Yrittäjyys opintojen ohella tarjoaa käytännön eväitä työelämään

Ammattiopisto Samiedussa kannustetaan kokeilemaan yrittäjyyttä jo opintojen ohella. Tiimipäällikkö Katariina Tala ja kosmetologiopiskelija Katja Rouvinen kertovat, mitä yrittäjyyskokeilu opiskelijoille antaa.

Ammattiopintoihin kuuluvat nykyisin työssäoppimisjaksot. Moni harjoittelee työtehtäviin alan yrityksissä, mutta osa työllistää itsensä yrittäjänä. Savonlinnassa toimiva ammattiopisto Samiedu kannustaa opiskelijoitaan yrittäjyyteen tarjoamalla yrittäjyysopintoja ja mahdollisuuden kokeilla yrittäjyyttä osana opiskelua.

Yksi Samiedun yrittäjyyskokeilussa mukana olevista opiskelijoista on Katja Rouvinen, joka opiskelee aikuisopiskelijana toista vuotta kosmetologiksi. Hän perusti keväällä 2022 koulun tuella NY-yrityksen (Nuori yrittäjä) ja osallistui Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan.

– Siinä vaiheessa oli kertynyt kokemusta hoidoista koulun kautta ja ensimmäiset näytöt olivat takana, joten tuntui luonnolliselta perustaa NY-yritys, Rouvinen kertoo.

Rouvinen valmistuu kosmetologiksi keväällä 2023, joten vuoden mittainen oppimisohjelma sopi hänen suunnitelmiinsa erinomaisesti.

Katja Rouvinen opiskelee toista vuotta kosmetologiksi.

Yrittäjyyden alkuun riskittömästi ja käytännönläheisesti

Samiedussa perustutkinto-opiskelija voi valita itselleen yrittäjyyden opintoja. Tarjolla on myös yrittäjyyden ammattitutkinto verkko-opintona. Myös useisiin ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin kuuluu pakollisia sekä valinnaisia yrittäjyyden tutkinnon osia.

Samiedun yrittäjyysopintojen kehittämisestä vastaava tiimipäällikkö Katariina Tala kertoo, että ammattiopistossa on haluttu tarjota mahdollisuus tutustua yrittäjyyteen mahdollisimman riskittömästi ja käytännönläheisesti. Samiedussa opiskelijat pääsevät miettimään esimerkiksi budjettia, yrityksen ilmettä ja liiketilan sisustusta sekä markkinoinnin suunnittelua ja toteutusta.

Itsekin yrittäjänä työskennellyt Tala kertoo, että yrittäjyysopetus on usein todella teoreettista ja keskittyy brändin tai asiakasvirtojen miettimiseen, kun aloittava yrittäjä tarvitsisi apua alkuun pääsemiseen.

– Tarvittaisiin käytännön neuvoja esimerkiksi veroilmoituksen täyttämiseen tai liiketilan vuokrasopimuksen laatimiseen. Näitä opiskelijamme saavat joka kuukausi pidettävässä yritysneuvonnan nettipalvelussa, jossa Samiedun omat opettajat sekä Itä-Savon Uusyrityskeskuksen yritysvalmentajat avustavat yrityksen alkutaipaleella, Tala kertoo.

Talan mukaan yrittäjyysopetuksella ja -kokeiluilla tähdätään siihen, että opiskelijoiden polku yrittäjiksi olisi helpompi. Valmiita vastauksia ei anneta, vaan tarjotaan tukea ja kannustetaan kokeilemaan. Opiskelijat voivat myös käyttää veloituksetta oppilaitoksen tiloja ja laitteita yritysidean testaamiseen.

– Esimerkiksi laitteiden hankkiminen on iso investointi yrittäjälle. Meillä voi kokeilla, lähteekö liikeidea lentoon.

Katariina Tala vastaa Samiedun yrittäjyysopintojen kehittämisestä.

NY-yrittäjyys on helppo tapa kokeilla yrittäjyyttä

Rouvisen lisäksi NY-toimintaan lähti mukaan muitakin kauneudenhoitoalan opiskelijoita. Kauneudenhoito- ja hyvinvointialalla on yleistä, että moni vastavalmistunut perustaa oman toiminimen ja työllistää itsensä yrittäjänä vuokratuolipaikalla.

Yrittäjiksi ryhtyneet opiskelijat saivat tukea oman NY-yrityksen perustamiseen ja pääsivät kokeilemaan siipiään kesän ajaksi Savonlinnan keskustaan perustettuun Citypiste-opiskelijahoitolaan, jossa he tekivät muun muassa hoitoja ja kampauksia oopperavieraille. Vaikka NY-yrittäjyys on paljon kevyempi yrittäjyyden muoto kuin oman yrityksen perustaminen, myös siinä koko yrittäjyyden prosessi on tullut tutuksi kirjanpitoa ja muita paperitöitä myöten.

– Yrittäjyyttä on ollut helppo kokeilla opiskelun ohella, kun kaikki vakuutukset ja muut on hoidettu opiskelijan puolesta ja tietyn määrän töitä saa tehdä ilman arvonlisäveroa, Rouvinen kertoo.

Kesällä Rouvinen työskenteli yhden päivän viikosta Savonlinnassa Citypisteessä ja muut päivät kotikunnassaan Parikkalassa toisen kauneusalan yrittäjän hoitolassa alivuokralaisena. Omassa hoitolassa Rouvinen keskittyi perusteellisempiin hoitoihin, kun taas Citypisteellä tehtiin pikahoitoja. Asiakkaita riitti joka päivälle.

– Vaikka oli hiljaisempiakin päiviä, en jäänyt koskaan miinukselle bensojen maksamisen jälkeen, Rouvinen lisää.

Opittujen taitojen harjoittelua ja itsensä toteuttamista

Kesäyrittäjyyden jälkeen Rouvinen on jatkanut NY-yrittäjänä omassa hoitolassaan sekä parina päivänä viikossa Samiedussa. Säännölliset käynnit koulussa tarjoavat esimerkiksi sosiaalista tukea.

– On hyvä päästä välillä harjoittelemaan opiskelijakaverin kanssa ja vaihtaa samalla ajatuksia. On todella tärkeää, että on verkosto ja voi kysyä opettajalta tai opiskelukaverilta, jos jokin asia mietityttää, Rouvinen kertoo.

Omassa hoitolassa taas uusia hoitoja voi testata ja harjoitella myös asiakastöinä ja lisätä uusia palveluita valikoimaan sitä mukaa, kun opinnot etenevät ja taidot karttuvat. Valmistumisen jälkeen Rouvinen suunnittelee jatkavansa osaamisen kartuttamista viikonloppukursseilla.

Yrittäjyydessä parasta on Rouvisen mukaan ollut asiakkaat; jo muutaman kuukauden aikana hän on ehtinyt luoda hyviä, vakituisia asiakassuhteita. Myös työn itsenäisyys ja omista aikatauluista päättäminen ovat tärkeitä.

Yrittäjyys sopii pirstaleiseen työelämään

Tala kertoo, että kaikki yrittäjyyskokeilussa mukana olevat opiskelijat aikovat jatkaa yrittäjyyttä jollain tavalla.

– Nykyään työelämä on pirstaleista. Monet ovat töissä ja toimivat samalla yrittäjinä sivutoimisesti. Moni kokee työnsä mielekkääksi, kun yrittäjänä on vapaus olla oman ajankäyttönsä herra, Tala kertoo.

Kun Rouvinen valmistuu kosmetologiksi ja opintovapaa päättyy, hän aikoo palata osa-aikaisesti vakituiseen työhönsä pankin asiakasneuvojana mutta myös perustaa oman yrityksen ja jatkaa osa-aikaisesti töitä kosmetologina. Vaikka yrittäjyyden sanotaan olevan raskasta, se on Rouvisen mielestä myös antoisaa. Hän kannustaa muitakin kokeilemaan yrittäjyyttä NY-yrittäjänä.

– Sittenhän sen tietää, onko yrittäjyys oma juttu vai ei, Rouvinen lisää.

Siintääkö haaveissasi ensimmäisen yrityksen perustaminen tai oletko juuri perustanut yrityksen? Lue, miten Varma tukee aloittavaa yrittäjää.

Tiesithän, että YEL-vakuutus turvaa yrittäjän koko elämän? Se on pakollinen vakuutus yrittäjälle. Lue lisää YEL-vakuutuksesta.

Varman markkinointiviestinnän tarkoitus on edistää työeläkevakuuttamista ja markkinoida Varman palveluita. Julkaisemme lisäksi muuta sisältöä, joka voi olla merkityksellistä tai kiinnostavaa vakuutuksenottajalle tai yritystoimintaa aloittavalle. Tämä sisältö on yleisluonteista tietoa ja Varma ei vastaa sen täydellisyydestä. Emme voi vastata sisällön soveltuvuudesta kaikkiin tilanteisiin ja emme näin ollen vastaa julkaisussa olevan tiedon käytön aiheuttamista mahdollisista vahingoista. Julkaisun tietojen käyttö tapahtuu käyttäjän omalla vastuulla.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä