Kolme Varman kiinteistöä sai huipputason ympäristöluokituksen

Kiinteistösijoittajalle ympäristöluokitukset ovat tärkeä työkalu rakennusten vastuullisuuden kehittämisessä. Kolme Varman omistamaa rakennusta on saavuttanut erinomaisen tason ympäristöluokituksen, kun koko Suomessa vastaavan tasoisia luokituksia on myönnetty yhteensä 10 kohteeseen. Sertifiointi on kansainvälisesti arvostettu todistus kiinteistöjen ympäristövastuullisuudesta.

Varman omistamista kiinteistöistä erinomainen-tason (Excellent) BREEAM-ympäristöluokitukset ovat Varman pääkonttorikiinteistöllä Salmisaaressa ja sen vieressä oleva toimistokiinteistöllä sekä Uusikummun koululla Espoossa. Excellent-luokka on korkein arvosana ympäristösertifioinnissa, mitä Suomessa arvioiduille kiinteistöille on annettu.

­– Excellent-taso kertoo edistyksellisyydestä kiinteistöjen vastuullisuusnäkökohtien huomioimisessa ja tason saavuttaa vain harva kiinteistö Suomessa. Tämän tasoisesti luokiteltuja kiinteistöjä on Suomessa yhteensä 10 kappaletta, joista 3 kuuluu Varman edellä mainituille kiinteistöille. Maailmalla on muutamia korkeimmalla arvosanalla, Outstanding-luokiteltuja, kiinteistöjä, mutta Suomesta näitä ei löydy yhtään, kertoo vanhempi konsultti Ilkka Mäkelä Rambollista, joka toimii Varman rakennusten ympäristösertifiointien yhteistyökumppanina.

– Ympäristösertifioinnit kertovat siitä, että kiinteistöissä on tehty ympäristöystävällisiä valintoja suunnittelu- ja rakennusvaiheessa esimerkiksi energiaratkaisujen ja sijainnin suhteen. Olemme viime vuosina onnistuneet pienentämään kiinteistöjen hiilijalanjälkeä tavoitteidemme mukaisesti, ja tämä näkyy Varman kiinteistöilleen saamissa erinomaisissa ympäristöluokituksissa, kertoo Varman toimitilajohtaja Toni Pekonen.

Varma käyttää omistamiensa liike- ja toimistorakennusten ympäristöluokittelussa BREEAM-In-Use-järjestelmää. BREEAM-lyhenne tulee sanoista Building Research Establishment's Environmental Assessment Method. BREEAM-ympäristöluokittelussa tarkastelussa ovat muun muassa rakennusten ja rakennushankkeiden energiatehokkuusjärjestelmät, jätteiden lajittelu- ja kierrätysmahdollisuudet sekä sijainti, eli onko kohde hyvien joukkoliikennereittien varrella ja miten pyöräilyä tuetaan esimerkiksi tilaratkaisuissa.

– BREEAM-sertifiointi on kansainvälisesti arvostettu todistus kiinteistön ympäristölaadusta, ja järjestelmä on myös käytännönläheinen työkalu ympäristövaikutusten pienentämiseen ja toiminnan kehittämiseen, Ilkka Mäkelä sanoo.

Varman Salmisaaren-toimistorakennukset ja Uusikummun koulu nousivat erinomaisten luokkaan

Varman Salmisaaren pääkonttorikiinteistö Hiiliranta ja sen vieressä oleva toimistokiinteistö Hiilipiha nousivat uudelleenauditoinnissa vuoden 2019 lopussa Very Good -luokasta Excellent-luokkaan.

– Salmisaaren-kiinteistöt ovat vastuullisuusnäkökulmasta edistyksellisiä myös Suomen mittakaavassa. Entuudestaan loistavaa sertifiointitasoa nostivat kiinteistöissä tehdyt toimenpiteet, joista esimerkkeinä mainittakoon tulvariskien arviointi ja työmatkailuedellytysten parantaminen, Ilkka Mäkelä kertoo uudelleenarvioinnin perusteista.

Syyskuussa 2020 Varman omistama Uusikummun koulu Espoossa sai Excellent-tason sertifikaatin BREEAM-sertifioinnin uudessa versiossa, tiettävästi ensimmäisenä yrityksenä kaikista Pohjoismaista.

­– Varma vahvistaa kiinteistökantansa vastuullisuuden kehittymistä ja toimii suunnannäyttäjänä kiinteistö- ja rakennusalalla, kun se sertifioi ensimmäisen rakennuksensa kesällä uudistetulla BREEAM-sertifiointijärjestelmästä ensimmäisenä Pohjoismaista, Ilkka Mäkelä sanoo.

Tavoitteena sertifioida Varman merkittävimmät toimitilarakennukset vuoteen 2025 mennessä

Varman tavoitteena on sertifioida vuoden 2020 aikana vielä 8 uutta rakennusta. Tällä hetkellä Varmalla on sertifioituja rakennuksia yhteensä 48.

– Tavoitteenamme on, että kaikki merkittävimmät toimitilarakennuksemme sertifioidaan vuoteen 2025 mennessä, Toni Pekonen Varmasta sanoo.

Vuonna 2020 sertifioitavat rakennukset:

 • Uusikummun koulu, Riihitontuntie 7 B, Espoo, luokitus: Excellent
 • Toimistokiinteistö, Riihitontuntie 7 C, Espoo
 • Toimistokiinteistö, Riihitontuntie 7 D, Espoo
 • Hotellikiinteistö, Lönnrotinkatu 13, Helsinki
 • Hotellikiinteistö, Eerikinkatu 24, Helsinki
 • Kiinteistö Oy Keskustahotelli
 • Kiinteistö Oy Jyväskylän Mattilanniemi
 • Kiinteistö Oy Kotkan Jumalniementie 8
 • Kiinteistö Oy Lappeenrannan Patria

Vuonna 2019 sertifioitiin seuraavat rakennukset:

 • Kiinteistö Oy Tampereen Invest (koko Finlaysonin alue 8 rakennusta),
  luokitus: Good
 • Kiinteistö Oy Tampereen Harjuntausta 7 (K-Citymarket Lielahti), luokitus: Good
 • Kotkan Jumalniemi 7 (2 rakennusta), luokitus: Good
 • Varman pääkonttorikiinteistö Salmisaaressa, Kiinteistö Oy Helsingin Hiiliranta: Excellent
 • Toimistokiinteistö Salmisaaressa, Kiinteistö Oy Helsingin Hiilipiha: Excellent

Miten vastuullisuutta voi kehittää kiinteistöissä?

• hyödyntämällä uusiutuvan energian lähteitä kuten aurinkoenergiaa

• siirtymällä päästöttömään sähköön ja lämpöön

• varmistamalla tehokkaan ilmanvaihdon

• käyttämällä energiatehokasta valaistusta

• optimoimalla rakennusautomaation säädöt

• varmistamalla jätteiden oikeanlaisen kierrätyksen

• tarjoamalla vuokralaisille sähköautopaikkoja

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä