Pussi päässä ei hommat suju – pidetään kamerat päällä videokokouksissa

Tekisitkö työpaikallasi töitä pussi päässä? Entä osallistutko videokokoukseen ilman kamerayhteyttä?

Varmalaisia kannustetaan pitämään rohkeasti omat kameransa päällä videokokousten aikana ja antamaan työkaverille kasvot. Kasvojen, ilmeiden ja eleiden näkeminen videokokousten aikana tietokoneen ruudulla tuo lisäarvoa työn tekemiseen, kasvattaa yhteenkuuluvuuden tunnetta ja haastaa digitaalista työkulttuuria kehittymään inhimilliseen suuntaan.

– Tulemme jatkamaan koronatilanteen vuoksi poikkeuksellisen runsasta etätyöskentelyä ja videokokouksiin painottuvaa työelämää. Samoin koko ajan vahvistuu ymmärrys siitä, että korona-ajan jälkeenkin arkemme tulee koostumaan lähityön lisäksi etätöistä ja videokokouksista. Luomme nyt pohjaa sille, että meillä on valmiudet hybridityöskentelyyn ja että työkulttuurimme kukoistaa riippumatta siitä, olemmeko diginä tai työpaikan toimipisteissä. Kameroiden käytöllä, toistemme kohtaamisella ja nähdyksi tulemisella on iso monitahoinen merkitys, pohtii HR:n, viestinnän ja vastuullisuuden johtaja Katri Viippola.

Varmalaiset olivat tottuneita etätyöskentelijöitä jo ennen koronaikaa, ja nyt maaliskuusta alkaen tapaamiset ja kokoukset on hoidettu lähes pelkästään videoyhteyksien avulla. Työyhteisön sisällä ja tapaamisissa eri yritysten välillä vallitsee kuitenkin erilaisia käytäntöjä siitä, pidetäänkö palaverien ja tapaamisten aikana webbikamerat päällä. Tärkeän asian esille nostaminen onkin saanut Varman työyhteisöissä aikaan tyytyväistä hyrinää, mutta samalla moni on tuonut esille myös kameran käytön raskauden, kun päivä on täynnä videokokouksia.

– On tärkeää, että kameroita käytetään tilaisuuden mukaisesti esimerkiksi tilaisuuden alussa ja lopussa sekä keskustelujen aikana. Tuntuu kivalta nähdä kasvoilta, että puhettamme kuunnellaan, sille nyökkäillään ja että ihmiset ruudullasi ovat läsnä juuri siinä hetkessä. Tällaiseen työkulttuurin on mukava hypätä mukaan, varsinkin kun meille tulee tänä korona-aikana uusia työkavereita, joilla ei ole aiempaa ymmärrystä meistä ja ”ajasta ennen”. Kasvoton videokokouskulttuuri voi olla tehokasta, mutta se ei kasva pitkällä aikavälillä inhimillistä korkoa, toteaa kampanjan toteutuksesta vastannut viestintäpäällikkö Reetta Lehto. 

Varmalaisia kannustetaan osallistumaan videokokouksiin kamerat päällä. Mikä on sinun työpaikkasi toimintatapa? Minkälaisia vinkkejä sinä antaisit uudenlaisen työkulttuurin luomiseen? 

Julkaisemme tämän viestin somekanavissamme (Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram) 23.11.2020, joten kuulisimme mielellämme minkälaisia ajatuksia se herättää. #kameratpäälle

Voisit olla kiinnostunut myös näistä