Varman historia ilmestyy marraskuussa

Varman historiasta kertova kirja ilmestyy ensi marraskuussa Otavan kustantamana. Kirja on nimeltään Varma – pienestä eläkekonttorista suureksi työeläkeyhtiöksi. Sen on kirjoittanut dosentti, valtiotieteiden tohtori Matti Hannikainen, jonka tukena on ollut toimitusjohtaja Risto Murron vetämä historiatoimikunta.

- Tutkimus- ja kirjoitustyö on edennyt suunnitellusti. Historiatoimikunta ja varmalaiset ovat tukeneet työtäni erinomaisesti, Matti Hannikainen kertoo. 

Kirja esitellään juuri ilmestyneessä Otavan kesän ja syksyn kirjakatalogissa (s. 64):

”Varman historia kuvaa suuren työeläkeyhtiön monipolvista taivalta. Lakisääteiset työeläkkeet merkitsivät 1960-luvun alussa käännekohtaa sosiaaliturvan kehityksessä, kun myös tavalliset palkansaajat pääsivät työeläketurvan piiriin. Yhtiön varhaisin juonne alkaa kuitenkin jo aikaisemmista toimihenkilöiden eläkkeistä. Varman historiaan yhdistyvät niin hyvinvointivaltion kasvukausi kuin 1990-luvun lamavuodet. Vakuutusalan yritysjärjestelyt synnyttivät nykymuotoisen Varman. Eläkeyhtiössä näkyvät toimihenkilö- ja asiantuntijatyön muutokset ja tietotekniikan vaiheet. Teos kuvaa myös työmarkkinajärjestöjen asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa. Työeläkevaroilla rahoitettiin yritystoimintaa ja rakennettiin asuntoja. Nykyisin työeläkeyhtiöt ovat suuria sijoittajia. ”

Varman historiasta kertovan kirjan kannen on suunnitellut Otavan graafikko Tuomo Parikka.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä