Eläkeuudistuksessa yllätti osittaisen vanhuuseläkkeen suosio

Vuosi sitten voimaan tullut eläkeuudistus toi uusia eläkelajeja ja muutoksia eläkeikään. Uusia eläkelajeja ovat työuraeläke ja osa-aikaeläkkeen korvannut osittainen vanhuuseläke. Vanhuuseläkkeen alaikäraja nousee ikäluokittain vähitellen, kunnes se on 65 vuotta. Sen jälkeen alaikäraja sidotaan elinajan odotteeseen.

Varmassa yllätyttiin osittaisen vanhuuseläkkeen saamasta suosiosta. Kiinnostus näkyi sekä puhelin- että verkkopalvelussa, jossa asiakkaamme tekivät viime vuonna lähes 15 000 arviota uutuuseläkkeen määrästä.

–Osittaista vanhuuseläkettä saa tällä hetkellä 2 500 asiakastamme. Hakemuksia tuli runsaasti varsinkin alkuvuodesta. Valtaosa eläkkeen saajista on 62- ja 63-vuotiaita miehiä, ja lähes kaikki hakijat ovat valinneet 50-prosenttisen eläkkeen, eläkepalveluista vastaava johtaja Tiina Kurki kertoo.

Osittaisessa vanhuuseläkkeessä osan eläkkeestään – oman valinnan mukaan 25 tai 50 prosenttia karttuneesta eläkkeestä - voi nostaa jo ennen eläkeikää, aikaisintaan 61-vuotiaana. Tämä kuitenkin pienentää lopullista eläkettä. Eläkkeen rinnalla voi työskennellä ilman rajoituksia tai olla työskentelemättä.

Alan ensimmäinen työuraeläkepäätös syksyllä

Myös toinen uusi eläkelaji, työuraeläke, on ottanut ensimmäiset askeleensa.

–Marraskuussa Varmassa tehtiin työeläkealan ensimmäinen myönteinen työuraeläkepäätös. Eläkkeenhakija on vielä työelämässä oleva henkilö, joka haki ennakkopäätöstä oikeudestaan eläkkeeseen. Käsiteltävänämme on tällä hetkellä muutamia työuraeläkehakemuksia, Kurki kertoo.

Eläkkeen saamisessa on tiukat ehdot. 63 vuoden ikärajan lisäksi eläke edellyttää 38 vuoden työuraa fyysisesti tai henkisesti raskaassa työssä. Edellytyksenä on myös sairaudesta aiheutuva työkyvyn alenema. Eläke voidaan myöntää aikaisintaan 1.2.2018 alkaen. Alkuvaiheessa eläkehakemuksia ei ole odotettavissa suuria määriä johtuen eläkkeen ikärajasta. Vuonna 1955 syntyneillä, jotka täyttävät ensi vuonna 63 vuotta, vanhuuseläkkeen ikäraja on 63 vuotta 3 kuukautta, joten ero työuraeläkkeen rajaan on vain kolme kuukautta.

Vanhuuseläkkeen alaikäraja nousee tänä vuonna

–Eläkeuudistuksen keskeinen muutos oli, että eläkeiät muuttuvat asteittain 1955 tai sen jälkeen syntyneillä. Tänä vuonna ikäraja nousee ensimmäisen kerran, kun vuonna 1955 syntyneet voivat jäädä vanhuuseläkkeelle aikaisintaan 63 vuoden ja 3 kuukauden iässä, Tiina Kurki kertoo.

Eläke kasvaa sitä suuremmaksi mitä pidempään työtä tekee. Siksi eläkkeelle kannattaakin jäädä vasta tavoite-eläkeiässä, joka on vuonna 1955 syntyneille 64 vuotta ja 1 kuukausi. Jos työelämässä jatkaa vielä tämän jälkeen, eläkettä karttuu aina 68-vuotiaaksi asti.

Lisätietoa:

  • Tiina Kurki, johtaja, eläkepalvelut ja tietohallinto,  puhelin 010 244 3147
  • Hanna Leskelä, viestintäpäällikkö, Varman hallinto ja eläkepalvelut, puhelin 040 703 5164


Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on vastuullinen ja vakavarainen sijoittaja. Yhtiö vastaa yksityisellä sektorilla noin 878 000 henkilön työeläketurvasta. Vuonna 2016 Varman maksutulo oli 4,7 miljardia euroa, ja yhtiö maksoi eläkkeitä 5,3 miljardia euroa. Varman sijoitusten arvo oli syyskuun 2017 lopussa 45,4 miljardia euroa.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä