Varman omistamasta Arabian korttelista nousee Helsinkiin uudenlainen kulttuurin ja designin keskus

Varman toteuttamien muutostöiden myötä entinen Arabian tehdaskortteli (os. Hämeentie 135) saa uuden ilmeen. Arabia135-korttelista rakennetaan ihmisten, tapahtumien, palvelujen ja kulttuurin kohtauspaikka.

Kahviloita, ravintoloita, myymälöitä, näyttelytiloja ja tapahtumia. Tätä kaikkea pitää Varman omistama rakennus Arabia135 kortteleineen tulevaisuudessa sisällään, kun entiset Pop & Jazz konservatorion tilat ja Arabian vanha tehdashalli kokevat täydellisen muodonmuutoksen.

Arabia135-kortteli sijaitsee keskeisellä paikalla Helsingin Toukolassa Hämeentiellä. Arabianranta on suosittu asuinalue Helsingissä, ja Arabian alueella on erityinen maine suomalaisen designin ja muotoilun kotina.

Arabia135-korttelin uudistus alkoi vuonna 2017, kun Aalto yliopisto eli entinen Taideteollinen korkeakoulu oli muuttamassa Arabiasta Otaniemeen.

”Institutionaalisena sijoittajana meillä on ollut mahdollisuus miettiä, minkä arvojen pohjalta lähdemme aluetta kehittämään. Yksi arvo on alueen historian huomioiminen ja säilyttävä rakentaminen. Helsingissä ei ole yhtä keskeisellä paikalla vastaavaa korttelia, joka hengittää vanhaa tehdashistoriaa. Arabian kortteli ja sen monikerroksellisuus ovat hieno kokonaisuus, joka saa tulevaisuudessa uuden ilmeen ja elämän”, kertoo kohteen Asset manager Jenni Nivalainen Varmasta.

Korttelin pohjoisosassa sijaitsee Metropolian ammattikorkeakoulun luovien alojen kampus, joka on saneerattu hiljattain. Samassa yhteydessä rakennettiin kortteliin uusi rakennus Soiva, joka palvelee Metropolian sekä Pop & Jazz konservatorion musiikin opiskelijoita.

Korttelissa on ravintoloita, kahviloita, näyttelytiloja, museo, myymälöitä sekä kuntosali. Tänä päivänä kortteli on sekä työpaikka, että kaikille avoin yhteisö, jonne on helppo tulla viihtymään ja nauttimaan luovasta ilmapiiristä sekä erilaisista palveluista.

"Helsingissä ei ole toista yhtä keskeisellä paikalla sijaitsevaa korttelia, joka hengittää näin vahvasti vanhaa tehdashistoriaa", Jenni Nivalainen sanoo.

Rakenteilla Arabian kujat ja uusi alikulku

Arabia135-korttelissa tehdään parhaillaan korttelin vanhimman osan, punatiilisten rakennusten yleisurakkaa, joka valmistuu vuoden 2024 alussa. Silloin korttelin sisäpiha (Kirahvipiha) ja Arabian kujat avautuvat yleisölle ja yrittäjille. Hämeentietä ja Arabiankatua yhdistämään rakennetaan uusi alikulku, joka tarjoilee jalankulkijoiden liikkumista helpottavan kulkuväylän korttelin läpi.

Arabian kujien tilat kunnostetaan vastaamaan vuokralaisina olevien toimijoiden tarpeita. Ensimmäisen kerroksen tilat kunnostetaan myymälä- ja liiketiloiksi, yläkerroksiin sijoitetaan toimisto-, showroom- ja galleriatiloja.

”Tavoitteena on antaa kerrostumien näkyä, jotta korttelin historia ja mielenkiinto säilyy. Vanhan tehtaan piiput ja monikerroksellisuus on ihmisen kokoista ja kerrostumista voi lukea alueen värikästä historiaa”, Nivalainen sanoo.

Arabia135-kortteliin tulee sijoittumaan näyttelytiloja, kahviloita ja liikehuoneistoja.

Arabia135-korttelia rakennetaan parhaillaan. Tältä sisäpihalta kulkee töiden valmistuttua yhteys Arabiankadulta Hämeentielle.

Tehdashalli korttelin keskiöön

Suurin uudistettava tilakokonaisuus on vanha tehdashalli. Siellä valmistettiin viimeiset astiat, kun Arabian tehdas sulkeutui vuonna 2016. Hallissa on edelleen kaksi tunneliuunia, jotka aikoinaan polttivat ennätysmääriä keramiikkaa.

Uudistettava halli mahdollistaa erilaisten tapahtumien, messujen ja näyttelyiden järjestämisen. Tilana se sopii noin 2 000 ihmisen tapahtumiin.
”Tämänkokoisista tiloista on pulaa Helsingissä,” Nivalainen summaa.

Tehdashalli sijaitsee osittain katutason alapuolella, eikä yleisöllä ole ollut sinne aiemmin pääsyä. Nivalaisen mukaan halli on nyt tarkoitus avata yleisön käyttöön. Noin 13 000 neliömetrin halli yhdistäisi myös Arabian kujat ja opiskelijakampuksen.

”Uunihalli voisi tulevaisuudessa toimia paitsi kulttuuritapahtumien, myös erilaisten yritystilaisuuksien sekä näyttelyiden tapahtumapaikkana tai vaikka museona. Ajatuksena on, että hallista tulisi vanhan tehdasalueen sydän ja toiminnan keskus, johon on helppo tulla ja viihtyä”, Nivalainen kertoo.

Tehdashallin kehitys on edennyt konseptointivaiheeseen ja hallin mahdollisen operaattorin etsintä on käynnissä.

”Tavoitteenamme on nostaa Arabia kartalle yhtenä Helsingin mielenkiintoisimmista paikoista, jossa on tekemistä ja näkemistä nuoresta vanhaan ja yrityksistä yksityishenkilöihin. Haluaisin nähdä Arabian täynnä elämää ja tekemistä, johon voi tulla viettämään aikaa tai vaikka minilomalle poistumatta alueelta. Matkailijoiden must see -luettelossa se voisi olla mainittuna yhtenä Helsingin päivävierailukohteena.”

Jenni Nivalainen toivoo, että matkailijat löytäisivät Arabian korttelin.

Kortteli täynnä elämää tänäänkin

Korttelissa on paljon tapahtumia jo tänäkin päivänä. Metropolian kampuksen ja Pop & Jazz konservatorion lisäksi korttelissa sijaitsee mm. Arabia & Iittala Design Centre -muotoilukeskus. Sisäpihalle on sijoitettu väliaikasinäyttelynä digitaalinen taidenäyttely Monet2Klimt, joka jatkuu vuoden 2024 loppuun asti.

Korttelissa on lisäksi erilaisia keramiikka-, paperi- ja lahjatavaraliikkeitä, kuntosali ja pilatesstudio sekä kaksi ravintolaa ja kahvila. Rakennuksen ikonisen piipun juuressa sijaitsee bistrotyyppinen kortteliravintola.  

Arabian alueellisina palveluina korttelista löytyy kirjasto sekä posti.  Arabian taideosaston yhdistys on edelleen korttelissa samalla paikalla kuin osaston aloittaessa Kaj Frankin johdolla vuonna 1948.

”Toimistojen lisäksi korttelissa toimii kaksi studiota ja tuotantoyhtiö. Kortteli siis elää ja hengittää taidetta, luovuutta ja designia”, Nivalainen sanoo.

Arabian alueella toimii aktiivinen yhteisö, jonka voimin järjestetään jokavuotinen Arabian katufestivaalit. Arabia135 on tapahtuman sponsorina alusta asti ja avannut myös korttelin tiloja festivaalin käyttöön.

Arabian vanha tehdaskortteli on täynnä kerroksellisuutta. Tehdasmiljöö henkii vanhaa historiaa.

Keramiikkatehtaasta alkanut historia

Arabia135-korttelin yli 15 hehtaarin kokonaisuus oli alun perin tehdaskäytössä. Varman omistuksessa kortteli on ollut 2000-luvulta alkaen. Tiloja on vähitellen muutettu opetus-, kulttuuri-, toimisto ja liiketilakäyttöön.

Korttelin elämä alkoi pienestä punatiilisestä keramiikkatehtaasta, kun ensimmäiset Arabian tehtaan rakennukset nousivat joutomaalle merenlahden rannalle 1870-luvulla. Osa korttelin suojelluista punatiilisistä rakennuksista on peräisin tältä ajalta.

Arabian tehdaskortteli kehittyi ja kasvoi erityisesti 1900-luvun alkupuolella. Visionäärinen johtaja Carl-Gustaf Herlitz kasvatti Arabian tehtaasta maailman suurimman keramiikkatehtaan, jonka tuotantoa myytiin aina Argentiinaan asti.

Suomalaisen muotoilun voittokulku maailmalla alkoi sotien jälkeen Kaj Franckin ja Arabian muotoiluosaston johdolla. Keramiikkatehtaan jatkuva kehittäminen ja tuotannon modernisointi muuttivat korttelia.

1970-luvulla Arabian tehtaan tuotantoa keskitettiin korttelissa uudelleen, jonka seurauksena vapaisiin tiloihin muutti Taideteollinen korkeakoulu vuonna 1984. Tehtaan supistaessa tuotantoaan ajansaatossa vapautuneet tilat täyttyivät muista toimijoista ja toiminta ja tilat muokkautui nykymuotoonsa.

Tutustu kortteliin tarkemmin Arabia135-hankkeen omilta sivuilta

Voisit olla kiinnostunut myös näistä