Pimeä työ ei kerrytä eläketurvaa

Parhaillaan on käynnissä EU:n tasoinen kampanjaviikko pimeän työn torjunnassa. Pimeänä maksettu palkka ei kerrytä työntekijälle lain mukaan kuuluvaa eläketurvaa, joten palkkatiedot on hyvä tarkastaa säännöllisesti. Epäselvän työsuhteen tai palkan selvittely vaatii työntekijältä rohkeutta, mutta on hyvä tietää, että asiakaspalvelustamme saa apua matalalla kynnyksellä. Yksin ei tarvitse jäädä.

Työntekijä - tarkasta tulorekisteristä palkkatietosi

Tulorekisteristä on helppo seurata palkkatietojasi ja niiden oikeellisuutta. Erityisesti lyhyitä pätkätöitä eri työnantajille tekeville, tulorekisteri tarjoaa yhden paikan, josta kaikkien työnantajien palkat tulisi näkyä. Tietoja löytyy vuoden 2019 alusta maksetuista ansioista.

Kirjaudu palveluun osoitteessa: www.vero.fi/tulorekisteri/

Palkkatietoja voi tarkastella myös työeläkeotteelta, jonka Varman asiakkaat näkevät Varman asiointipalvelussa. Jos sinulla on epäselvyyttä työpaikkasi työeläkelaitoksesta, se pitäisi selvitä kirjautumalla työeläke.fi-sivuston palveluun. Sama tieto tulisi myös löytyä jokaisen työpaikan ilmoitustaululta tai seinältä. 

Työeläkeotteelta näkyy ennen tulorekisterin käyttöönottoa maksetut palkkatiedot ja vuoden 2019 alusta alkaen kaikki tulorekisteriin ilmoitetut tiedot.

Kirjaudu asiointipalveluumme osoitteessa varma.fi

Jos palkkatiedoissasi on virheitä tai niitä ei näy tulorekisterissä tai työeläkeotteessa, kannattaa ensin olla yhteydessä suoraan työnantajaan. Jos asia ei selviä tai etene työnantajan kanssa, ilmoita puuttuvat ansiot verottajalle ja tee asiasta selvityspyyntö meille tai Eläketurvakeskukselle. Mitä nopeammin toimit, sen helpompi asia on korjata.

Työnantaja – ilmoita tulorekisteriin ansiotiedot

Työnantajan velvollisuus on huolehtia työntekijän eläketurvan järjestämisestä. Eläketurva ei ole pelkästään työntekijän vanhuuden toimeentuloa varten, vaan se on myös osa sosiaaliturvaa työntekijän sairastuessa. Työntekijällä on mahdollisuus saada mm. kuntoutusta työkyvyn palauttamiseksi ja hänelle maksetaan työkyvyttömyyseläkettä pysyvän työkyvyttömyyden johdosta.

Käytännössä eläketurvan järjestäminen tarkoittaa, että työnantaja vakuuttaa työntekijänsä eläkeyhtiössä. Tämä koskee jokaista työntekijää, joka on täyttänyt 17 vuotta ja hänelle maksettava palkka on vähintään 60,57 € kuukaudessa. Työnantaja perii myös työntekijältä hänen maksuosuutensa eläkemaksusta ja tilittää sen oman osuutensa kanssa eläkeyhtiölle. Työntekijän osuus maksettavasta eläkemaksusta on 7,15 % palkasta (17–52-vuotias). Tämä näkyy palkkalaskelmassa samalla tavoin vähennyksenä kuin palkasta peritty vero.

Työnantaja ilmoittaa kaikki työntekijän ansiotiedot tulorekisteriin ja tämän tiedon pohjalta työeläkeyhtiö lähettää työeläkevakuutuslaskut työnantajalle. Palkasta maksettu työeläkevakuutusmaksu kerryttää työntekijälle lain mukaan kuuluvaa eläketurvaa.

Tunnista vaaran merkit

Suomessa työnantajat hoitavat työeläkemaksut pääsääntöisesti asianmukaisesti ja korjausta vaativat tiedot johtuvat lähinnä teknisistä tai inhimillisistä virheistä.

Joskus työantaja ei ole ottanut työeläkevakuutusta ollenkaan tai ilmoittaa viranomaisille vain osan palkoista tai osan työntekijöistään. Työsopimusta tehtäessä on saatettu myös edellyttää, että työ tehdään ilman verokorttia. Jos työ halutaan maksaa osittain tai kokonaan pimeästi, käytetään hyväksi työntekijän tietämättömyyttä ja heikompaa asemaa.

Toisinaan paljastuu tapauksia, jossa erilaisilla järjestelyillä halutaan verhota työnteko ammatinharjoittamiseksi, jolloin työntekijän tulisi itse hoitaa kaikki työnantajavelvoitteisiin liittyvät maksut. Työntekijältä saatetaan myös edellyttää toiminimen perustamista tai työn laskutusta laskutuspalveluyrityksen kautta yrittäjänä.

– Valitettavasti kohtaamme aina välillä erityisesti nuoria työntekijöitä, joiden tietämättömyyttä näissä asioissa on käytetty hyväksi. Kun työnantaja sanoo, että kaikki on kunnossa, vaatii nuorelta suurta rohkeutta lähteä selvittämään asioiden oikeellisuutta. Meihin voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä, eikä kaikkia faktoja tarvitse olla valmiina pöydällä. Jos jokin asia painaa mieltä, niin selvitellään ja katsellaan asioita yhdessä, kannustaa vakuutuspalvelujohtaja Tiina Grönqvist.

 

Saat asiantuntevaa apua soittamalla meille arkisin kello 8.00-17.00. Puhelinnumeromme on 010 192 100 (ulkomailta soitettaessa +358 10 192 100) ja meidät tavoittaa myös chatissa. 

Mikä on #EU4FairWork-kampanja?

#EU4FairWork-kampanja lisää työnantajien ja työntekijöiden ymmärrystä ilmoitetun työn hyödyistä ja kertoo päättäjille pimeän työn torjunnan tärkeydestä. 

Kampanjassa on mukana sekä viranomaisia että järjestöjä ja se järjestetään kaikissa EU-maissa. #EU4FairWork näkyy pääasiassa sosiaalisessa mediassa ja sen kohokohta on koko Euroopan laajuinen toimintaviikko, jossa järjestetään kansallisia tapahtumia ja toimintaa.

Lue lisää #EU4FairWork-kampanjasta 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä