Varmassa kokeillaan ohjelmistorobotiikkaa

Varmassa on meneillään kokeilu, jossa testataan ohjelmistorobotiikan (Robotic Process Automation, RPA) käyttöä kuntoutus- ja työkyvyttömyyseläkehakemusten alkukäsittelyssä.

- Kokeilun aloittaminen oli meille hyppy tuntemattomaan, koska ohjelmistorobotiikkaa ei ole Varmassa aiemmin testattu. Määrittelyvaiheen loppumetrit ovat nyt meneillään ja käytännön kokeilu alkaa toukokuussa, kertovat kokeilua vetävät eläkeratkaisupäällikkö Iiro Jarnila ja projektipäällikkö Kalle Kannisto.

He korostavat, että ohjelmistorobotti auttaa rutiinimaisissa, mutta tarkkuutta vaativissa työvaiheissa, ja näin asiantuntijan työtä vapautuu mielekkäämpään työhön.

- Robotti laittaa hakemukset vireille, tarkistaa tietoja ja pyytää puuttuvia lääkärinlausuntoja, Iiro Jarnila kertoo.

Vuonna 2016 kuntoutus- ja työkyvyttömyyshakemuksia saapui Varmaan keskimäärin noin 1 000 kuukaudessa. Robotin avulla hakemusten käsittelyprosessi virtaviivaistuu ja hakemusten käsittelyaika lyhenee.

- Robotit pystyvät suorittamaan prosesseja, joissa ohjeistus on määrämuotoinen ja yksiselitteinen, mutta omaehtoinen päättely tai oppiminen on nykyroboteille vielä vaikeaa. Olennaista ohjelmistorobotiikan soveltamisessa on liiketoiminnan ja sen tarpeiden ymmärtäminen, Kalle Kannisto kertoo.

Robotiikkakokeilu päättyy elokuussa. Kokemusten perusteella tehdään päätökset siitä, jääkö se pysyväksi avuksi eläkepalveluihin ja laajennetaanko ohjelmistorobotiikan käyttöä Varmassa.

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä