Lisätty todellisuus vie aikamatkalle Finlaysonin alueen historiaan

Finlaysonin alueella voi tutustua Finlaysonin puuvillatehtaan historiaan sekä tehtaan työntekijöiden ja alueen rakennusten tarinoihin lisätyn todellisuuden avulla. Lisätty todellisuus eli AR (Augmented Reality) mahdollistaa lisätyn digitaalisen sisällön näkemisen upotettuna todelliseen maailmaan. Finlaysonin alueen kiinteistöomistaja työeläkeyhtiö Varman, Työväenmuseo Werstaan ja mainos- ja viestintätoimisto Villivision yhteistyössä alueen rikas historia herää eloon, ja AR tuo alueella vieraileville mieleenpainuvia elämyksiä.

AR-sovellus Arilynin avulla alueella vierailevat voivat tehdä matkan historiaan omalla älypuhelimellaan ja kokea elämyksen vaikka ohikulkumatkallaan. Skannattavia kylttejä on eri puolilla Finlaysonin aluetta, ja lisätty todellisuus saa vierailijan tempautumaan mukaan sykähdyttäviin tarinoihin. Uuden teknologian avulla halutaankin tuoda alueen mielenkiintoinen historia esiin suurelle yleisölle.

–Finlaysonin alue on kulttuurihistoriallisesti merkittävä, ja on ilo kertoa historian tarinoita yleisölle uudella tavalla. Haluamme olla jatkuvasti uudistuva kulttuurin ja liike-elämän keskus ja aina kiinni uudessa ajassa, joten AR-teknologian hyödyntäminen sopii alueelle erinomaisesti. Historian esiin nostaminen tukee matkaamme kohti juhlavuotta 2020, jolloin alueen synnystä on kulunut 200 vuotta, kertoo Finlaysonin alueen kiinteistöt omistavan työeläkeyhtiö Varman kiinteistöpäällikkö Kai Niinimäki, ja lisää:

–Lisätyn todellisuuden avulla jokainen voi omatoimisesti tutustua alueen historiaan omassa tahdissa ja haluamaansa aikaan – vaikkapa iltakävelyn lomassa.

Lisätyn todellisuuden sisällön on tuottanut Työväenmuseo Werstas. Museo on tallentanut Finlaysonin alueen historiaa jo pitkään.

–Lisätty todellisuus on meille aivan uudenlainen tapa lähestyä alueen historiaa. On hienoa tuoda alueen historia tällä tavalla museon seinien ulkopuolelle. Odotamme mielenkiinnolla yleisön vastaanottoa ja palautetta, toteaa Työväenmuseo Werstaan yleisöpalvelupäällikkö Ulla Rohunen.

Projektissa mukana oli myös mainos- ja viestintätoimisto Villivisio, joka suunnitteli ja toteutti AR-kohteisiin niin liikkuvaa kuvaa, animaatiota kuin 3D-mallejakin. Näistä elementeistä syntyi kahdeksan erilaista AR-teknologialla toimivaa tarinaa. Tarinoihin pääsee sukeltamaan lataamalla älypuhelimeen Arilyn-sovelluksen ja skannaamalla sillä kylteissä olevat valokuvat.

Tiesitkö?

Finlaysonin alue sijaitsee Tampereen ydinkeskustassa, Tammerkosken kansallismaisemassa. Alue tunnetaan teollisuuden ja palveluiden innovaattorina, jonka ympärille Tampere rakentui. Vuonna 1820 alueella käynnistynyt Finlaysonin puuvillateollisuus mahdollisti kaupungin nopean kasvun. Nykyään alue on modernisoitu monipuoliseksi liike-elämän, vapaa-ajan sekä kulttuuri- ja ravintolatoiminnan keskittymäksi. Alueella toimii noin 100 yritystä, ja vuokrattavaa toimitilaa on yhteensä noin 80 000 neliömetriä. Kiinteistöt omistaa Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma. Alueella järjestetään myös runsaasti tapahtumia ympäri vuoden. www.finlaysoninalue.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä