Demos Helsingin skenaariotutkimus tarkentaa käsitystämme työn muutoksesta

Ajatushautomo Demos Helsinki julkaisee tänään 23.1. selvityksen työn muutoksesta. Työ 2040 -skenaariojulkaisu nostaa julkiseen keskusteluun työtä muuttavia kehityskulkuja hypertuottavuudesta perustuloon. Julkaisun tarkoitus on tuoda esille tärkeimpiä teemoja, jotka muokkaavat työtämme ennen vuotta 2040.

Työ 2040 -julkaisu rakennettiin yhdessä laajan sidosryhmäjoukon kanssa.

– Skenaariot kehitettiin kahdessa työpajassa, jotka järjestettiin syksyllä 2016. Tavoitteemme olikin haastaa laajaa joukkoa työelämän rakentajia miettimään mahdollisia työelämässä tapahtuvia muutoksia. Nämä näkökulmat kiteytettiin julkaisussa kolmeen mahdolliseen tulevaisuusskenaarioon, kertoo selvitystyötä johtanut Johannes Koponen Demos Helsingistä.

Selvitystyön kumppaneita ovat olleet Sitra, Ammattiliitto Pro, Tieto Oyj, työeläkeyhtiö Varma sekä Verohallinto.

– Työ on jo muuttunut. Mutta muuttuuko se jatkossa eri tavalla? Asiantuntijoiden kuulemisen perusteella voidaan selvästi huomata, että esimerkiksi ammatinkuvat muuttuvat nyt vauhdilla. Perinteisesti olemme tottuneet määrittämään itsemme tehtävän mukaan: olemme verotarkastajia, lääkäreitä ja bussikuskeja. Jatkossa kuitenkin samat ihmiset tekevät yhä useampia tehtäviä, Koponen vetää yhteen.

Toinen yhteiskunnallisesti merkittävä teema on työn riittävyys. Vaikka väestömme vanhenee entistä nopeammin, julkisuudessa puhutaan paljon siitä, riittääkö ihmisille laajasti vielä tulevaisuudessa työtä.

–Työtä tulee olemaan myös tulevaisuudessa, mutta palkkatyön jakautumisesta on jo selkeitä viitteitä. Seuraavaksi onkin tärkeää jatkaa keskustelua siitä, miten niin työntekijöitä kuin työnantajia tuetaan työn muutoksessa, Koponen summaa.

Työ 2040 – skenaarioita työn tulevaisuudesta -julkaisun voi ladata ilmaiseksi täältä.

Lisätietoja:

Johannes Koponen, Demos Helsinki, 041 540 3608, johannes.koponen@demoshelsinki.fi
Mikko Kuivalainen, viestinnän osastopäällikkö, Työeläkeyhtiö Varma, 044 502 4080, mikko.kuivalainen@varma.fi

Demos Helsinki on ajatushautomo, joka auttaa yhteisöjä ja yrityksiä menestymään tulevaisuudessa. Teemme sen yhdistämällä ihmisten toiminnan ja parhaan ymmärryksen yhteiskunnan muutoksesta.

Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on Suomen vakavaraisin työeläkeyhtiö ja suurin yksityinen sijoittaja. Yhtiö vastaa yksityisellä sektorilla noin 860 000 henkilön työeläketurvasta. Vuonna 2015 Varman maksutulo oli 4,6 miljardia euroa, ja yhtiö maksoi eläkkeitä 5,2 miljardia euroa. Varman sijoitusten arvo oli syyskuun 2016 lopussa 42,4 miljardia euroa.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä