EU:n ja Britannian välinen sopimus vahvistettu – näin Brexit muutti ulkomaantyön vakuuttamista

Euroopan komissio ja Britannia allekirjoittivat uutta suhdetta koskevan sopimuksen. Sopimus tuli virallisesti voimaan 1.5.2021, kun Euroopan parlamentti ja EU:n neuvosto hyväksyivät sen. Kokosimme työnantajille ohjeet, miten ulkomaantyön vakuuttaminen hoidetaan Brexitin jälkeen.

Työnantajaa voi mietityttää, miten työskentely Iso-Britanniassa vakuutetaan Brexitin jälkeen. Iso-Britanniaan lähtevien henkilöiden tilanteeseen sovelletaan jatkossa joko:

  • Iso-Britannian erosopimusta ja sen kautta EU:n sosiaaliturva-asetusta tai
  • EU:n ja Iso-Britannian välistä kauppa- ja yhteistyösopimusta.

Se, kumpaa sopimusta sovelletaan, riippuu siitä, milloin henkilön oleskelu tai työskentely Iso-Britanniassa on alkanut. Pääsääntönä on yhä, että työntekijä vakuutetaan ja työnantajamaksut maksetaan vain yhteen maahan.

Iso-Britanniaan 1.1.2021 alkaen lähteviin työntekijöihin sovelletaan EU:n ja Iso-Britannian välistä kauppa- ja yhteistyösopimusta.

Jos työskentely Iso-Britanniassa on alkanut ennen 31.12.2020, noudatetaan Iso-Britannian erosopimusta ja sen kautta EU:n sosiaaliturva-asetusta.  

Samoja sääntöjä sovelletaan, kun työntekijä on lähetetty Isosta-Britanniasta Suomeen.

A1-todistus ja työskentely Iso-Britanniassa

Britanniaan lähetetty työntekijä voi kuulua Suomen sosiaaliturvaan Britanniassa työskentelyn ajan, jos hänelle myönnetään A1-todistus. Sovellettavasta sopimuksesta riippuu, millainen A1-todistus henkilölle voidaan myöntää ja miten pitkäksi ajaksi. Jos A1-todistusta ei haeta tai myönnetä, työntekijä tulee vakuuttaa vain työskentelymaassa.

Jos työntekijälle on myönnetty A1-todistus ennen 1.1.2021 Iso-Britannian ja EU:n solmiman erosopimuksen perusteella, se on voimassa A1-todistuksella merkityn ajan. A1-todistukselle voi hakea jatkoa myös siirtymäkauden jälkeiselle ajalle, jos henkilön tilanne jatkuu muuttumattomana ilman keskeytystä. A1-todistuksen voi saada poikkeusluvalla enintään 5 vuodeksi. Jos A1-todistus on myönnetty Suomessa ja Britanniassa sekä mahdollisesti muissa EU-maissa tehtävää työtä varten, voidaan A1-todistukselle myöntää jatkoa ilman aikarajaa.

Jos työntekijälle haetaan A1-todistus 1.1.2021 jälkeen ensimmäistä kertaa Iso-Britanniassa alkavaan työskentelyyn, sovelletaan kauppa- ja yhteistyösopimusta. A1-todistuksen voi saada korkeintaan kahdeksi vuodeksi, sillä EU:n ja Iso-Britannian välisessä kauppa- ja yhteistyösopimuksessa ei ole poikkeuslupaa koskevia säännöksiä.

A1-todistusta haetaan Eläketurvakeskuksesta sähköisellä hakemuksella kuten aikaisemminkin. Lue lisää A1-todistuksen hakemisesta Eläketurvakeskuksen sivuilta.

Varman ulkomaanpalvelut palvelevat kaikissa ulkomaanvakuuttamiseen liittyvissä kysymyksissä. Jos sinulla on kysymyksiä Iso-Britanniassa työskentelevien vakuuttamisesta, voit soittaa 010 192 091 lähettää yhteydenottosi suojatulla sähköpostilla tai lähettää meille viestin Varma Asioinnissa www.varma.fi > Kirjaudu.

 

Varman uutinen 8.1.2021: EU:n ja Britannian välille sopimus – näin sosiaaliturvaa ja vakuuttamista koordinoidaan jatkossa 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä