Varman oman toimiston hiilijalanjälki keveni 23 % vuodessa

Varman pääkonttorin hiilijalanjälki kutistui vuonna 2016 peräti 23 %. Eniten kasvihuonekaasujen vähentymiseen vaikutti siirtyminen vihreään sähköön. Selvitämme parhaillaan, voisiko pääkonttorin katolle asentaa aurinkopaneelit.

Varman pääkonttori Helsingin Salmisaaressa on mukana WWF:n Green Office -järjestelmässä, jossa tarkoituksena on pienentää yrityksen oman toiminnan kasvihuonekaasupäästöjä. Itse kiinteistön lisäksi tarkastelussa on työpaikan arjen toiminta aina jätteiden määrästä tulostamiseen ja työmatkaliikenteeseen.

– Varman hiilijalanjäljen roiman kevenemisen suurin syy on se, että pääkonttorimme sähkö vaihdettiin vihreään, vesivoimalla tuotettuun sähköön. Sen ansiosta energiankulutuksesta koituvat kasvihuonekaasupäästöt puolittuivat vuodessa, kertoo yritysvastuupäällikkö Katariina Sillander.

Energiankulutuksen edelleen vähentämiseksi Varmassa selvitellään parhaillaan, voisiko pääkonttorin katolle asentaa aurinkopaneelit. Muutamassa Varman sijoituskiinteistössä on jo aloitettu aurinkosähkön hyödyntäminen, ja uusia sopivia kattoja paneeleille etsitään parhaillaan.

Hyviä tuloksia saatiin myös paperinkulutuksen suitsemisissa ja työmatkaliikenteen päästöjen vähentämisessä. Sen sijaan lentoliikenteen päästöt jonkin verran lisääntyivät. Nousua oli myös vedenkulutuksessa ja jätteissä. Tähän on syynä pääkonttorin tiloissa toimivan ravintolan kasvanut asiakasjoukko ja sitä myötä lisääntynyt kulutus.

Autopolitiikka vihreämmäksi

Varmassa otettiin vuodenvaihteessa käyttöön uusi ympäristöystävällisempi työsuhdeautopolitiikka. Siinä työsuhdeautojen päästörajaa laskettiin 130 CO2-grammaan/kilometri.

– Samalla Varma otti käyttöön kompensaatiomallin, jolla tuetaan vähäpäästöisillä työsuhdeautoilla (alle 110 CO2g/km) ajavia henkilöitä.

Vastuullisuustavoitteena ilmastonmuutoksen hillintä

Ilmastonmuutoksen hillintä on Varman keskeisiä yritysvastuutavoitteita. Järein vaikutus on Varman lähes 43 miljardin sijoitussalkulla. Sijoitusten ilmastovaikutusten vähentämiseksi on laadittu kunnianhimoiset tavoitteet hiilijalanjäljen pienentämiseksi omaisuusluokittain. Tavoitteissa päästiin hyvään vauhtiin vuonna 2016, ja mm. osakkeiden hiilijalanjälki pieneni vuodessa 22 %.

Sijoituksiin verrattuna oman pääkonttorin ympäristövaikutukset ovat vähäisiä, mutta niillä on vahva symbolinen rooli.

– Voidaksemme vaatia päästövähennyksiä sijoituskohteiltamme tai yhteistyökumppaneiltamme pitää meidän itse näyttää esimerkkiä ja ottaa vahvaa etunojaa ilmastonmuutoksen hillinnässä. Sitä paitsi mikään toimenpide ei ole turha tai vähäinen, jos se auttaa pitämään maapallon elinolot siedettävinä vielä tulevillekin sukupolville, Katariina Sillander toteaa.

Lisätietoja:

Katariina Sillander, yritysvastuupäällikkö, puh. 040 7099 836, etunimi.sukunimi@varma.fi

Katri Viippola, johtaja; HR, viestintä ja vastuullisuus, puh. 0400 129 500, etunimi.sukunimi@varma.fi

Lue lisää: 

Varman sijoitusten hiilijalanjälki pieneni roimasti vuodessa

Voisit olla kiinnostunut myös näistä