Gigantti ja Terveystalo avaavat Rajalla-kauppakeskuksessa - katolle nousee myös aurinkovoimala

Gigantti ja Terveystalo aloittavat toimintansa Varman omistamassa Tornion Rajalla På Gränsen -kauppakeskuksessa syksyllä. 10 vuotta täyttävä kauppakeskus saa katolleen myös oman aurinkovoimalan.

–Uudet toimijat vahvistavat kauppakeskuksen asemaa alueen merkittävimpänä kauppakeskittymänä ja tuovat alueelle uutta asiakasvirtaa, sanoo Varman asiakkuuspäällikkö Tytti Juhokas.

Gigantti on vuokrannut Rajalla-kauppakeskuksesta noin 1000 m²:n toimitilat. Tavaratalosta tulee uuden konseptin mukainen, ja tiloja remontoidaan parhaillaan. Tornioon liikkeensä avaava elektroniikkajätti uskoo alueen potentiaaliin.

–Olemme iloisia, että löysimme Torniosta tarpeisiimme sopivat tilat. Odotamme innolla, että pääsemme palvelemaan Tornion ja lähialueiden asiakkaita ja tuomaan paikkakunnalle kattavan valikoiman kodinkoneita- ja elektroniikkaa, kertovat Tornion Gigantin kauppiaina aloittavat Saija ja Ari Ollakka.

Kauppakeskuksen toinen uusi toimija Terveystalo siirtää toimintansa Tornion Satamakadulta Rajalla-kauppakeskuksen toiseen kerrokseen. Terveystalo avaa kauppakeskukseen hieman aikaisempaa isomman toimipisteen. Uudet tilat valmistuvat arviolta syyskuussa.

Myös osa kauppakeskuksen nykyisistä vuokralaisista on kasvattanut toimintaansa. Keväällä kauppakeskuksen elokuvateatteri Biorex laajensi tilojaan avaamalla neljännen elokuvasalinsa. Lisäksi H&M teki 500 m²:n laajennuksen tiloihinsa ja kasvatti valikoimaansa.

Rajalle oma aurinkovoimala

Kauppakeskuksen katolle asennetaan 626 aurinkopaneelin aurinkovoimala. Asennustyöt ovat juuri alkaneet, ja voimalan on tarkoitus valmistua syksyn aikana. Paneelit tuottavat vuodessa noin 120 000-130 000 kWh energiaa. Tämä vastaa noin 8 pienehkön omakotitalon vuosittaista sähkönkulutusta.

–Pohjois-Suomessa vuosittaisen kokonaissäteilyn määrä on hieman matalampi kuin Etelä-Suomessa. Auringon säteilyjakauma sijoittuu kuitenkin suurimmaksi osin kesäkuukausille, joten aurinkosähköjärjestelmät soveltuvat pohjoiseen hyvin. Aurinkosähköllä pystytään korvaamaan suuri osa kauppakeskuksen kesän sähkönkulutuksesta, jolloin myös jäähdytystehon tarve on suurin. Järjestelmän vuosittainen energiantuotanto sijoittuu alkukeväästä myöhäiseen loppusyksyyn, kertoo Caverionin tekninen asiantuntija Ida Johansson.

Rajalla på Gränsen

Kauppakeskus Rajalla på Gränsen sijaitsee Tornion ja Haaparannan kaksoiskaupungissa, aivan Suomen ja Ruotsin rajalla. Kauppakeskuksessa on noin 50 myymälää, ja kävijöitä on vuosittain noin 2,3 miljoonaa. Kauppakeskus on osa Tornion ja Haaparannan yhteishanketta kaupunkien keskustojen yhdistämiseksi. Rajalla-kauppakeskus täyttää lokakuussa 10 vuotta.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä