Taru soitti 50 yrittäjälle ja kysyi kuulumisia – tieto YEL-vakuutuksen vaikutuksista voisi lievittää huolta tulevasta 

Taru Toivakka vaalean seinän edessä.
Varmassa halutaan ymmärtää yrittäjän arkea – on kaikkien etu, että yrittäjän työeläke on turvattu, sosiaaliturva kohdallaan ja asiat muutenkin hyvin. Vakuutusasiantuntija Taru Toivakan opinnot tarjosivat mahdollisuuden syventää ymmärrystä: opinnäytetyötä tehdessään Toivakka soitti 50 yrittäjälle ja kysyi heidän kuulumisiaan ja ajatuksiaan yrittäjien tilanteesta.

Toivakka on työskennellyt eläkevakuutusten parissa 12 vuotta ja keskittynyt viime vuosina YEL-vakuutuksiin. Yrittäjien tilanne on kiinnostanut häntä pitkään.

– Aikaisemmin tein töitä asiakaspalvelussa, missä yrittäjiä kohdataan yleensä lyhyesti: johonkin välittömään tarpeeseen tarvitaan nopea ratkaisu. Jo silloin minusta tuntui, että haluaisin kuulla yrittäjien ajatuksia laajemmin ja ajan kanssa, Toivakka kertoo.

Yhtä monta tarinaa kuin yrittäjää

Toivakalle avautui tilaisuus kohdata yrittäjiä, kun hän suunnitteli YAMK-tradenomitutkinnon opinnäytetyötä. Hän päätti selvittää yrittäjien ajatuksia YEL-vakuutuksesta ja haastatteli puhelimitse 50 yrittäjää.

– YEL-lakimuutos oli tuolloin suunnitteluvaiheessa. Yrittäjillä oli takanaan vaikeita vuosia pandemian ja Ukrainan sodan takia, ja monista puheluista paistoi huoli tulevasta. Puhelut ilahduttivat yrittäjiä: he kokivat, että haluamme ymmärtää heidän asemaansa, Toivakka kuvailee.

Toivakan lämminhenkinen kiinnostus kirvoitti yrittäjät kertomaan avoimesti tilanteestaan. Keskustelut olivat antoisia: 50 puhelun aikana Toivakka kuuli 50 erilaista tarinaa.

– Nämä tarinat olivat valtavan mielenkiintoisia. Meillä on asiakkaina yrittäjiä niin monilta aloilta, että minulle tuli uusiakin aloja vastaan. Tämä auttoi ymmärtämään esimerkiksi lakiuudistuksen alakohtaisia vaikutuksia, Toivakka toteaa.

Taru Toivakka istuu Varman tiloissa edessään läppäri. Taustalla ikkunasta näkyy merimaisema.

Toivakka on työskennellyt eläkevakuutusten parissa 12 vuotta ja keskittynyt viime vuosina YEL-vakuutuksiin.

Tarvetta tiedolle ja konkreettisille esimerkeille

Yrittäjän eläkelain uudistus herätti yrittäjissä monenlaisia ajatuksia, myös huolta. Osa yrittäjistä tiesi, ettei YEL-vakuutuksen perusteena oleva työtulo ollut oikealla tasolla, mutta ei kokenut pystyvänsä maksamaan suurempia maksuja. Toisille oli puolestaan epäselvää, miksi YEL-vakuutusta maksetaan ja kuinka laajalti se vaikuttaa sosiaaliturvaan. Eläkejärjestelmää kohtaan esiintyi myös epäluottamusta.

Varma on kertonut yrittäjille paljonkin YEL-vakuutuksesta ja sen vaikutuksesta eläkkeen lisäksi myös muuhun sosiaaliturvaan, kuten vanhempainrahaan ja työttömyysturvaan. Aina tieto ei vain tavoita vastaanottajaa: pakollinen vakuutus herättää kiinnostusta usein vasta sitten, jos jotain sattuu. Ennakointi kuitenkin kannattaa – oikeanlainen tieto auttaa välttämään yllätyksiä esimerkiksi eläkkeelle jäädessä tai sairastuessa.

– Oikealla tasolla oleva YEL-työtulo varmistaa, että yrittäjälle kertyy riittävästi eläkettä. Mutta lisäksi YEL-vakuutuksella on suuri merkitys sosiaaliturvan kannalta heti yritystoiminnan alusta saakka. Moni yrittäjä kaipaisi lisää konkreettisia esimerkkejä näistä vaikutuksista – vaikkapa siitä, mitä tapahtuu yrittäjän sairastuessa, Toivakka pohtii.

Ymmärrys puolin ja toisin arvokasta

Varma haluaa ymmärtää yrittäjien tilannetta kehittääkseen palvelujaan, kun taas yrittäjät ovat kiinnostuneita omasta tulevaisuudestaan sekä työeläkevakuutuksen vaikutuksista siihen. Siksi avoin keskustelu on arvokasta molemmin puolin.

– Jokaisen yrittäjän olisi varmasti hyvä käydä eläketurvaansa läpi kaikessa rauhassa, vaikka juuri nyt ei olisi haasteita. Haluamme huolehtia yrittäjistä ja auttaa heitä kaikessa, missä pystymme, Toivakka sanoo.

Taru Toivakka

  • Vakuutusasiantuntija, painopisteenä YEL-vakuutukset
  • 12 vuotta työeläkeyhtiöissä ja 4,5 vuotta Varmassa
  • YAMK-tradenomi (Hämeen ammattikorkeakoulu, liiketoiminnan kehittämisen linja)
  • Opinnäyte käsitteli tekijöitä, jotka vaikuttavat yrittäjien YEL-vakuutuksen työtulon määrittämiseen

Voisit olla kiinnostunut myös näistä