Vuodenvaihteen muutoksia YEL- ja TyEL-vakuuttamiseen

Miehet ovat suojautuneet kasvomaskeilla kokouksessaan
Kokosimme tähän uutiseen työeläkevakuuttamiseen vuodenvaihteessa tulevia muutoksia.

Vuoden 2022 työeläkemaksut

Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut vuoden 2022 työeläkemaksut. Vuonna 2022 perittävä TyEL-maksu on keskimäärin 24,85 % palkasta. Keskimääräinen maksu nousee vuonna 2020 työnantajien maksuun annetun tilapäisen alennuksen takaisinmaksun vuoksi. Vaikutus vuoden 2022 maksuun on 0,45 prosenttiyksikköä. Tilapäisen alennuksen takaisinmaksu jaksotetaan vuosille 2022–2025.

Työntekijän eläkemaksu säilyy samana vuonna 2022 ja on 7,15 % palkasta alle 53- ja yli 62-vuotiailla sekä 8,65 % palkasta 53–62-vuotiailla.

Myös yrittäjien YEL-maksu pysyy vuonna 2022 samalla tasolla kuin edellisinä vuosina eli alle 53- ja yli 62-vuotiailla se on 24,1 % ja 53–62-vuotiailla 25,6 %.

Lue lisää työeläkemaksuista uutisestamme: Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut vuoden 2022 työeläkemaksut

Asiakashyvitykset palaavat normaalitasolle

Asiakashyvitykset palaavat normaalitasolle vuonna 2022. Ensi keväänä maksamme asiakashyvitykset vuonna 2021 TyEL-vakuutusmaksuja Varmaan maksaneille asiakkaille.

Asiakashyvitykset pienentävät TyEL-maksua. Vaikka TyEL-perusmaksu siis nousee ensi vuonna 1,05 %-yksikköä, siitä 0,6 %-yksikköä kompensoituu alan keskimäärin korkeammilla asiakashyvityksillä vuonna 2022.

Varman asiakashyvitykset ovat alan parhaimmistoa. Mitä vakavaraisempi ja tehokkaampi työeläkeyhtiö on, sitä paremmat asiakashyvitykset se voi jakaa. Varma on tämän vuoden kolmannen kvartaalin päättyessä vakavaraisin ja tehokkain työeläkeyhtiö.

Tee arvio vuoden 2022 TyEL-maksun määrästä

Varma Asioinnin TyEL-maksuennustepalvelu on muuttuvassa taloustilanteessa entistäkin hyödyllisempi yrityksille. Palvelussa voit tehdä erilaisia arvioita TyEL-maksusta vuodelle 2022 ja näin sinun on helpompi budjetoida yrityksesi ensi vuoden TyEL-maksuja. Ennusteen tekemiseen tarvitset vain arvion ensi vuoden palkkasummasta.

Lue lisää maksuennustepalvelusta uutisestamme: Tee arvio vuoden 2022 TyEL-maksusta maksuennustepalvelussamme – anna vain palkkasumma

Yrittäjä, pidä YEL-työtulosi oikealla tasolla

YEL-työtulo määrittää yrittäjän eläketurvan ja on myös koko sosiaaliturvan perusta. YEL-työtuloa korotetaan vuosittain palkkakertoimella. Varma Asioinnista löydät tiedon ensi vuoden YEL-työtulosta ja vakuutusmaksuista. Jos työskentelyssä on tapahtunut oleellisia muutoksia, hae työtulomuutosta Varma Asioinnissa tai puhelimitse 010 192 100.

Varma tukee yrittäjiä YEL-työtulon asettamisessa oikealle tasolle

Lakisääteinen YEL-vakuutus on yrittäjän vakuutuksista tärkein. Se kerryttää yrittäjälle eläkettä, ja YEL-työtuloon pohjautuu myös yrittäjän muu sosiaaliturva. Työeläkeyhtiön tulee vahvistaa yrittäjän työtulo vastaamaan vastaavasta työstä maksettavaa palkkaa eli yrittäjän työpanoksen rahallista arvoa. Työtulon määrittäminen oikean suuruiseksi on yrittäjän toimeentulon turvaamisen kannalta ensiarvoisen tärkeää yritystoiminnan alkumetreiltä alkaen. Varman asiantuntijat auttavat yrittäjiä asettamaan työtulon oikealle tasolle.

Lue lisää uutisestamme: Varma tukee yrittäjiä YEL-työtulon asettamisessa oikealle tasolle

Suomen ja Japanin sosiaaliturvasopimus voimaan helmikuussa

Suomen ja Japanin välinen sosiaaliturvasopimus on hyväksytty ja se astuu voimaan 1.2.2022. Sosiaaliturvasopimus helpottaa Japanissa toimivien suomalaisyritysten toimintaa. Sopimuksen perusteella lähetetyt työntekijät välttävät kaksinkertaiset työttömyysvakuutus- ja eläkemaksut. Esimerkiksi Japaniin enintään viideksi vuodeksi lähetetyt työntekijät ja yrittäjät jäävät Suomen eläke- ja työttömyysvakuutuksen piiriin työkomennuksen ajaksi.

Lue lisää Työeläkelakipalvelun uutisesta: Suomen ja Japanin välinen sosiaaliturvasopimus tulee voimaan 1.2.2022

Kohti Vuotta 2022 - Mitä muutoksia uusi vuosi tuo tullessaan?

Katso tallenne webinaaristamme: Kohti vuotta 2022

Voisit olla kiinnostunut myös näistä