Aurinkovoimaa Varman kiinteistöihin

Aurinko on hehkunut tänä kesänä ja kehrännyt samalla energiaa Varman kiinteistöille. Uusimmat aurinkovoimalat käynnistyivät kesällä Salmisaaren liikuntakeskuksessa Helsingissä ja Rajalla-kauppakeskuksessa Torniossa. Loppuvuonna voimaloita on jo kahdeksassa kiinteistössä eri puolilla Suomea. Kokemukset aurinkoenergiasta ovat olleet lupaavia.

Kesän aikana Varman aurinkovoimalat ovat tuottaneet yli 400 MWh energiaa, mikä vastaa 20 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta. Aurinkoenergian osuus kiinteistön sähkönkulutuksesta on ollut kesäaikaan parhaimmillaan 15 prosenttia. Vertailutietoja viime kesältä ei vielä ole, koska silloin oli toiminnassa vasta ensimmäiset kaksi voimalaa.

Aurinkosähkön osuus kaikesta sähkönkulutuksesta vaihtelee Varman eri kiinteistöissä. Keskimäärin osuus on ollut touko-elokuussa yli 8 prosenttia ja koko vuonna noin 3 prosenttia.

Uusimmassa kohteessa Rajalla-kauppakeskuksessa Torniossa käynnistyi elokuussa yli 600 aurinkopaneelia. Heinäkuun lopussa Salmisaaren liikuntakeskuksen katolla starttasi vähän suurempi, 700 paneelin aurinkovoimala. Työt alkavat syksyllä myös Elisan pääkonttorilla Itä-Pasilassa.

Paneelit tarvitsevat yhtenäistä kattopintaa

Varman toimitilajohtaja Toni Pekonen pitää realistisena, että vuosittain saadaan pari uutta aurinkovoimalaa. Varma kartoittaa sopivia kiinteistöjä jatkuvasti muun muassa yhteistyökumppaninsa Caverionin kanssa.

Aurinkopaneelit tarvitsevat riittävästi yhtenäistä kattopinta-alaa. Vaikka neliöitä olisi runsaasti, esimerkiksi ilmanvaihtokoneiden sijoittelu saattaa olla esteenä paneeleiden tehokkaalle käytölle.

– Lisäksi ainakin toistaiseksi olemme tehneet laskelmat niin, että kiinteistön pitää itse pystyä hyödyntämään auringolla tuotettu energia. Esimerkiksi kaupat voivat käyttää sitä laitteiden jäähdytyksessä, Pekonen sanoo.

Vuoden lopussa kahdeksan aurinkovoimalaa

Tämän vuoden lopussa Varmalla on toiminnassa kahdeksan aurinkovoimalaa. Niiden noin 4 000 paneelia tuottaa arviolta 1 000 MWh energiaa vuodessa. Päästöt ilmakehään vähenevät reilut 200 hiilidioksiditonnia vuodessa.

– Yhteenlaskettuna määrällä on merkitystä, vaikka aurinkopaneelien sähköntuotanto on meillä vielä pienimuotoista, Pekonen toteaa.

Usein sanotaan, että Suomessa aurinko paistaa liian harvoin energiantuotannon kannalta. Aurinkovoimala tuottaa kuitenkin myös pilvisellä säällä. Suora auringonvalo on vain osa paneelien keräämästä energiasta. Varsinainen aurinkokausi voi alkaa Suomessa jo helmikuun lopulla, ja suurinta aurinkoenergian saanti on maaliskuusta lokakuun loppuun.

Kannattavia investointeja

Toni Pekosen mukaan kokemukset aurinkovoimaloista ovat olleet lupaavia, ja osittain niiden tuotto on ylittänyt alkuperäiset laskelmat. Investoinnit ovat osoittautuneet taloudellisesti järkeviksi.

– Investointi maksaa itsensä takaisin 10-11 vuodessa. Sen jälkeen aurinkosähköä syntyy hyvin edullisesti, koska huoltoa tarvitaan melko vähän. Aurinkovoimalan käyttöiäksi olemme arvioineet noin 30 vuotta.

Varman aurinkovoimaloissa on älykkäät sähköjärjestelmät, jolloin tuotanto voidaan optimoida erilaisissa sääoloissa. Jokainen paneeli on oma tuotantoyksikkönsä. Vaikka osa paneeleista jää varjoon, muut jatkavat täydellä teholla.

Vihreää sähköä ja lämmön talteenottoa

Aurinkoenergian hyödyntäminen on yksi ratkaisu ilmastonmuutoksen hillintään. Yksinään se ei kuitenkaan riitä. Olennainen osa ratkaisua on energian säästäminen. Yhtenä tehokkaana keinona Toni Pekonen mainitsee lämmön talteenoton.

– Esimerkiksi Pasilassa Elisan konesaleissa syntyy paljon lämpöä, jota alamme hyödyntää kiinteistön lämmityksessä. Tämä pienentää kiinteistön hiilijalanjälkeä vähintään 40 prosenttia. Myös Flamingon jäteveden lämpöä ryhdytään keräämään talteen.

Nopein tapa pienentää kiinteistöjen hiilijalanjälkeä on suosia vihreää sähköä, jonka tuottamiseen käytetään uusiutuvia energialähteitä. Varman asunnoissa ollaan siirtymässä kokonaan vihreään sähköön. Asuntoihin verrattuna toimitilat kuluttavat enemmän energiaa. Niissä vihreän sähkön käyttöä rajoittavat sen tuotantokapasiteetti ja hinta.

Varman tavoitteena on pienentää kiinteistöjensä hiilijalanjälkeä 20 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Vuosina 2015-17 päästöjä onnistuttiin vähentämään jo noin 18 prosenttia.

Suomessa yli 40 prosenttia kasvihuonepäästöistä syntyy rakennuksista, kun mukaan lasketaan niiden koko elinkaari.

Aurinkovoimaloihin on saatu valtion energiatukea, joka kattaa neljänneksen niiden toimituskustannuksista. Aurinkovoimaloiden rakentamisesta vastaavat Aii Energy Systems, Caverion Suomi Oy, Helen Oy ja Solnet Green Energy Oy.

Varman aurinkovoimalat

Toiminnassa

  • Rajalla-kauppakeskus Torniossa
  • Salmisaaren liikuntakeskus Helsingissä
  • Kauppakeskus Willa Hyvinkäällä
  • Palokan marketkiinteistö Jyväskylässä
  • Varman pääkonttori Helsingissä
  • Itälahdenkatu 22 Helsingissä
  • Itämerenkatu 11-13 Helsingissä

Valmistuu 2018

  • Elisan pääkonttori Helsingissä
Uutinen
Gigantti ja Terveystalo avaavat Rajalla-kauppakeskuksessa - katolle nousee myös aurinkovoimala
talous ja sijoitukset 02.07.2018

Voisit olla kiinnostunut myös näistä