Varma aloittaa yhtiön historiankirjoituksen

Varma aloittaa yhtiön historian koostamisen kirjaksi. Varman ja sen edeltäjäyhtiöiden toiminta dokumentoidaan laajaksi historiateokseksi. Yhtiön juuret ulottuvat aina vuoteen 1926, jolloin Jälleenvakuutusosakeyhtiö Varman eläkevakuutusosasto perustettiin. Nykymuotoisen Varman toiminta alkoi 1.7.1998, kun Eläke-Sampo ja noin kaksi kolmasosaa Eläke-Varmasta yhdistyivät.

‒ Varmalla ja sen edeltäjäyhtiöillä on pitkä historia vakuuttamisessa ja työssä asiakasyritysten kanssa. Haluamme nyt tutkia ja dokumentoida tämän hienon polun laadukkaasti, kertoo Varman toimitusjohtaja Risto Murto.

Historiateoksen kirjoittaa valtiotieteiden tohtori Matti Hannikainen. Hän työskentelee tällä hetkellä yliopistotutkijana Suomen Akatemian rahoittamassa Yhteiskunnan historian huippuyksikössä Tampereen yliopistossa ja on talous- ja sosiaalihistorian dosentti Helsingin yliopistossa. Hannikainen on muun muassa toiminut vastuullisena tutkijanavuonna 2012 ilmestyneessä Ansioiden mukaan -teoksessa, jossa kuvataan yksityisalojen työeläkkeiden historian vaiheita.  

Hannikainen aloittaa työnsä vuoden 2017 elokuussa, ja työn arvioidaan kestävän noin kolme vuotta. 

- Varman historia on täynnä mielenkiintoisia tapahtumia ja kehityskulkuja. Yhtiön ja sen edeltäjäyhtiöiden toiminnassa näkyy kattavasti koko suomalaisen yhteiskunnan ja sosiaalivakuutuksen kehitys. Tie alkuvaiheen pienimuotoisesta ryhmäeläkevakuutustoiminnasta lakisääteisen eläketurvan toimeenpanijaksi ja suursijoittajaksi on ollut pitkä ja vaiherikas. Varman tarjoama työeläketurva on koskettanut monia satoja tuhansia suomalaisia. Työeläkeyhtiön yhteys yrityksiin niin eläkevakuuttajana kuin sijoittajana on myös ollut laajaa ja tiivistä, Matti Hannikainen toteaa.

 

Lisätietoja:
Katri Viippola, johtaja, HR, viestintä ja vastuullisuus, puh. 0400 129 500, katri.viippola@varma.fi
Matti Hannikainen, yliopistotutkija, puh. 050 339 3824, Matti.Hannikainen@uta.fi

 

Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on Suomen vakavaraisin työeläkeyhtiö ja suurin yksityinen sijoitta-ja. Yhtiö vastaa yksityisellä sektorilla noin 860 000 henkilön työeläketurvasta. Vuonna 2015 Varman maksutu-lo oli 4,6 miljardia euroa, ja yhtiö maksoi eläkkeitä 5,2 miljardia euroa. Varman sijoitusten arvo oli syyskuun 2016 lopussa 42,4 miljardia euroa.

Lisätietoja Matti Hannikaisesta:

Valtiotieteiden tohtori Matti Hannikainen (s. 1970) toimii yliopistotutkijana Suomen Akatemian rahoittamassa Yhteiskunnan historian huippuyksikössä Tampereen yliopistossa. Hän on talous- ja sosiaalihistorian dosentti Helsingin yliopistossa. Hannikaisen keskeiset tutkimukset ovat kohdistuneet taloudellisiin kriiseihin, työmarkkinoihin ja hyvinvointivaltioon. Hän väitteli talous- ja sosiaalihistorian tohtoriksi Helsingin yliopistossa vuonna 2005. Väitöskirja käsitteli 1930-luvun lamaa ja työmarkkinoita Helsingin rakennustoiminnassa.

Eläketurvakeskuksen ja TELAn rahoittama yksityisalojen työeläkkeiden historia ”Ansioiden mukaan” ilmestyi vuonna 2012. Teoksen toisena kirjoittajana toimi Jussi Vauhkonen. Nykyisessä hankkeessa Tampereen yliopistossa Hannikainen on keskittynyt pitkän aikavälin historiaan aina agraariyhteiskunnan varhaisista toimeentuloturvan muodoista hyvinvointivaltion moderneihin instituutioihin. Ennen siirtymistään Tampereen yliopistoon hän oli vierailevana tutkijana Islannin yliopistossa Reykjavikissa.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä