Varman ilmastoremontoiduista asuintaloista 13 valmistuu ensi vuonna - remonteilla kohti päästötöntä asumista

Varman tavoitteena on puolittaa asuntokantansa hiilidioksipäästöt vuoteen 2023 mennessä. Päästäkseen tavoitteeseensa Varma käynnisti tänä vuonna omistamiensa asuinkerrostalojen energiaremontit, joilla leikataan näiden talojen lämmityksestä ja sähkön käytöstä aiheutuvia hiilipäästöjä. Vuoden 2021 alussa valmistuu 13 ilmastoremontoitua taloa. Katso video vantaalaisen asuintalon remontista sekä Varman ja energiatehokkuusyhtiö LeaseGreenin mittavasta yhteisprojektista.

Lähes puolet Suomen hiilijalanjäljestä syntyy rakennuksista ja suurin kasvihuonepäästöjen aiheuttaja asuintaloissa on lämmitys. Tämän vuoksi myös työeläkeyhtiö Varma, joka on yksi Suomen suurimmista kiinteistösijoittajista, haluaa kiinnittää huomiota asuintalojensa ja muiden kiinteistöjen energiatehokkuuteen.

- Energiansäästötoimet, joita remonteilla saadaan aikaan, ovat osa Varman ilmastotavoitteiden toteuttamista. Tavoitteenamme on, että kymmenen vuoden päästä omistamamme kiinteistöt ovat päästöttömiä lämmön ja sähkönkulutuksen osalta. Asuintalojemme osalta puolitamme niiden aiheuttamat hiilidioksidipäästöt vuoteen 2023 mennessä, kertoo Varman kiinteistöpäällikkö Matti Lindfors.

Katso lyhyt video, jossa Matti Lindfors ja energiatehokkuusyhtiö LeaseGreenin toimitusjohtaja Thomas Luther kertovat Varman ilmastotavoitteista ja energiaremonteista. Lisäksi ääneen pääsee vantaalainen Mira Saksi, joka ilahtui oman kotitalonsa energiaremontista tänä vuonna.

Remonteilla saadaan aikaan 1500 hiilineutraalia asuntoa vuokralaisille

Varma kartoitti vuoden 2020 alussa 60 omistamaansa asuinkerrostaloa, jotta löytäisi asuntokannastaan potentiaalisimmat kohteet energiaremonttien toteuttamiseksi. Yhteistyökumppanina kartoituksessa oli LeaseGreen, joka myös toteuttaa asuintalojen energiaremontit Varmalle.

- Kartoituksessa löytyi 36 asuintaloa, joihin energiaremontteja lähdettiin toteuttamaan. Osassa taloista siirrytään kaukolämmöstä maalämpöön ja tarvittava sähkö ostetaan päästöttömänä, jolloin taloista tulee hiilineutraaleja. Lisäksi taloihin asennetaan aurinkopaneeleita, jolloin osa sähkönkulutuksesta voidaan kattaa aurinkosähköllä, Lindfors kertoo.

Yhteensä remonteilla saadaan aikaan 1500 hiilineutraalia asuntoa.

- Varma on lähtenyt rohkeasti tekemään remontteja asunto kerrallaan. Tämä on kannattavaa tekemistä, jossa ei joudu uhrautumaan. Remonteilla parannetaan ilmastoa, asukkaiden olosuhteita ja maailmaa käytännössä rakennus kerrallaan, sanoo LeaseGreenin toimitusjohtaja Thomas Luther.

Remonttilistalla olevista Varman asuintaloista valmistuu vuoden 2021 alussa 13 taloa, ja lisäksi ensi vuonna tavoitteena on saada seuraavien 9 talon remontit työn alle.

Kannattava investointi, josta on tullut positiivista palautetta nuorilta

Energiaremonttien aiheuttama investointi maksaa itse itsensä takaisin alentuneina lämmityskustannuksina, eli se ei Varman Matti Lindforsin mukaan nosta asukkaiden vuokria.

- Olen saanut etenkin nuorilta asukkailtaan positiivista palautetta energiaremonttien toteuttamisesta, mutta uskon, että pian kaikki alkavat arvostaa toimia, joilla estetään ilmaston lämpenemistä, Lindfors sanoo.

Päästövähennykset, joita Varman teettämistä energiaremonteista syntyy, vastaavat vuodessa 7600 meno-paluu lentoa Helsingistä Espanjaan. Remontti leikkaa asukkaan hiilijalanjäljestä 25 prosenttia.

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä