Varman asuinkerrostalo Pajamäessä lämpiää maalämmöllä

Teppo Kuittinen
Varma on investoinut voimakkaasti hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen omistamissaan asuin- ja toimitilakiinteistöissä.

Martin ja Paula Mitikka asuvat ensimmäistä talveaan työeläkeyhtiö Varman omistamassa kerrostalossa Helsingin Pajamäessä. Samalla kyseessä on ensimmäinen talvi, kun kyseinen kerrostalo lämpenee ilman kaukolämpöä.

Taloyhtiö luopui vuonna 2023 kaukolämmöstä ja tilalle tuli maalämpöpumppu, jonka tarvitsema sähkö on tuotettu uusiutuvalla vesi- tai tuulivoimalla. Lisäksi katolle tulivat aurinkopaneelit ja Varma asennutti valmiiksi uusia kaapeleita autopaikoille, jotta taloyhtiössä on valmius sähköautojen lataukselle.

- Arvostan, että ilmastoasioihin panostetaan. Ja että vuokranantaja on valmis investoimaan, eikä ajattele vain voittoja, Martin Mitikka kiittelee.
Paula Mitikka on samoilla linjoilla.

- Toivotaan myös, että energiaremontin tuomat säästöt tarkoittavat, että vuokraa ei tarvitse kovasti korottaa tulevaisuudessa” Paula Mitikka toivoo.

Energiaremontti vaati Mitikoiden asunnossa aluksi hieman säätötyötä asentajien toimesta, jotta asunto saatiin sopivan lämpöiseksi.

- Nyt asunnossa on mukavan lämmin, Mitikat kiittelevät.

Martin ja Paula Mitikka asuvat Varman omistamassa kerrostalossa Helsingin Pajamäessä.

Martin ja Paula Mitikka asuvat ensimmäistä talveaan työeläkeyhtiö Varman omistamassa kerrostalossa Helsingin Pajamäessä.

Maalämmöllä lämpenee 840 asuntoa

Varma on investoinut voimakkaasti hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen omistamissaan asuin- ja toimitilakiinteistöissä. Käytönaikaiset CO2-päästöt ovat yli puolittuneet vuodesta 2015 ja Varman tavoite on päästä vuoteen 2030 mennessä hiilineutraaliksi kiinteistöjensä käyttämän lämmön osalta.
Varmalla on jo yli 1300 energiaremontoitua asuntoa, joista maalämmöllä lämpenee 840 asuntoa.

Varman Asset Manager Riina Komulainen kertoo, että pelkästään Helsingin Pajamäen kerrostalon vuosittainen päästövähennys on 59 hiilidioksiditonnia.

- Nyt on menossa vasta ensimmäinen lämmityskausi maalämmöllä, mutta aikaisempien kokemustemme perusteella odotamme tuon suuruista päästösäästöä.

Varma omistaa noin 4 500 vuokrakotia ympäri Suomea. Näiden kotien vuokrauksesta ja isännöinnistä on vastannut kesästä 2023 alkaen Colliers. Yritys ei ole ehkä tuttu kaikille suomalaisille, mutta kyseessä on kansainvälinen, 19 000 asiantuntijan yhtiö.

Colliers on Varman tapaan panostanut vastuullisuuteen ja yhtiöllä on Suomessa päätoimisesti asiaan keskittyneitä asiantuntijoita. Roosa Jaakkola on yksi heistä.

- Olemme mukana aina kun esimerkiksi vaihdetaan kerrostalo kaukolämmöstä maalämpöön kuten täällä Pajamäessä, Jaakkola kertoo.

-  Vastuullisuustiimin tehtävänä on tukea erilaisten energiaremonttien kohdalla vastuullisuuden näkökulmasta, ja varmistamme myös energiankulutustietojen seurannan jatkuvuuden.

Jaakkola korostaa, että vastuullisuus ei ole vain hänen tiiminsä varassa, vaan sitä pyritään edistämään yhteistyössä eri asiantuntijoiden ja toimijoiden kanssa, jotta löydetään parhaat ratkaisut.

Colliersin talotekniikka-asiantuntija Tero Ritari näytti kosketusnäytöltä Pajamäen kerrostalon lämmönjakohuoneessa, kuinka tehokkaasti maalämpö on toiminut talven paukkupakkasissa.

- Maalämpö pystyy tuottamaan noin 70 prosenttia kaikkein kovimpien pakkasten vaatimasta lämmitystehosta. Loput katetaan sähköllä, Ritari kertoo.

- Mutta huippupakkasia on niin vähän, että vuositasolla 98 prosenttia lämmitysenergiasta tuotetaan maalämmöllä.

Asukkaat arvostavat energiaremontteja

Varman Komulainen kertoo, että vuokralaiset ovat olleet Mitikoiden tapaan tyytyväisiä energiaremontteihin.

Varma teetti vuonna 2023 laajan kyselyn aiheesta ja suurin osa vastaajista vastasi, että päästötön energia voi vaikuttaa asunnon vuokrauspäätökseen myönteisesti.

Energiaremontit lisäävät asumismukavuutta hyvän mielen lisäksi. Pajamäen kerrostalossa huollettiin patteriverkosto energiaremontin yhteydessä. Talo sai uudet patteritermostaatit ja -venttiilit, samalla verkosto huuhdeltiin ja tasapainotettiin.

- Tasapainotuksen ansiosta asunnoissa on tasaisen lämmintä ja samalla säästetään energiaa, Tero Ritari kertoo.

Tänä vuonna Varma aikoo aloittaa kaksi uutta maalämpöhanketta asuinkiinteistöihin.

- Työeläkeyhtiönä ja kiinteistöjen omistajana meille on tärkeä huomioida kestävyysnäkökohdat toiminnassamme. Investoimalla maalämpöön huomioimme ympäristönäkökulmia, mutta remontit ovat myös taloudellisesti kannattavia pitkällä aikavälillä. Tämä palvelee kaikkia, Varman Riina Komulainen sanoo.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä