Hyvän työn ja tulevaisuuden manifesti nostaa nuoret pääosaan

Kevään ja syksyn 2021 aikana toteutuneissa Hyvää työtä nuori -dialogeissa ja verkkotapahtumassa kuultiin nuoria, tutkijoita, päättäjiä, yrityksiä ja nuorten kanssa eri sektoreilla työskenteleviä ammattilaisia. Tilaisuuksissa etsittiin vastauksia siihen, mitä nuoret odottavat työelämältä ja tulevaisuudelta, sekä kuinka nuorten hyvinvointia voidaan tukea. Näin syntyi Hyvän työn ja tulevaisuuden manifesti.

Hyvää työtä nuori -dialogeissa ja verkkotapahtumassa nuoret olivat pääosassa. Varma, Itla ja Talous ja Nuoret TATin Hyvää työtä nuori- tapahtumakokonaisuus huipentui 30.9. toteutuneeseen Hyvää työtä nuori- verkkotapahtumaan. Tapahtuma kokosi linjoille yli 860 katsojaa, ja tapahtumapäivänä Twitter-tunniste #HyvääTyötäNuori nousi parhaimmillaan Suomi Twitterin kolmannelle sijalle. Tämä osoittaa sen, että nuoret, työ ja tulevaisuus sekä yhdessä asioiden eteen toimiminen innostaa ja kokoaa yhteen toimijoita laajasti yhteiskunnan eri kentiltä.

Tilaisuuksissa kuultiin nuoria ja etsittiin ratkaisuja hyvän työn ja tulevaisuuden rakentamiseen. Nuorten lisäksi kuultiin tutkijoita, päättäjiä, yrityksiä ja nuorten kanssa eri sektoreilla työskenteleviä ammattilaisia. Tilaisuuksissa etsittiin vastauksia siihen, mitä nuoret odottavat työelämältä ja tulevaisuudelta, sekä kuinka nuorten hyvinvointia voidaan tukea. Itla, Varma ja Talous ja nuoret TAT ovat koonneet tapahtuman päänostot Hyvän työn ja tulevaisuuden -manifestiksi. Manifesti on suunnattu oppilaitoksille, työpaikoille sekä asiantuntijoille, jotka työskentelevät nuorten kanssa.

– Nuoret nostivat tilaisuudessa itselleen merkityksellisinä asioina työelämässä erityisesti yhteisöllisyyden, nuorten vahvuuksien tunnistamisen, mahdollisuuden vaikuttaa omaan työhön sekä tunteen siitä, että oma työ on arvokasta. Nämä kaikki tukevat myös hyvää työkykyä, tutkimuspäällikkö Auli Airila Varmasta kertoo.

Manifestin viisi teesiä

 

  1. Jokaiselle nuorelle mahdollisuus rakentaa itsensä näköinen elämä.
  2. Nuorten vahvuudet ja mahdollisuudet näkyviksi.
  3. Nuorille vaikutusvaltaa heitä koskeviin asioihin.
  4. Huolenpitoa työkyvystä ja työhyvinvoinnista.
  5. Jokaiselle nuorelle hyvä ensimmäinen työkokemus.

Toivomme, että manifesti tuottaa konkreettista hedelmää yhteisen dialogin ja reflektoinnin pohjana, kun eri toimijat yhteistyössä rakentavat konkreettisia toimia jokaisen meidän hyvinvointimme eteen. Puhalletaan manifestin avulla tuulta jokaisen nuoren siipien alle yhteiselle matkalle kohti entistä parempaa työtä ja tulevaisuutta.

Hyvän työn ja tulevaisuuden manifesti

Artikkeli
Nuorella on valta tehdä omat valintansa – näin Hyvää työtä nuori -tapahtuman raatilaiset ajattelevat tulevaisuuden työelämästä
työelämä 27.10.2021

Voisit olla kiinnostunut myös näistä