Eläkkeen maksaminen ulkomaille

Suomessa karttunut työeläke, sekä oma että perhe-eläke, voidaan maksaa kaikkiin maihin. Poikkeuksena on osa-aikaeläke. Eläkkeensaajan kansalaisuudella ei ole vaikutusta eläkkeen maksamiseen.

Eläkkeen välitys ulkomaiselle tilille

Eläke voidaan halutessasi välittää ulkomaiselle tilillesi. Jos eläke maksetaan ulkomaiselle tilille, maksamme eläkkeen kohdemaan valuutassa. Jos haluat, että eläke maksetaan euroissa, voit ilmoittaa siitä meille asiointipalvelussa Viestit ja asiakirjat -sivulla tai suojatulla sähköpostilla.

Eläkkeen välittämistä varten tarvitsemme kansainvälisen IBAN-tilinumerosi ja pankkisi BIC- tai SWIFT-tunnuksen. Saat ne asuinmaasi pankista.

Uuden tilinumeron ilmoittaminen

Voit muuttaa tilinumerosi itse verkkopalvelussamme (kirjautumiseen tarvitset suomalaiset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen) tai lähettää tiedot meille kirjeitse.

Voit tulostaa ja postittaa tai lähettää suojatulla sähköpostilla alla olevan tilinmuutoslomakkeen Varmaan. Ilmoita tilinumerosi IBAN-muodossa, SWIFT/BIC-tunnus ja allekirjoita tilinmuutosilmoitus. Tilitietoja ei voi ilmoittaa puhelimitse eikä sähköpostitse, sillä tilinmuutosilmoituksessa täytyy olla eläkkeensaajan allekirjoitus.

Tilinmuutoslomake

Pankkisi saattaa periä eläkkeen välittämisestä kuluja

Varma maksaa eläkkeet ulkomaille aina suomalaisen pankin kautta. Pankki välittää eläkkeen ulkomaille yleensä vastaanottavan maan valuutassa. Jos eläke maksetaan EU- ja ETA-alueen ulkopuoliseen maahan, suomalainen pankki perii eläkkeestä välityskulun. Ulkomainen vastaanottajapankki saattaa periä eläkkeestä kuluja myös silloin, kun eläke maksetaan EU- tai ETA-maahan. Ulkomaisen pankin kulujen määrää voit tiedustella suoraan pankistasi.

Ilmoitus ulkomaille muuttamisesta

Jos muutat ulkomaille eläkepäiviä viettämään, ilmoita Varmalle ulkomaan osoitteesi asiointipalvelussamme (kirjautumiseen tarvitset suomalaiset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen), suojatulla sähköpostilla tai kirjeitse. Mikäli muutto on pysyvä ja olet tehnyt muuttoilmoituksen Suomen viranomaisille, ilmoita meille myös ulkomaille muuttopäivä. Muutto saattaa vaikuttaa eläkkeesi verotukseen.

Ilmoita Varmaan paitsi ulkomaille muutostasi myös osoitteenmuutoksista ulkomailla. On tärkeää, että meillä on voimassa oleva osoitteesi, jotta voimme lähettää sinulle asumisilmoituksen täytettäväksi vuosittain.

Jos muutat pysyvästi takaisin Suomeen, ilmoita jälleen uusi osoitteesi Varmaan.

Blogi: Eläkepäivillä ulkomaille? Ota nämä 5 asiaa huomioon, jos suunnittelet muuttavasi eläkkeellä ulkomaille

Asumisilmoitus kerran vuodessa

Jos asut pysyvästi ulkomailla, sinun on eläkkeesi maksun jatkumiseksi vahvistettava tietosi meille vuosittain asumisilmoituksella. Lähetämme sinulle asumisilmoituksen vain, jos emme saa tietojasi viranomaisilta.

Jos saat meiltä asumisilmoituksen täytettäväksi joulukuussa, palauta ilmoitus meille määräpäivään mennessä, vaikka olosuhteesi eivät olisi muuttuneet. Voit lähettää asumisilmoituksen kirjeitse tai suojatulla sähköpostilla. Vaihtoehtoisesti voit vahvistaa tietosi verkkopalvelussamme, jos sinulla on kirjautumiseen tarvittavat suomalaiset pankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Näin nopeutat asumisilmoituksesi käsittelyä.

Eläkkeen maksaminen keskeytyy, jos emme saa täytettyä asumisilmoitusta

Lomakkeella tarkistamme ulkomailla asuvien eläkkeensaajiemme tiedot aiheettomien eläkemaksujen välttämiseksi. Työntekijän eläkelain (TyEL 113 § 2 mom.) mukaan eläkelaitos voi keskeyttää eläkkeen maksamisen, jos on syytä epäillä, ettei eläkkeensaaja enää täytä eläkkeen saamisen edellytyksiä. Niinpä eläkkeen maksu keskeytyy, jos emme saa asumisilmoitustasi määräpäivään mennessä. Maksu jatkuu heti, kun olemme saaneet ilmoituksesi.

Näin lähetät suojattua sähköpostia Varmaan

Lähetä allekirjoitettu tilinmuutoslomake, asumisilmoitus tai vapaamuotoinen kirje suojattuna Varmaan.

  1. Lisää lähettäjäksi oma sähköpostiosoitteesi. Merkitse vastaanottajaksi elakkeenmaksu@varma.fi.
  2. Paina "Jatka" ja kirjoita aihe ja viesti sekä lisää tarvittavat liitetiedostot. 
  3. Paina "Lähetä".

Kirjaudu Varma Asiointiin päivittämään tietosi, jos sinulla on suomalaiset verkkopankkitunnukset

Lähetä suojattu sähköpostiviesti

Apua asiointiin

Hoida eläkeasiasi verkossa

Asiointipalvelussamme voit mm.

  • tilata työeläkekortin ja tulostaa todistuksia eläkkeestäsi
  • lähettää ja vastaanottaa viestejä
  • katsoa annetut päätökset ja muut asiakirjasi viimeisen kahden vuoden ajalta
  • päivittää yhteystietosi ja korottaa veroprosenttia.