Sara Hildénin taidemuseon suunnittelukilpailun voittajaksi Lumen Valo - museohankkeella kehitetään Varman omistamaa Finlaysonin aluetta

Sara Hildénin taidemuseon uudisrakennuksen suunnittelukilpailu on ratkennut, ja voittajaksi valittiin ehdotus Lumen Valo, jonka tekijä on arkkitehti Janne Hovi. Museon uudisrakennusta suunnitellaan Tampereelle Finlaysonin alueelle, jonka omistaa työeläkeyhtiö Varma. Investointi uuteen museorakennukseen on Varmalle ainutlaatuinen, ja hankkeella kehitetään Finlaysonin aluetta sekä koko Tampereen keskustaa.

Suunnittelukilpailun tulos julkistettiin 20.5.2021 Sara Hildénin taidemuseon nykyisissä tiloissa Tampereen Särkänniemessä. Arvosteluun hyväksyttiin 472 edotusta. Kansainvälinen suunnittelukilpailu herätti suurta mielenkiintoa, ja ehdotusten määrä on yksi suurimpia Suomen arkkitehtuurikilpailujen historiassa.  Voittajaksi valittiin arkkitehti Janne Hovin Lumen Valo -ehdotus.

- Olemme Varmassa museohankkeesta todella innoissamme Finlaysonin alueen kiinteistönomistajana. Tämä on Varmalle hieno mahdollisuus olla mukana luomassa entistä parempia näyttelytiloja yhdelle Suomen laajimmista ja merkittävimmistä modernin ja nykytaiteen kokoelmista. Samalla museohankkeella kehitetään sekä Finlaysonin alueen että koko Tampereen kaupunkikeskustan vetovoimaa, sanoo palkintolautakunnan jäsen, kiinteistöpäällikkö Kai Niinimäki Varmasta.

Uusi taidemuseorakennus tulee Varman, Tampereen kaupungin ja Sara Hildénin Säätiön omistukseen. Investointi uuteen museorakennukseen on Varmalle ainutlaatuinen. Taidemuseo toimii tällä hetkellä Särkänniemen alueella.

- Lumen Valo -ehdotus ottaa yksinkertaisin tavoin huomioon niin Finlaysonin alueen historiaan liittyvät arvot kuin ympäristön lähtökohdat ja taiteen esittämisen vaatimukset, toteaa kilpailun palkintolautakunnan puheenjohtaja, Tampereen apulaispormestari Jaakko Stenhäll.

Voittajaehdotuksen vähäeleinen muotokieli sopii Finlaysonin alueen historialliseen arkkitehtuuriin sekä museon henkeen

Kilpailun tuomariston mukaan Finlaysonin alueen ja Sara Hildénin taidemuseon henkeen sopiva estetiikka kiteytyy voittaneen Lumen Valo -ehdotuksen vähäeleisessä muotokielessä, joka on sukua rakennuspaikan historialliselle arkkitehtuurille. Finlaysonin alueen rakennukset on sen pitkän historian ajan rakennettu käyttötarkoitusten ehdoilla ja vaiheittain luontevasti, ja Lumen Valo jatkaa tätä perinnettä. 

Lumen Valon arviointipöytäkirjassa todetaan, että sopusuhtaisten ja kauniisti luonnonvaloa hyödyntävien näyttelysalien ketju muodostaa elämyksellisen arkkitehtonisen kokonaisuuden ja asianmukaisen ympäristön taideteosten katsomiselle. Pröystäilemätön, suomalaiskansallista mentaliteettia ja Sara Hildénin perintöä kauniisti heijastava asenne läpäisee sekä Lumen Valon näyttelytilat että ulkoarkkitehtuurin. Lumen Valon kokonaismuoto on johdettu sen näyttelytilojen pohjalta. Tässä se erottuu ylivoimaisesti edukseen kilpailuehdotusten joukossa, tuomaristo perustelee valintaa.

Tavoitteena avata uusi taidemuseo vuonna 2026

Voittajatyötä kehitetään edelleen sekä jatketaan asemakaava- ja muuta suunnittelua yhteistyössä ehdotuksen tekijän kanssa. Tavoitteena on, että uusi Sara Hildénin taidemuseo avataan Finlaysonin alueella vuonna 2026, jolloin Tampere myös mahdollisesti juhlii vuottaan Euroopan kulttuuripääkaupunkina.

Taidemuseolle suunniteltu paikka on tällä hetkellä lähinnä pysäköintikäytössä, ja sijaitsee alueen sisäänajoväylän vieressä. Aluetta reunustavat vanha Finlaysonin tehtaan pääkonttori ja muut historialliset rakennukset sekä Wilhelm von Nottbeckin puisto, jossa sijaitsee Finlaysonin palatsi.

Sara Hildénin taidemuseossa esitetään Sara Hildénin Säätiön suomalaisen ja kansainvälisen modernin ja nykytaiteen kokoelman teoksia sekä kotimaisen ja kansainvälisen taiteen vaihtuvia näyttelyitä.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä