Ilmasto ei odota eläkepäiviä – Sijoitetaan tulevaisuuteen nyt

Me suomalaiset ajattelemme, että raha ei tuo onnea. Mutta sillä, mihin rahamme laitamme, on väliä. Raha nimittäin ratkaisee sen, millaisen tulevaisuuden saamme.

Ilmastonmuutoksesta uhkaa tulla historiamme tuhoisin häiriö, jonka rinnalla finanssikriisit ja pörssikuplat ovat pieniä tilapäisiä notkahduksia. Olemme eläneet liian pitkään maailmassa, jossa rahaa on voitu tehdä ympäristöä ja ilmastoa tuhoamalla. Nyt meillä on kova kiire kääntää kelkka. Raha on vedettävä pois ilmaston ja ympäristön tuhoamisesta ja laitettava ratkaisuihin, jotka suojelevat niitä – ja samalla takaavat tulevaisuutemme. Tätä on vastuullinen sijoittaminen, ja siihen jokaisen sijoittajan tulisi herätä heti.

Me työeläkeyhtiö Varmassa vastaamme yli 50 miljardin euron sijoitussalkusta. Näistä rahoista maksetaan tuhansien suomalaisten eläkkeet, kun aika on. Haluamme, että eläkevaransa meille uskoneet suomalaiset saavat viettää eläkepäiviään maailmassa, jota ilmastokriisi ei ole tuhonnut. Siksi sijoitamme vastuullisesti; Sijoitamme yhä enemmän yhtiöihin, rahastoihin ja kiinteistöihin, jotka tuottavat ratkaisuja päästöjen vähentämiseen, ja etsimme sijoituskohteita, jotka hillitsevät ilmastonmuutosta esimerkiksi kehittämällä fossiilisille polttoaineille korvaavia tuotteita ja palveluja. Poistumme hiilisijoituksista vuoteen 2025 mennessä ja saavutamme täysin hiilineutraalin salkun vuoteen 2035 mennessä.

Uskomme, että vastuullinen sijoittaminen tuo myös parhaat tuotot. Haastammekin kaikki sijoittajat, isot ja pienet, asettamaan itselleen konkreettiset ilmasto- ja ympäristötavoitteet ja raportoimaan salkkunsa vihreyden avoimesti. Se vaatii, että haastamme myös yritykset, joihin olemme sijoittaneet, kertomaan yhä selkeämmin ilmastotavoitteistaan ja niiden edistymisestä. Yhteensä Suomen työeläkeyhtiöt sekä valtion, kirkon ja kuntien eläkerahastot vastaavat yli 200 miljardin sijoitusomaisuudesta. Suomalaisilla säätiöillä ja yrityksillä on salkuissaan kymmeniä miljardeja, ja vuosittain suomalaiset yksityissijoittajat sijoittavat noin miljardi euroa lisää.

Meillä, jotka sijoituspäätöksiä teemme, on iso vastuu mutta myös valtaa muuttaa maailmaa. Myös ne, joiden rahoja sijoitetaan – eläkeyhtiöiden asiakkaat ja eläkkeensaajat, kansalaiset, kuntalaiset ja kirkon jäsenet – voivat vaatia muutosta parempaan.

On aika tehdä vastuullisuudesta valtavirtaa ja ohjata rahamme ratkomaan ilmastokriisiä. Yhdessä voimme ajaa muutosta – kohti varmaa tulevaisuutta.

Risto Murto
toimitusjohtaja

Reima Rytsölä
varatoimitusjohtaja, sijoitukset

Voisit olla kiinnostunut myös näistä