Vuoden 2024 YEL-tarkistukset käynnistyvät - lue selkeät toimintaohjeet työtulon tarkistamiseen

Varma käynnistää tämän vuoden YEL-tarkistukset kesäkuussa. Tarkistuksia tehdään lokakuuhun saakka. Jos kuulut tämän vuoden noin 8 000 YEL-tarkistettavan joukkoon, olet saanut asiasta tiedon tämän kevään aikana. Jos työtuloasi pitää tarkistuksen perusteella muuttaa, voit hoitaa toimenpiteet helposti Varma Asioinnissa.

Työeläkeyhtiöt tarkistavat tänä vuonna ennen 1.1.2023 alkaneiden YEL-vakuutusten työtulot, jotka ovat alle 25 000 euroa ja joiden edellisestä työtulon vahvistamisesta tai olennaisesta muutoksesta on kulunut vähintään kolme vuotta. Teemme työtulojen tarkistamisen käyttäen Eläketurvakeskuksen ylläpitämää työtulosuosituksen laskentapalvelua sekä rekisteritietoja, joista kerromme tarkemmin YEL-tarkistettaville lähetettävässä kirjeessä.

Aloitamme tarkistuskirjeiden lähettämisen kesäkuussa, mutta osa asiakkaista voi saada kirjeen vasta lokakuussa. Tarkempaa tietoa yksittäisen tarkistuksen ajankohdasta emme valitettavasti pysty antamaan.

Toimi näin YEL-tarkistuksessa

Jos YEL-työtulosi on käytettävissämme olevien tietojen mukaan lainmukaisella tasolla, eli vastaa sitä palkkaa tai korvausta, joka olisi maksettava tekemästäsi työstä ulkopuoliselle henkilölle, tai se muuttuisi enintään viisi prosenttia nykyisestä, lähetämme sinulle tiedon siitä, että tarkistus on tehty ja työtuloasi ei muuteta.

Jos työtulosi ei ole lainmukaisella tasolla, annamme sinulle ehdotuksen uudesta enintään 4 000 euroa nykyistä suuremmasta työtulosta.

  • Jos hyväksyt sinulle ehdotetun työtulon, ei asia vaadi sinulta toimenpiteitä.
  • Jos sinulla on eriävä näkemys ehdotukseemme tai huomaat tarkistuksen taustatiedoissa virheen, toimita meille kahden viikon kuluessa selvityksesi, jossa kerrot oman näkemyksesi YEL-työtulosi määrästä sekä työpanoksesi arvoon vaikuttavista seikoista, kuten esimerkiksi työtuntiesi määrästä, yrittäjätoimintasi laajuudesta sekä työtehtävistäsi ja ammattitaidostasi. Jos vetoat näkemyksessäsi yrittäjätoimintasi laajuudessa tapahtuneeseen muutokseen, toimita lisäksi tiedot yritystoimintasi kuluvan vuoden liikevaihdosta tai laskutuksesta.
  • Jos haluat yli 4 000 euron korotuksen työtuloosi, voit valita työtulosuosituksen vaihteluväliltä itsellesi sopivan työtulon Varma Asioinnissa.

Annamme työtulon muutoksesta aina valituskelpoisen päätöksen.

Jos työtuloasi korotetaan, korotus tulee voimaan tarkistuksen alkamista seuraavan toisen kalenterikuukauden alussa. Esimerkiksi kesäkuussa alkavan tarkistuksen jälkeen työtulo voi muuttua 1.8.2024 alkaen.

Huom! Jos haet muutosta työtuloosi ennen tarkistuksen alkamista, Varmalla on velvollisuus muuttaa työtulosi heti lainmukaiselle tasolle. Vahvistettava työtulosi voi siten poiketa hakemastasi työtulosta, ja työtuloasi voidaan korottaa yli 4 000 euroa. Lue lisää ohjesivultamme Mitä jos teen YEL-työtulon muutoksen ennen tarkistusta?

Pikakatsauksen tarkistuksen kulusta saat katsomalla oheisen ohjevideon. (1 min)

Varma Asioinnissa toimitat tarvittaessa helposti lisätietoja

Saat tulevat tarkistamiseen liittyvät asiakirjat sähköisesti, jos olet valinnut Varma Asioinnissa Omat tiedot -osiossa asetukseksi sähköinen asiointi. Jos et ole tehnyt tätä valintaa, lähestymme sinua postitse kirjeellä.

Anna mahdollinen oma selvityksesi Varma Asioinnissa, jonne pääset osoitteessa varma.fi ja valitsemalla ”Kirjaudu”. Kun olet kirjautunut asiointipalveluun, pääset tekemään selvityksen kohdassa: Vakuutusten tiedot > Työtulo ja eräkuukaudet > Siirry vastaamaan.

Varma Asiointi takaa tietoturvallisen asioinnin. Asiointi onnistuu tietokoneella, tabletilla tai puhelimella silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Kirjautumiseen tarvitset vain verkkopankkitunnuksesi tai Mobiilivarmenteen.

Voit vaihtoehtoisesti antaa selvityksesi suojatulla sähköpostina tai postitse. Lue asiasta tarkemmin verkkosivuiltamme osoitteessa varma.fi/tyotulon-tarkistus.

Apua YEL-työtulon tarkistus -verkkosivulta

Teemme tarkistuksesta sinulle mahdollisimman yksinkertaista, mutta erilaisia kysymyksiä saattaa silti herätä. Nopea apu löytyy useimmin kysyttyjen kysymyksien sivustoltamme, jota päivitämme uusilla vastauksilla koko tarkistusvuoden ajan. Avaa sivu YEL-työtulon tarkistus.

 

Aiemmat uutiset varma.fi:ssä
Tietoa vuoden 2024 YEL-tarkistettaville kesä- ja lokakuun välisenä aikana tehtävästä työtulon tarkistuksesta

Usein kysyttyä

Viime vuonna muuttunut Yrittäjän eläkelaki (YEL) velvoittaa työeläkeyhtiöitä seuraamaan työtulojen kehitystä ja tarkistamaan yrittäjän työtulon kolmen vuoden välein. Jäikö tarkistamisesta kysymyksiä tai kaipaatko tarkempaa tietoa?

Tutustu varma.fi:n sivun usein kysyttyjen aiheiden vastauksiin. Avaa sivu YEL-työtulon tarkistus

Voisit olla kiinnostunut myös näistä