma kannattaa sisällyttää yrityksen liiketoimintasuunnitelmaan. Nämä tarvitaan starttirahan ja muiden ulkopuolisten rahoitusten hakemiseen.

Lue vinkkejä rahoitus- ja kannattavuuslaskelman tekemiseen Suomi.fi-sivustolta

2. Suunnittele yrityksesi rahoitusta lyhyellä ja pitkällä aikavälillä

Yritystoiminta vaatii jatkuvasti rahaa niin käyttöpääomaksi kuin investointeihin. Lyhyen aikavälin suunnittelussa kannattaa keskittyä yrityksen maksuvalmiuteen ja kassanhallintaan enintään vuodeksi kerrallaan. Pyri varmistamaan, että yrityksesi tilillä on aina riittävästi rahaa lyhyen aikavälin maksuihin. Oman pankin kanssa voi myös sopia käyttöpääoman joustavasta rahoituksesta esimerkiksi luotollisen tilin avulla.

Investointien hakeminen on osa pitkän aikavälin rahoitussuunnittelua, joka tarkoittaa usein 2–5 vuoden ajanjaksoa. Ulkopuolisen rahoituksen hakemiseen tarvitaan usein kirjallinen pitkän aikavälin rahoitussuunnitelma. Pitkän aikavälin rahoitussuunnitelma tarvitaan usein ulkopuolisen rahoituksen hakemiseen.

Lue lisää rahoitussuunnittelusta Suomi.fi-sivustolta

3. Varmista toimeentulosi starttirahalla

Aloittava yrittäjä voi tukea toimeentuloaan starttirahalla, kun yritystoiminnan alussa tulot ovat vielä vähäiset. Starttiraha on harkinnanvarainen tuki, jota hakiessa arvioidaan myös tulevan yrityksen liiketoimintasuunnitelma ja valmiudet jatkuvaan kannattavaan yritystoimintaan.

Näin haet starttirahaa yrittäjyyden alkutaipaleelle.

4. Hyödynnä yritystuet ja vastikkeellinen julkinen rahoitus

Investointeja yritystoiminnan kehittämiseen tai vaikeiden aikojen tueksi voi saada erilaisten yritystukien kuten kehittämisavustuksen, palkkatuen tai innovaatiosetelin avulla. Esimerkiksi ELY-keskusten kautta voi hakea julkista rahoitusta investointeihin. Finnveralta voi myös hakea lainaa ja takauksia sekä Tesiltä pääomasijoitusta.

Lue artikkelistamme, mitä yritystukia aloittava tai jo toiminnassa oleva yritys voi hakea.

5. Etsi yksityinen rahoittaja, jolla on tarjota muutakin kuin rahaa

Mukaan kasvavan yrityksen matkalle kannattaa etsiä myös yksityisiä rahoittajia. Parhaassa tilanteessa sijoittaja antaa yrityksen käyttöön rahan lisäksi myös osaamistaan ja verkostojaan. Kannattaakin etsiä sijoittajia, joiden kanssa arvomaailma kohtaa ja jotka uskovat yrityksesi missioon yhtä paljon kuin sinäkin.

Lue vinkit start-up-yrityksen kasvuun ja rahoittamiseen.

Yrittäjyys haaveissa tai suunnitelmissa? Tilaa maksuton yrittäjäkurssimme uusille yrittäjille.

Varman markkinointiviestinnän tarkoitus on edistää työeläkevakuuttamista ja markkinoida Varman palveluita. Julkaisemme lisäksi muuta sisältöä, joka voi olla merkityksellistä tai kiinnostavaa vakuutuksenottajalle tai yritystoimintaa aloittavalle. Tämä sisältö on yleisluonteista tietoa ja Varma ei vastaa sen täydellisyydestä. Emme voi vastata sisällön soveltuvuudesta kaikkiin tilanteisiin ja emme näin ollen vastaa julkaisussa olevan tiedon käytön aiheuttamista mahdollisista vahingoista. Julkaisun tietojen käyttö tapahtuu käyttäjän omalla vastuulla.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä