Energiatehokkuutta Varman kiinteistöihin

Kiinteistöjen hiilijalanjälkeä voi kutistaa energiatehokkuutta viilaamalla. Varman kiinteistöissä energiaa säästetään mm. säätämällä valaistusta, lämmitystä, jäähdytystä ja ilmanvaihtoa sekä modernisoimalla laitteita.

Energiankulutuksella on merkittävä rooli hiilijalanjäljessä. Varma liittyi toimitilojen energiatehokkuussopimukseen (TETS) vuonna 2011. Energiansäästösopimuksen aikana Varman toteuttamien toimenpiteiden laskennallinen säästö on yli 24 000 MWh, joka vastaa noin 1300 sähkölämmitteisen omakotitalon energiankulutusta.

Energiansäästösopimuksen nykyisellä kaudella (2017-2025) Varma on sitoutunut 10 % energiansäästötavoitteeseen. Tavoitteisiin päästään energiatehokkuustoimilla, kuten sähköjärjestelmien, lämmityksen, jäähdytyksen ja ilmanvaihdon oikeaoppisen toiminnan varmistuksella sekä laiteinvestoinneilla.

Vuoden 2017 loppuun mennessä energiansäästöä oli saavutettu 2,4 %.
Varman tavoitteena on myös pienentää kiinteistöjensä hiilijalanjälkeä 20 % vuodesta 2015 vuoteen 2025 mennessä. Työ on hyvässä vauhdissa, sillä kahden vuoden aikana hiilijalanjälki keveni peräti 18 %.

Kiinteistöjen sertifiointi toimii arjen työkaluna

Varman merkittävimmät rakennukset sertifioidaan pääsääntöisesti *BREEAM-ympäristöluokituksen mukaisesti tavoitteena vähintään Good tai Very Good -luokka vuoteen 2025 mennessä. Vuoden 2017 loppuun mennessä Varma on saanut 22 kiinteistöön BREEAM-sertifikaatin.

– Sertifikaatti on yleisesti hyväksytty takuutodistus siitä, että kiinteistössä on kiinnitetty huomiota vastuullisuuteen. Sertifiointi on myös hyvä työkalu kiinteistön huollon ja ylläpidon toimintatapojen kehittämiseen, sanoo Varman toimitilajohtaja Toni Pekonen.

*BREEAM on rakennusten ja rakennushankkeiden ympäristöluokitus, jonka avulla kiinteistöjen vastuullisuutta voidaan arvioida yhtenäisillä menetelmillä. Tarkastelussa ovat mm. energiatehokkuus, jätteiden lajittelu- ja kierrätysmahdollisuudet sekä sijainti eli se, onko kohde hyvien palveluiden ja joukkoliikennereittien varrella ja miten pyöräilyä tuetaan esimerkiksi tilaratkaisuissa. Myös muita käyttäjien hyvinvointiin liittyviä asioita, kuten mahdollisuutta vaikuttaa kiinteistöjen sisäolosuhteisiin, tarkastellaan sertifiointivaatimuksissa.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä